Русия използва севернокорейска ракетна система във войната в Украйна

Тя е способна да поразява цели на разстояние над десет километра
31 юли 2024 22:30, Елка Василева
244
Русия използва севернокорейска ракетна система във войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Очевидно във войната в Украйна се наблюдава нова тенденция - руските въоръжени сили все по-често използват севернокорейската противотанкова система Bulsae-4 с голям обсег на действие, съобщи "Франкфуртер рундшау".

Според репортаж в украинския онлайн вестник "Украинска правда“ руските войски са започнали да използват Bulsae-4 срещу украински отбранителни позиции.

Според медията системата, която е самоходна и с дистанционно управление, е способна да поразява цели на разстояние над десет километра - дори извън зоната на видимост.

Пусковите установки на ракетите Bulsae-4 са монтирани на шасито на севернокорейската М-2010 - колесна бронирана машина с конфигурация 6×6. Информацията за точните технически характеристики на това оръжие е ограничена, но системата е оборудвана с осем ракетни капсули, монтирани във въртящ се пакет, съобщава украинската платформа Militarnyi.

Използваните ракети имат големи стабилизатори и са предназначени да атакуват горната част на бронираните си цели, където бронята е най-тънка.

Ракетите се управляват с помощта на електрооптична система за насочване, съчетана с оптична система за управление. Това позволява на потребителя да управлява ръчно ракетата по време на полет чрез видео. В резултат могат да се избягват препятствия и да се извършват точни попадения в тежко бронирани превозни средства, обяснява Militarnyi.

Сайтът съобщава също, че севернокорейската оръжейна система вече е била засечена от украинското въздушно разузнаване на един от участъците на фронта край Харков. Това показва, че системата Bulsae-4 се използва активно във военни действия, като обсегът ѝ е между 10 и 25 км. Този потенциал за далечен обсег позволява на руските въоръжени сили да атакуват украинските танкове от безопасно разстояние.

Севернокорейските оръжейни доставки за Русия вече не са рядкост. Още през юни агенция Блумбърг съобщи, че азиатската държава, която до голяма степен е изолирана в международен план, е доставила на Русия около 5 млн. артилерийски снаряда.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
1
 
! Отговори
шоу гу преди 1 месец
Слава Украйна
154
0
 
1
 
! Отговори
Рускиня преди 1 месец
Дори севернокорейските оръжия превъзхождат руските.
153
1
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
Зеленски в изгнание ...нацистка окрайна ще загуби .Русия ще възвърне територията си оп времето на Сталин и ще настъпи мир.25547
152
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди време писах, че Русия и Сев. Корея са д.*** и г.щи и последната помага на Русия във войната. Всички ми нацъкаха минуси. Диктаторите се подкрепят.
151
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До смях Може да е с оптично влакно, но видеото с ползване на системата покаваше как ракетата лети доста високо поне 200м (това осигурява стабилна радиовидимост) и след това показаха как с характерна чупка в тректорията ракетата атакува целта си почти вертикално. Разбирате ли два радио приемник/предавателя са много по-евтини и надеждни от колкото 10+км оптически кабел(Кабела трябва да е по някакъв начин укрепен с кевлар защото иначе самото оптически влакно направено от стъкло е прекалено чупливо)
150
1
 
4
 
! Отговори
Ха така преди 1 месец
Няма да е зле русофилягите да се запознаят със южно корейския военен потенциал преди да ръсят бисери..Даже не знаят че ю.корея е около 50млн.и хич нямат високо технологични оръжия
149
1
 
3
 
! Отговори
Сезирам ООНето! преди 1 месец
Не е честно Русия да използва високотехнологични бойни машини срещу европейски танкове втора ръка!
148
3
 
2
 
! Отговори
Безобразие преди 1 месец
Тези корейски комунисти не четат ли демократичната преса и особено новините от бг-мисирковия кокошарник? Не знаят ли, че са много изостанали и че още 1989 свършиха ориза? Оттогава ние от Бг-то лапаме банани на корем и се завиваме с гъспапир на воля! Станахме горда членка на НАТОто, ЕС, МВФ, Световната банка и други благотворителни сдружения на изискани чичовци чорбаджии - бизнесмени демек. Я ги виж тия, не ги ли е срам?
147
4
 
2
 
! Отговори
Сравнение преди 1 месец
КНДР е държава управлявана от комунистическа партия. Малка, колкото България, 80% планински релеф. 1989 - 17 милиона, 2024 - 27 милиона. Ядрена сила с една от най-мощните сухопътни армии в света, флотът и разполага с над 60 подводници, има и такива със балистични ядрени ракети. Изстрелва космически спътници, снабдява дори русия със артилерия, бронирани машини, снаряди и т.н. Произвежда всичко сама,без самолети.Комунистическа Украйна 1989 - 52 милиона, 2024 демократична Украйна - под 20 милиона.
146
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 1 месец
До Боби с оптично влакно е, старите системи бяха с проводник.
145
2
 
2
 
! Отговори
смях преди 1 месец
и в статията не ви казват че същата тая севернокорейска таратайка е издумкала няколко гаубици и бронетранспортьори.Ракетите се управляват чрез оптично влакно и реално РЕБ устройствата почти няма как да попречат по време на полета и!Още по-неприятното е че може да лети спрямо релефа и съответно да се използва прикритие за самата машина. Кка да го кажа ако някой си мисли че корейците са глупави нека да види какво има на герба на знамето им!!
144
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Черно море е бъкано с руски подводници и балистичните ракетки започват да излитат директно още докато подводницата е 30 метра под водата... победите на Украйна все едни пирово-пропагандни...
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия севернокорейци много изостанали технологично според западната фейкпроп а сега запада що вие, що ги е страх от тази допотопна техника.
142
7
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Защо не? Украинските фашисти използват оръжия на НАТО всякакъв калибър, но Русия не може!? Фашистите трябва да бъдйт унищожени за да няма кщонфликти като в Украйна.
141
14
 
16
 
! Отговори
не само това преди 1 месец
След краха на Безаналоговия им черноморски флот , рашистите минаха вече на Безаналогови туземски канута, корита и салове ?
140
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Значи оптично управлявана самохосна система изстрелва оптично управлявана ракета... всичко им е на око на тия. :)
139
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Русофил/203 "... но познавайки Путлерина най вероятно ще внесе тарамбуки" - тези ЕС ги внася отдавна и вече са на привършване. Опитай с нещо друго.
138
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Абе/204 "... за да придобият боен опит,както и да изпитат собствената си техника" - и тактики.
137
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Тагарев Защо Мил-Ми-28 има тройно по-малки загуби в СВО от Ка-52? Първо защото се ползваха просто по-малко бортове. А второто е че ЛМУР ракетата с официален обсег 15км беше интегрирана първо в Ми-28. Хеликоптера получи така да се каже "ГОЛЯМАТА ГЕГА" и ако Ка-52 със стандартни птурсове все пак е на границата на действие на ПВО на противника за разлика от Ми-28, който има по-далекобойната ЛМУР в арсенала си.
136
4
 
5
 
! Отговори
Тагарев преди 1 месец
Малкия ракетчик ще насили Кулеба