Украйна получи първата партида от дългоочакваните изтребители F-16

Западните съюзници на Украйна от месеци обучават пилоти и наземен персонал
1 авг 2024 07:00, Елка Василева
291
Украйна получи първата партида от дългоочакваните изтребители F-16
Снимка: архив, БГНЕС

Първата партида от дългоочакваните изтребители F-16 пристигна в Украйна, заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Изтребители F-16, които са производство на компанията "Локхийд Мартин", отдавна са искани от Украйна заради бойната си мощ и глобалната си достъпност.

Изтребителят F-16 разполага с оръдие, дълго 20 мм и може да пренася бомби и ракети.

Изтребители "F-16 в Украйна. Още едно невъзможно нещо, което излезе напълно възможно", заяви Ландсбергис в социалната мрежа "Екс".

Ройтерс отбелязва, че украинските военновъздушни сили не са откликнали незабавно на молба на новинарската агенция за коментар на тази информация.

Дания обеща да дари на Украйна общо 19 изтребителя, а Нидерландия обеща да достави 24. Двете страни са движеща сила в рамките на международна коалиция за снабдяване на Украйна с изтребители Ф-16. Норвегия каза, че би дарила шест изтребителя F-16 на Украйна.

Западните съюзници на Украйна от месеци обучават пилоти и наземен персонал, който да обслужва изтребителите.

С нахлуването на руските сили през февруари 2022 година Украйна бе принудена да използва малкия си въздушен флот от изтребители, произведени по съветско време. Украински представители разглеждат сдобиването с изтребители F-16 като жизненоважно модернизиране на украинските военновъздушни сили, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да им се порадват укрофашистите няколко дена ,че до седмица няма да ги има,ако не лъжат че са ги доставили де
153
9
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
F-16 се е доказал в бойни условия като отличен самолет.Руските терористи мощно ще реват.
152
1
 
17
 
! Отговори
до Елка Василева преди 1 месец
Когато давате описание на нещо, в случая на "оръдието", осведомявайте се предварително. 20 мм. е калибър а не дължина. Ясно, че "дължината" има голямо значение но тук нещата са по различни.
151
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оръдие, дълго 22 милиметра - експерт до експерта в този сайт.
150
4
 
9
 
! Отговори
Малък праз преди 1 месец
Предстои да видим новото оръжие-чудо в действие. Предните такива се провалиха с гръм и трясък. Или ги използваха да избиват цивилни.
149
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До 156 Су-57 има 9 летящи все още прототипа, довършва се първата поръчана партида със старите двигатели АЛ-41Ф(От Су-35) Със сигурност по необявена в медиите сделка са произведени поне 4 самолета по окончателния стандарт с АЛ-51Ф двигатели(Защо 4бр - толкова е най-малката тактическа единица във ВВС). Су-75 ШахМат е произведен в поне един екземляр за наземни структурни изпитания. Следващата година е планиран първия полет. В момента се произвежда 0(нулева) серия проторипи за наземни и полетни тес
148
6
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
А нашите чертежи дето платихме 2 млрд къде са ;)??
147
5
 
9
 
! Отговори
До 163 преди 1 месец
Е ти и сега си вият украинските копейки от зор пък си представям като някой бъде свален и им се разбият за пореден път фантазиите
146
12
 
4
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
От сега си представям какво виене на копейки ще е ,като се свали някой от самолетите. Все едно никога не може да се случи и все едно украйнските пилоти ще имат по 5000 летателни часа време. Но на загладения блатен мозък мисленето не му е силна страна. Виж плюенето и обидите няма кой да ги стигне.
145
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С 6-те пилота, които успяха да обучат, ще натрият нуса на Путин
144
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още повече скрап на унищожената им вече територия.
143
5
 
8
 
! Отговори
До 156 преди 1 месец
А мен ме кефят украинските дето не са си мили очите и все руснаци им се привиждат все едно ние българите трябва задължително да им търпим простотиите тук
142
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до анонимн 136Ще има шесто поколение, ако до тогава Тексас не се отцепи...
141
1
 
5
 
! Отговори
кой преди 1 месец
кой срещу кого воюва всъщност?
140
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНе се притеснявай. Всичко е в унисон със статията - колкото са дълги оръдията, толкова са им нужни и изстребители, дето няма къде да кацат и са набори на президента им.
139
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Пич ЕХ ЕКСПЕРТЕ Да беше малко се поинтересувал!!! МиГ-29 не се ползва в конфликта от страна на РФ(за да не стане грешка както се казва) а МиГ-31БМ и МиГ-31К действат само от РФ територия ракетите им имат огромен обсег.
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алеле, мисирштиньята: оръдията НЕ Е ВЪЗМОЖНО да са ДЪЛГИ само двадесет милиметра - няма как да се ускори проектила на такова късо разстояние, най-вероятно това е КАЛИБЪРА му !!!
137
5
 
2
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
"Има ли много нафантазирали се топгъновци вече?" - има, има, не се притеснявай. Ще има доста миг-аджии трансформирани като "груз 200".
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли много нафантазирали се топгъновци вече?
135
6
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
До Хи хиДа, защото върху главите им всеки ден падат бомби. Не си ли разбрал? Имат приоритет. И нашите F16-ки да им доставят, няма лошо. Аман от мрънкала ...