Мрачен, нетърпелив, склонен към параноя: Как войната промени Зеленски

Украйнският президент все повече се страхува да не го убият
Обновена: 13 юли 2024 14:21 | 13 юли 2024 14:15, Нели Христова
338
Мрачен, нетърпелив, склонен към параноя: Как войната промени Зеленски
Снимка: БГНЕС

Нервен. Нетърпелив. Лишен от сън. Влезте в безмилостния свят на Володимир Зеленски, военновременният президент на Украйна.

46-годишният лидер казва, че амбицията му, когато беше избран през 2019 г., е била да помогне на Украйна да стане модерна демокрация, преди тази мисия да бъде разбита от руската инвазия през 2022 г.

"Всичко, което исках преди пет години, беше много либерална страна с либерална икономика", каза Зеленски, бивш стендъп комик, в интервю за Ройтерс през май на петата годишнина от встъпването си в длъжност.

Тази седмица вместо това се оказа, че изповядва желанието си да убие руския президент Владимир Путин, докато изразяваше гняв и мъка заради въздушен удар, който порази най-голямата детска болница в Украйна.

Закоравелият във войната Зеленски, който призова западните лидери да действат на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през последните дни, вече е много далеч от политическия новак, който стана президент, да не говорим за телевизионния комик, който години наред беше тежка категория в шоубизнеса. А веднъж дори спечели украинската версия на "Dancing with the Stars".

Гладко избръснатият, момчешки Зеленски, който положи клетва като президент в Киев през 2019 г., облечен в стилен костюм, прилепнал към лекото му телосложение, беше заменен от много по-възрастна, по-едра, мрачна фигура, обикновено облечена в паравоенни униформи с небръсната брада и тъмни кръгове под очите му.

Зеленски до голяма степен се отклони от въпроси за себе си в интервюто за Ройтерс, като вместо това се съсредоточи върху дълбокото си разочарование от някои от военните съюзници на Украйна и се върна към централното си послание: Западът трябва да направи повече, за да помогне.

Ройтерс разговаря с осем настоящи и бивши украински и чуждестранни служители, които са работили със Зеленски, както и с няколко приятели и колеги от миналото му. Те рисуват портрет на лидер, който е станал по-твърд и по-решителен, по-малко толерантен към грешки и дори склонен към параноя, докато се справя с денонощния стрес и умора.

"Това е режим на лишения от сън", каза бившият министър на отбраната на Зеленски Олексий Резников, добавяйки, че президентът често е в движение из Украйна и има "чанта за себе си" с дрехи за смяна и четка за зъби, защото често не знае къде ще прекара нощта.

"Това е ежедневието на президента - разбит сън. Това са консултации през нощта и обръщения към парламенти, сенати... независимо от часа", каза Резников. "Той е в режим на стрес 24 часа на ден, седем дни в седмицата – това е безкраен маратон."

Зеленски вече почти няма и толерантност към зле подготвените. Той нарежда на длъжностни лица и съветници да напуснат залата, ако смята, че не са напълно готови, според член на неговия екип, който разказа как президентът е уволнил своите помощници заради разочарование по време на среща по-рано тази година, за да планира информационната кампания около мобилизационния стремеж.

"Ако види, че хората не са подготвени или си противоречат, ще каже, махайте се оттук. Нямам време за това", каза членът на екипа, който присъства на срещата и пожела анонимност, за да говори свободно за Зеленски.

Много от интервюираните хора казаха, че са били впечатлени от психическата издръжливост на Зеленски и способността му да се справя с ролята си на президент на Украйна, главнокомандващ по време на войната и мост към света.

"Неговата памет е огромна сила. Той държи голямо количество информация в главата си, много бързо схваща детайли и нюанси", каза Резников. "Тази дарба ускори бързото му овладяване на английския език – гледах го."

Бившият министър Резников, който беше уволнен от Зеленски през септември 2023 г. след корупционни скандали в неговото министерство, с които той отрече да има връзка, отхвърли всякакви предположения, че бивш телевизионен комик има с оскъден геополитически опит може да се изправи срещу мощта на Русия на Владимир Путин, чиито сили преобладаващо превъзхождат и превъзхождат по оръжие Украйна.

"Бих приложил цитата на Марк Твен към президента Зеленски", добави той. "Не е важен размерът на кучето в битката, а размерът на битката в кучето."

В същото време Зеленски става все по-"параноичен" относно предполагаемите опити на Русия да го убие и да дестабилизира ръководството на Украйна, според високопоставен европейски служител, който е провел разговори с лидера.

"И с право", добави служителят.

Сериозните призиви на Зеленски към срещата на върха на НАТО тази седмица представляват ярък контрапункт на непочтителните комедийни скечове, които накараха публиката да се смее в минали години.

Един клип в YouTube от 2016 г. показва бъдещия лидер на Украйна, застанал зад пиано с панталони около глезените си, "свирейки" мелодии, въпреки че ръцете му не са близо до клавиатурата, за радост на тълпата.

"Разбира се, той се промени през последните пет години", каза Андрий Шайкан, който е учил със Зеленски в Икономическия институт в Криви Рог между 1995 и 2000 г. "Той остаря като човек, върху който е поставена невероятна тежест. Той спи само по няколко часа на нощ. Този огромен натиск му се отразява."

Зеленски е израснал през 90-те години на миналия век в Кривий Рог, стоманодобивен град в централна Украйна, който беше погълнат от икономически сътресения и ширеща се престъпност след разпадането на Съветския съюз.

Той намери своята ниша в развлеченията, създавайки хитова комедийна трупа - наречена Квартал 95 на родния му квартал - която спечели руското телевизионно шоу за таланти KVN, популярно в бившия съветски регион.

През 2015 г. Зеленски участва в нов телевизионен ситком "Слуга на народа", играейки честен учител, който става президент на Украйна. Ролята допадна на украинците, на които им е писнало от постсъветските подкупи, и в един изключителен случай на изкуство, имитиращ живота, му помогна да катапултира в кабинета на президента със съкрушителен рейтинг.

Артем Гагарин, сцеварист в Квартал 95, признава, че е бил объркан, когато бившият му шеф решил да се кандидатира за поста.

"Той беше най-добрият комик в Украйна, всъщност най-добрият шоубизнесмен. Защо му трябваше това?"

Пет години по-късно той казва, че е благодарен, че Зеленски е избрал пътя, който той е избрал, тъй като се е доказал като естествен лидер.

"Иначе къде щяхме да сме сега?"

Зеленски със сигурност не е универсално обичан у дома. Рейтингът му на обществено одобрение, който скочи до 90% през 2022 г. след инвазията, когато украинците се обединиха около знамето, беше намален от умората от войната, непопулярната военна служба, уволнението на уважаван генерал и мрачната перспектива на бойното поле, която видя Русия бавно да напредва на изток през последните месеци.

Президент, избран да пресуши блатото на властта в яростен израз на украинската демокрация, стана владетел на държава под военно положение.

Основните политически съперници на Зеленски бяха замразени от вземането на ключови решения по въпроси като военна стратегия, управление и международни отношения по време на войната и много обикновени украинци изразиха безпокойство от концентрацията на власт в ръцете на неговия екип.

"Сега хората не го възприемат както преди, като политик срещу системата, бивш комик", каза Антон Грушецки, изпълнителен директор на базираната в Киев социологическа агенция KIIS. "Те го виждат като военачалник и всички вицове от миналото, хората ги оставят в миналото."

Общественото одобрение на Зеленски се стабилизира на около 60%, което е "високо като се има предвид цялостната трудна ситуация" на война, която продължава, а краят й не се вижда, добави Хрушецки.

Конгресменът на САЩ Майкъл Маккол, републиканският председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, който се е срещал няколко пъти със Зеленски в Украйна и във Вашингтон, каза пред Ройтерс, че той е израснал в позицията си на вдъхновяващ военновременен лидер.

Този процес започна, когато той отказа да бъде евакуиран от Запада в началото на войната, когато руските войски нахлуха в Киев, каза Маккол.

"Зеленски винаги е сериозен и стига до въпроса", добави той. "Спомням си, че се срещнах с него и неговите генерали и те ми дадоха списък с оръжия, които искаха."

Въпреки че има поддръжници като Маккол и президента на САЩ Джо Байдън, Зеленски се бори да задържи глобалното внимание към тежкото положение на Украйна след избухването на войната Израел-Хамас през октомври миналата година.
Неговите настойчиви призиви за повече западна помощ често са пропити с морално възмущение, че Украйна плаща с кръв, за да защити демократичния свят от Русия.

"Той повтаря 15 пъти от какво има нужда, че трябва да направим повече или да понесем последствията", каза високопоставеният европейски служител.

Украинският лидер е станал все по-разочарован от западните нации, според втори европейски служител, който каза, че ще бъде добре посъветван да "стъпва внимателно", за да избегне отчуждаването на така необходимите съюзници.

На срещи и телефонни разговори с чуждестранни служители Зеленски отправя едно и също послание, безмилостно настоявайки за каузата си, казаха двама европейски служители пред Ройтерс.

Съвсем наскоро, в една фина, но забележима промяна на акцента след срещата на върха в Швейцария, проведена за привличане на международна подкрепа и изолиране на Русия, той подчерта спешната необходимост от справедливо разрешаване на войната и говори за втора среща на върха по-късно тази година, която може да включва представител от Москва.

"Не искаме да протакаме тази война и трябва да постигнем справедлив мир възможно най-скоро", каза той в Киев след разговори с президента на Словения на 28 юни.

Опитвайки се да засили натиска върху НАТО по пътя си към срещата на върха във Вилнюс миналата година, Зеленски нападна военния алианс, като каза, че е "абсурдно" да не даде на Киев ясен график за присъединяването му.
Във Вашингтон тази седмица, когато тази цел все още беше непостижима, украинското ръководство беше по-малко агресивно, като неговият началник на кабинета каза, че е доволен от резултата.

Самият Зеленски не коментира въпросите как се е представил като лидер на Украйна при изключителни обстоятелства.

"Не мога да оценя дейността си, мисля, че не е много етична", каза той в интервю за Ройтерс в офиса си в центъра на Киев, за да отбележи пет години на власт.

"Гордея се, че съм президент на Украйна – това е моето отношение през всичките тези пет години."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от НОТИФИКАЦИИ
Кулеба: Не можем да чакаме още 75 години за присъдиняване към НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едни и същи коментари тук. Като AI в алфа-тест сте бе. Две години едно и също. Некъпаните метъли едно време имаха повече мисли в чутурата си. Бункери джуджета,Зельо, копейки, безаналогиви, слава на тоя слава на оня и какво ли не. Измислете нещо ново.
266
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 282 И аз те смятам за вреден за България като копейски троШляк, но не апелирам да изчезнеш. Аман от незадоволени садисти като тебе!
265
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 282 Така става, като вярваш на Костя. Искат да те мобилизират при Путин), за да освобождаваш Европа от нацисти))). Отивай, щом те влече. Може на фронта да се запознаеш с полезни украинци, които да те направят по-полезен за Украйна като тор.
264
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 282 За вредността ли? Страната му не е Русия. Пак си бъркаш държавите. Украйна и украинците няма да капитулират, за разлика от вредното дребно джудженце в бункерчето до Москва-река. Имаш халюцинации. Пий си хапченцата, че ставаш вреден бе само за околните, но предимно за себе си. Чак взе да бъркаш Европа с азиатски Рашистан. А бе ти да не си от "европейците" на Копейкин? Да? Ааа, ясна работа! Твоето не се лекува, освен с мобилизация в путинската войска.
263
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този човек е вреден за страната си! Колкото по-бързо изчезне, толкова ще бъде по-добре за Украйна и украинците! Той няма интерес и не работи за прекратяване на войната, а за нейното разпалване и разширяване. Опасен е за цяла Европа!
262
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам кой има параноя, но само един се крие под земята.
261
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Параноята на Путин е, че Зеленски ще го прати в Хага. Затова си направи 5 бункера.:)
260
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
коката,коката е с понижено качество
259
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
275 - като не му е лесно да се гръм,не бе. да не чака да го опука друг.
258
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Зеленски е не лигетимен президент та този дори не е украйнец а евреиско *** терорис без родина. Украйна ще бъде онищожена и няма да съществува така сащ и нейните сателити без ресурси загиват . Русия трябва скоростно да въоражи враговете на НАТО задасе отбраняват от терористите сащ и нато
257
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На зеленски му идва времето, скоро украинци и руснаци заедно ще му представят сметката за плащане. Затова е нервен. Но за продажници и национални предатели прошка няма !
256
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не му е лесно на Зеленски да защитава държавата си от тези и-зр-о-ди.
255
2
 
18
 
! Отговори
РАДЕВ преди 3 седмици
Ми дано да го очистят...та да спасят хиляди млади живота и от двете страни
254
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Той спи само по няколко часа на нощ." Че ние да не спим по няколкостотин?
253
2
 
20
 
! Отговори
Не се променил преди 3 седмици
Параноята е присъща на всички наркомани.
252
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ооооо, горкия
251
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вместо посредник на Русия в Европа - минни полета и бодлива тел!
250
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой би могъл да бъде весел, щастлив, спокоен, влюбен и забавен, когато агресор избива и руши в родината му.
249
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Семейство Зеленски, с бодряшки вид, усмихнати и наконтени с маркови дрешки бяха скоро в Париж, за годишнината от десанта в Нормандия. Паравоенната "униформа" на Зеленски струва сигурно повече и от тоалета на Зеленска. НЕ изглеждаха уморени и недоспали. Напротив, Зеленска си купи кола за милиони евро, след демонстрация от производителят. Зеленски Е актьор, играещ по сценарий писан във Вашингтон и Лондон. А най-важното му качество е, че лъже без да му мигне окото.
248
0
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 седмици
И там, както тук, никой не минава на психиатър преди да стане част от някоя партия.