Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия

Москва обаче нямала такива намерения
24 юли 2024 16:00, Нели Христова
298
Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия, ако и Москва е готова за това, въпреки че няма такава индикация от страна на Москва, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс. Той направи изявлението по време на срещата си с китайския си колега Ван И в южнокитайския град Гуанчжоу.

От своя страна Ван е подчертал, че решаването на „украинския конфликт" трябва да стане на масата за преговори, а Китай е готов да посредничи за това, каза на пресконференция говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

"Министър Ван И каза, че според Китай, решаването на всички конфликти трябва да става на масата за преговори, защото преодоляването на всички различия и спорове трябва винаги да бъде постигано чрез политически канали", каза Мао.

По думите ѝ, китайският министър освен това е отбелязал, че "украинската криза" (както Китай нарича войната на Русия в Украйна), е навлязла в третата си година, но намирането на решение на конфликта все още предстои, докато растат рисковете от разширяването му.

Говорителката добави още, че Ван И е подчертал твърдият ангажимент на Пекин да предложи политическо решение на кризата.

В изявлението на китайското външно министерство се казва също, че министърът е посочил, че и Украйна, и Русия напоследък показват в различна степен сигнали за готовност за преговори, съобщи БТА.

"Въпреки че условията и времето все още не са назрели, ние подкрепяме всички усилия за предлагане на мир и сме готови да играем конструктивна роля за спиране на огъня и подновяване на мирните преговори", подчерта Ван И. Той добави, че страната му обръща внимание на хуманитарната ситуация в Украйна и ще продължи да оказва хуманитарна помощ на разкъсваната от война държава.

Според изявлението на китайското външно министерство от своя страна Кулеба е подчертал, че Киев цени високо позитивната и конструктивна роля на Китай за насърчаване на мира и поддържане на международния ред. Украйна обръща голямо внимание на китайското мнение и внимателно разглежда всички инициативи на Пекин, пише още в изявлението.

„Украйна желае и е готова за диалог и преговори с Русия. Но такива преговори трябва да бъдат разумни, значими и насочени към постигането на справедлив и устойчив мир", е цитиран да казва китайският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Москва не вярва на сълзи. За лъжливи овчарчета - също. Веднъж вече си играхте на подписване на споразумение в Турция. Излъгахте.
38
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
забележете в коментарите на копейките как всичко е ЩЕ ,ЕС ЩЕ се разпадне,долара ЩЕ фалира,НАТО ЩЕ се разпадне, украйна ЩЕ бъде превзета цялата ,радата ЩЕ се разпадне
37
0
 
11
 
! Отговори
Истинска случка: преди 1 месец
личи си, че кулеба е евро-атлантик - обърна палачинката, наведе се, хвана се за палците и чака г-н Путин да го изреже изодзадка! Евала кулеба, зеленски е сищия долен продажник на американците, убил стотици хиляди мъже, населяващи днешните украински /руски по старому/ земи! Има кой да ви съди, надявам се!
36
0
 
7
 
! Отговори
ПЕТКО КАТЪРА преди 1 месец
До Военен експертАпят те мУите,май!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие сте нелегитимни и никой няма да преговаря с вас. А радата до месец няма да е легитимна. Президентът трябва да назначи избори за нова рада, а няма легитименпрезидент. Цайт нот. От украинска страна няма кой да води преговори и то точно според украинската конституция. Някакви възражения?
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ама Урсула, Вебер, Шолц, Туск, а скоро и Камала (която довечера ще обявят за новия президент на САЩ, след оттеглянето на Байдън) не искат. Войната е единствения начин, за да се публичното отмести внимание от корупционите схеми, в които са замесени всички тия!
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ви видяхме в Истанбул, как отидохте да преговаряте, съгласихте се и накрая се отказахте. Това колко пъти ще го играете?
32
1
 
13
 
! Отговори
КулЕбата преди 1 месец
След дъжд качулка!
31
24
 
1
 
! Отговори
Военен експерт преди 1 месец
Русия може и да превзема по едно село на месец но с цената на 30 000 убити. По-груби сметки Русия е превзела между 80 и 100 украински села за три години и 550 000 жертви. Руските военни не са безкрайни и като свършат Русия ще трябва да се изтегли от Украйна и да се моли украинската армия да не влезе на руска територия, защото едва ли цивилното руско население ще изгаря от желание да го стрелят с танкове и ракети и Русия ще бъде принудена да направи териториални отстъпки.
30
4
 
8
 
! Отговори
Странно преди 1 месец
Днес.бг - Германия предупреждава: Русия насочва армията си на запад. А защо не на изток? Може би защото там са люти комунисти - Китайската Народна Република и Корейската Народно-демократична република. Затова логично Путин насочва армията си на запад, където са джендърите евроатлантици.
29
1
 
22
 
! Отговори
Пхах преди 1 месец
Кулебата обърна палачиката!
28
14
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Другарят Си иска Сибир. Другарят Си може да чака. :))))))))))) Пълно изтощение на Блатната държава. Вече получават газ и петрол без пари. Каква му е ползата да спира войната?????
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднъж вече имаше подписване на споразумение и нищо не стана. Това го правят само за да печелят време.
26
5
 
24
 
! Отговори
Украйна преди 1 месец
Може да е готова само за капитулация за всичко друго е късно вече..
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искате преговори, защо тези дни Зеленски предложи нова пълна мобилизация??? "Ще ги познаете по делата, е на по думите" са казали хората!!! А делата на украинските управляващи са, че искат войната да продължи! И това е така, защото ще са на власт само докато има война!
24
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато Камала Харис стане президент на САЩ, на кремълското джудже ще му се дръпне ****ното от страх, защото отлично знае на какво е способна една жена, при това бивш прокурор - жените са много по-решителнио от повечето мъже, тъй като при тях ги няма угризеняиата за това какви последствия би донесло дадено решение
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как се подготвихте така изведнъж? До вчера и дума да се не издума. Нещо яко ви напече под гъзонти, но никой не ви пита и от вас нищо не зависи, пухчо.
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
единственият легитимен да преговаря е председателят на украинския парламент като заместник на зеленски, който е с изтекъл мандат както и всички назначени от него
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И що така добронамерени в кавички? Това означава, че хич не са добронамерени.
20
4
 
23
 
! Отговори
киевски руснак преди 1 месец
не ви ли помагат братята хамериканци вече, че така се наведохте със зеленски и жадувате да целувате путинския шпек ?!? Кво стана бе кулеба, нали беше много хард - щяхте Москва да превземате, не помниш ли нищожество долно ?!? Съсипахте цял народ за да угодите на сащ и нато, не ви е срам национални продажници долни сте със зеленски двамата!