Русия използва севернокорейска ракетна система във войната в Украйна

Тя е способна да поразява цели на разстояние над десет километра
31 юли 2024 22:30, Елка Василева
244
Русия използва севернокорейска ракетна система във войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Очевидно във войната в Украйна се наблюдава нова тенденция - руските въоръжени сили все по-често използват севернокорейската противотанкова система Bulsae-4 с голям обсег на действие, съобщи "Франкфуртер рундшау".

Според репортаж в украинския онлайн вестник "Украинска правда“ руските войски са започнали да използват Bulsae-4 срещу украински отбранителни позиции.

Според медията системата, която е самоходна и с дистанционно управление, е способна да поразява цели на разстояние над десет километра - дори извън зоната на видимост.

Пусковите установки на ракетите Bulsae-4 са монтирани на шасито на севернокорейската М-2010 - колесна бронирана машина с конфигурация 6×6. Информацията за точните технически характеристики на това оръжие е ограничена, но системата е оборудвана с осем ракетни капсули, монтирани във въртящ се пакет, съобщава украинската платформа Militarnyi.

Използваните ракети имат големи стабилизатори и са предназначени да атакуват горната част на бронираните си цели, където бронята е най-тънка.

Ракетите се управляват с помощта на електрооптична система за насочване, съчетана с оптична система за управление. Това позволява на потребителя да управлява ръчно ракетата по време на полет чрез видео. В резултат могат да се избягват препятствия и да се извършват точни попадения в тежко бронирани превозни средства, обяснява Militarnyi.

Сайтът съобщава също, че севернокорейската оръжейна система вече е била засечена от украинското въздушно разузнаване на един от участъците на фронта край Харков. Това показва, че системата Bulsae-4 се използва активно във военни действия, като обсегът ѝ е между 10 и 25 км. Този потенциал за далечен обсег позволява на руските въоръжени сили да атакуват украинските танкове от безопасно разстояние.

Севернокорейските оръжейни доставки за Русия вече не са рядкост. Още през юни агенция Блумбърг съобщи, че азиатската държава, която до голяма степен е изолирана в международен план, е доставила на Русия около 5 млн. артилерийски снаряда.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Демек Северна Корея има противотанкова система която натръшква прехвалените и прескъпи западни танкове като бали слама. Ми мерси за информацията..
54
5
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 1 месец
Ти си як фен на ненаучната фантастика на "Разбойническо дело". Вярвай си! В твоя случай, помага.
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна е американски актив, за който са готови да пожертват цяла Европа. Украйна е територия където най-важните активи са собственост на мултинационални компании, предимно американски. Сега Русия си връща територията на Украйна, която е под американски контрол. САЩ присвоиха изконните руски земи, а Русия просто си ги връщам. И американците ще се съпротивляват до последния шанс, чак до ограничена ядрена война в Европа.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядрената война в Европа ще бъде ограничена. Англия, Франция и Германия ще бъдат унищожени и изтрити от лицето на земята в един миг, така че никога повече в историята няма да съществуват такива държави и такива народи - французи, германци, британци. На останалата територия на Европа няма да има никаква война, защото там няма ядрени оръжия, най-малкото в Лисабон. Освен ако САЩ не разположат ядрени ракети в някоя европейска държава, която ще бъде унищожена също както Франция, Британия и Германия.
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A независимата държава Украйна защо не започва наказателно преследване срещу Борис Джонсън, който предлата Украйна да направи териториално отстъпки на Русия? В независимата държава Украйна това е углавно престъпление, и не само в независимата държава в Украйна, във всяка държава е престъпление нарушаването на териториалната цялост, защо не започват процес срещу престъпника Борис Джонсън?
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан: Светът постепенно застава на страната на Русия, противно на указанията на Запада.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В радиус от няколко километра около вятърните генератори в почвата не остава никакво червейче, бубулечка, всичко бяга от вибрациите и ултразвука - мъpтва земя. А под соларните панели няма живот, земята там е мъpтва. И това ще доведе България до екологическа катастрофа.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полезните изкопаеми и въглеводороди в Арктика ще осигурят на Русия десетилетия, и дори столетия богат живот и благоденствие, а освен това Русия ще ги търгува на целия свят.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с мирния план на президънт Зеленский, какво става с мирния план на президънт Зеленский който от 1 година го разнасят?
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лицето Владимир Зеленски (човек, който се смята за президент на Украйна) каза в интервю за BBC, че е готов за преговори с руското ръководство (въпреки че сам си забрани това със свой указ през 2022 г.) и че е необходимо да се върнат обратно "окупираните територии" чрез дипломация (което е идентично на съгласие за временното им запазване като част от Русия).
45
6
 
6
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Пълни глупости! Нали копейки? Руснаците имат най-безаналоговите и супер-дупер нови свръх естествени оръжия! Безброй Сърмати и Искендери ( нищо,че стрелят с 5-6 в месецата с подобни). Няма как тази велика държава с армия номер едно да ползва чужди оръжия! Това са лъжи на гадните кравари! Бухахаха
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ню Йорк Таймс": Войната става все по-мрачна и все повече украинци са за мирно споразумение
43
4
 
9
 
! Отговори
До 79 преди 1 месец
Иде, иде,... Ще доживееш да видиш Украйна в НАТО. Не се кахъри, а вари повече шльокавица, че ке ти требе за баланс.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с девеесе и първа, а какво става с девеесе и първа? Върнаха ли вече териториите от девеесе и първа, или ще преговарят за мир ще отстъпват територии агресора който без никакъв повод и причина нападна Украйна която просто мирно и тихо си седеше и нищо не правеще! А? Готови ли са да остъпват територии, или ше се бият до победа над Русия, а? Какво говорят?
41
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Правилно! Корейците трябва да пробват техниката си в бойни условия срещу НАТО, за да могат да я подобрят и много натовски груз 200 да заминава на Запад!
40
5
 
4
 
! Отговори
Соловьёв преди 1 месец
Пък се чуди защо Русия все още не е разработила лазерно оръжие и защо не може да се конкурира с могъщият запад. Преди да ме укорите в пропаганда, по руската телевизия тва :D
39
6
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 1 месец
Няма да ви разберат. Вие сте интелигентен човек. Русо подвижните вaтнuцu са селекция на най-tъпaтa гилдия от населението на България. Они са така ошашавени от превземането на Одеса, Киев, Берлин и Лисабон, че и без дрога са изпаднали в безметежни галюцинации. :)
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с членството на независимата държава Украйна в НАТО? Стана ли, стана ли вече независимата държава Украйна членка на НАТО?
37
4
 
3
 
! Отговори
Аууу преди 1 месец
Страшна ракета бе, бие на цели 10км, че те катюшите хвърляха на 20км. Тези установки ще *** унищожат с дрон за 1000 долара
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ обявиха, че сами няма да могат да пръвайднат сапорт на Юкрейн, явно ЕС ще натоварят със сапорта.