Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия

Москва обаче нямала такива намерения
24 юли 2024 16:00, Нели Христова
298
Кулеба: Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна е готова за "добронамерени" мирни преговори с Русия, ако и Москва е готова за това, въпреки че няма такава индикация от страна на Москва, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс. Той направи изявлението по време на срещата си с китайския си колега Ван И в южнокитайския град Гуанчжоу.

От своя страна Ван е подчертал, че решаването на „украинския конфликт" трябва да стане на масата за преговори, а Китай е готов да посредничи за това, каза на пресконференция говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

"Министър Ван И каза, че според Китай, решаването на всички конфликти трябва да става на масата за преговори, защото преодоляването на всички различия и спорове трябва винаги да бъде постигано чрез политически канали", каза Мао.

По думите ѝ, китайският министър освен това е отбелязал, че "украинската криза" (както Китай нарича войната на Русия в Украйна), е навлязла в третата си година, но намирането на решение на конфликта все още предстои, докато растат рисковете от разширяването му.

Говорителката добави още, че Ван И е подчертал твърдият ангажимент на Пекин да предложи политическо решение на кризата.

В изявлението на китайското външно министерство се казва също, че министърът е посочил, че и Украйна, и Русия напоследък показват в различна степен сигнали за готовност за преговори, съобщи БТА.

"Въпреки че условията и времето все още не са назрели, ние подкрепяме всички усилия за предлагане на мир и сме готови да играем конструктивна роля за спиране на огъня и подновяване на мирните преговори", подчерта Ван И. Той добави, че страната му обръща внимание на хуманитарната ситуация в Украйна и ще продължи да оказва хуманитарна помощ на разкъсваната от война държава.

Според изявлението на китайското външно министерство от своя страна Кулеба е подчертал, че Киев цени високо позитивната и конструктивна роля на Китай за насърчаване на мира и поддържане на международния ред. Украйна обръща голямо внимание на китайското мнение и внимателно разглежда всички инициативи на Пекин, пише още в изявлението.

„Украйна желае и е готова за диалог и преговори с Русия. Но такива преговори трябва да бъдат разумни, значими и насочени към постигането на справедлив и устойчив мир", е цитиран да казва китайският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На територията на бившата УССР все още има хора чиито глави още работят, разбират къде нещата вървят и рано или късно руснаците ще си дойдат, тъй като цялата територия на бившата УССР е руска земя.
138
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Българин "Аз не съм чул некой да иска да бега в Русия, всеки бега на запад при цивилизацията" Ами по нашите медии няма да го споменат дори мимиходум - трябва целенасочено да търсиш подобна информация.
137
1
 
6
 
! Отговори
Аха, почти преди 1 месец
Aйде бе. Не сте ли готови да воювате до последния украинец както ви нареждат от Брюксел?
136
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ДО 129 "Европа не произвежда танкове, единствено Германия,... " - то па едни танкове....
135
1
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
И Русия и Украйна искат да имат Китай на своя страна. А какво иска Китай? За Китай връзките с Русия са с много по-голяма тежест от връзките с Украйна. За миналата година Русия и Китай имат стокооборот над 200 милиарда долара. Но Китай има още по-голям обем търговия със САЩ и ЕС, взети заедно. Така че Китай ще призовава за преговори за мир. И ще търгува със всички.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Връщате на Русия всичките блокирани пари, плюс всичките им генерирани лихви, плюс обезщетение за пропуснати възможности. После изпащате репарации на Русия за неприятностите, после изплащате репарации за икономическите щети в ЕС и остават 1000 метра въже...
133
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами в Истанбул нямаше ли преговори Кулебчо????? Зеленчо се върза на въдицата, че ще победи Русия, а сега ще виси на въжето
132
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакъв мир няма да има за бандерите, а тоя на снимката ще бъде разстелян или бит до смърт в затвора като фашист
131
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко късно. Но утре ще е още по-късно.
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече войниците на руската армия печелят победи на фронтовете, колкото повече Русия започва да връща градове и села, толкова по-често и повече населението на Югоизточна Рус, обзето от украинската мания, ще се връща към разбирането, че те също са руски. И затова те трябва да търсят справедливост и руско щастие не в алчния, безбожен Запад, а в благословения руски Изток.
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почакайте, почакайте още, търпение! Те затова ви взеха, защото много ви уважават и искат да споделят с вас богатствата които са натрупали за 300 години колониализъм от целия сват, да станете и вие като тях, защото са много добри и много ви уважават.
128
4
 
8
 
! Отговори
До 129 преди 1 месец
Да бе още ще храним украинските нагляри,ами ние не сме хванати с капан на Витоша нито картофите с бомби ги вадим
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа не произвежда танкове, единствено Германия, и то следващата година могат да стигнат едва 50-60 танка производство.
126
1
 
9
 
! Отговори
Зорница преди 1 месец
До По Телеграм Пусни линк на клипа да се покефиме и ние с моя.
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 122 - почакайте още 35 години, хубавите работи не стават бързо.
124
4
 
6
 
! Отговори
какви преговори бе! преди 1 месец
А бе! Какво стана с фалита на Русия и рухването, 18 хиляди унищожителни и опустошителни санкции, Урсула още преди 2 години каза в Европарламента, че икономиката на Русия е в колапс а финансовата система на командно дишане. Нема ли да рухне вече Русия?
123
2
 
3
 
! Отговори
До 122 преди 1 месец
Е ние от толкова време чакаме да станем като запада ,ама май всички ще станем като украинците даже и тия на запад бедни като църковни мишки щото сме хранили нагляри Украинец пробутващ се за българин
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ и Европа не вдъхват доверие на Русия и мир няма да бъде постигнат. Европа трябва да приеме мира при условията на Русия, дори против интересите на САЩ, в противен случай Америка ще бъде победена в очите на света. Признаването на поражението и постигането на мир в Украйна е в интерес на Европа.
121
0
 
6
 
! Отговори
До По Телеграм преди 1 месец
Е па добре са сториле
120
0
 
3
 
! Отговори
До 113 преди 1 месец
А други сънища имал ли си ?