САЩ обяви нов пакет от 200 млн. долара военна помощ за Украйна

Основно средства за ПВО и боеприпаси
Обновена: 30 юли 2024 09:08 | 30 юли 2024 09:08, Петър Бойчев
112
САЩ обяви нов пакет от 200 млн. долара военна помощ за Украйна
Снимка БГНЕС

Говорителят на Съвета по националната сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че САЩ ще изпратят на Украйна нов пакет от военна помощ на стойност до 200 млн. долара, който включва средства за противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия, предаде Ройтерс.

„Това включва пакет по системата на президентските правомощия за изтегляне на средства, с който на Украйна се осигуряват ключови средства за борбата, която води, ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за предоставените от САЩ (ракетни системи за залпов огън – бел. ред.) „Хаймарс“, противотанкови ракети „Джавелин“ и други противотанкови оръжия“, каза Кърби пред журналисти.

Той изтъкна, че американското министерство на отбраната също така отпуска значителни средства по инициативата за подпомагане на сигурността, за да подкрепи отбраната на Украйна в дългосрочен план.

"Този пакет осигурява възможности за засилване на въздушната отбрана на Украйна, стрелба на далечни разстояния и противотанкови оръжия, както и за поддържане на оборудването, за което САЩ вече са поели ангажимент", каза още Кърби.

От края на април насам президентът Джо Байдън одобри общо девет пакета с военна помощ за Украйна, посочи говорителят на Съвета по националната сигурност към Белия дом, предаде БТА.

От 2022 година насетне Вашингтон е предоставил на Киев военна помощ в размер на над 50 млрд. долара, но има опасения за бъдещето на военната подкрепа на САЩ за Украйна, в случай че Доналд Тръмп спечели президентските избори през ноември, отбелязва Ройтерс.  

„Благодарни сме на американските ни партньори за тяхното лидерство и твърдата им подкрепа. Заедно ще победим!“, се казва в публикация на украинското министерство на отбраната в социалната мрежа „Екс“ по повод новия пакет военна помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: УкрайнаСАЩпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Буудали американци! Имали - дали! До кога? Марченко каза, че на Украйна и трябват 135 млн долара на ден. За колко дена им е помощта?
93
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Сащ немогат да преглътнат загубата на стотици американски воиници и офицери в Украйна.
92
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Русия също отпусна оръжие на враговете на сащ зада се защитават от американска *** така е по справедливо
91
1
 
3
 
! Отговори
Хи хи до 13 преди 1 месец
"стигнаха ли самолетите дето преди месец излетяха за Украйна??Или още са по пътя, все пак Холандия е доста далече",.........Ааааааааа, летят още, много бързаш! Наште ф-ки, дето ги купихме преди няколко години още летят, и не са пристигнали у нас ! Пътят е дълъг !
90
0
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
До последния пияница!
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''Пакети'' за още кофчези ? До последния хохал /
88
3
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Украйнската агония не ни топли! Топли ни руската агония,която също се удължава! Слава Юнайтед Стейд!
87
3
 
0
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Днес бг.една забележка,пакета не е един,а са два! Единият е на стойност 200 мил.долара,а другия е на стойност 1 000 000 000 долара... Слава на Украйна!
86
1
 
4
 
! Отговори
единсвено с тази преди 1 месец
"помощ" ще се удължи агонията на Украйна а фаталният изход е неизбежен.
85
1
 
1
 
! Отговори
Гларус преди 1 месец
Бой по ***! Но докато НАТО не се намесят директно в конфликта, не виждак как Украйна ще спечели...дано господ им е на помощ!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ инвестират в Украйна стотици милиарди. Да искаме и ние помощ от 15 милиарда за АЕЦ Уестингхаус.
83
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
"ПОМОЩ" от 200 милиона... 3 милиона $ е една ракета за Патриот един боекомплект от 32 ракети... 96 милиона $, 100000$ е една ракета Джавелин и 150000$ една ракета ХИМАРС една касета с 6 ракети струва 900000$ Просто ще се доставят някакви бройки но реално са недостатъчно - определено недостатъчно
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Част от страните в НАТО са насилствено набутани там. Включително и България. Унищожена армия и армейска инфраструктура, демотивиран личен състав. Липса на техника, оборудване, финанси. Слаба подготовка. Това е за всичките години членство. Вкараха ни в няколко конфликта, в които се видя, че българина става, но политиците ни-не. След капитулацията на украина предстоят реформи в НАТО. Нали така се казва в България когато нещо се унищожава?
81
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
200 млн. са 30 ракети!
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мача свършва, драги ми Смехурко! Ще настане една олелия... Сега наред е близкия изток. Ще го запалят, защото тази сбирщина, наричаща се американци само защото е окупирала и живее на чужди територии на континента Сев. Америка се храни само със зло и кръв. Такъв е характера й- окупаторски, грабителски, насилието е част от съществуването й. Изтребили са повече народи отколкото хора са загинали през всички войни на Земята! Но... Всяка приказка има своя край. Предстои!
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Знаеш ли защо по света има толкова зло?- Защо?Злото се финансира активно.Хммм Е, добре?- Ама няма добро. Добротата се държи на човешката съвест, справедливост и истина.- Знаеш ли защо доброто накрая побеждава?Защо? - Парите рано или късно свършват, но съвестта, справедливостта и истината те са завинаги.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нов пакет 200 млн за укрите + на Байдън пакета за руснетата!
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си хвърляйте парите на вятъра.
76
1
 
3
 
! Отговори
Пари за семки преди 1 месец
България плати за 8 Ф-16 - 1 296 412 185 щатски долара или 2 540 967 882,60 лв. без ДДС. Отделно ще са необходими и други допълнителни разходи ...Тоест с тези 200 милиона $ Украйна може да купи един Ф-16 и четвърт.
75
3
 
5
 
! Отговори
Логично преди 1 месец
Явно украинската армия го е закъсала яко.