Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка

Миналата година той даде две условия, при които би напуснал
4 сеп 2024 09:45, Нели Христова
172
Дясната ръка на Зеленски, Дмитро Кулеба, подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба подаде оставка, съобщи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук на 4 септември.

Стефанчук каза, че потенциалната оставка на Кулеба ще бъде "разгледана на някое от предстоящите пленарни заседания", но не посочи дата.

Служейки като външен министър от 2020 г., Кулеба е в челните редици на усилията на Украйна да ангажира международните си съюзници и да осигури нови партньорства от началото на пълномащабната война.

След по-ранни слухове за уволнението му през август 2023 г. Кулеба каза по националната телевизия, че не е загрижен за тази възможност.

"Аз работя, никоя работа не е постоянна и съм напълно спокоен за всичко", заяви той тогава.

"Казах в самото начало, че ще напусна при две обстоятелства: първото е, ако президентът ме помоли да го направя. Второто е, ако вляза в някакво фундаментално противоречие с външната политика и не смятам за възможно да работя с това", добави Кулеба.

Украинска правда съобщи на 3 септември, позовавайки се на неназовани източници, че Кулеба ще бъде уволнен и че неговият заместник все още се обмисля. Най-вероятният кандидат за поста ще бъде заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха, казаха източниците.

Новината следва редица други високопоставени министри, които подадоха писмата си за оставка предишния ден - министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска, министърът на екологията Руслан Стрилец, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и Вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верещук.

Виталий Ковал, ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна (SPFU), също подаде оставката си девет месеца след като беше на поста.

Причините за оставките не бяха посочени. Новината дойде след месеци на информация за възможна смяна на няколко украински министри.

Дейвид Арахамия, ръководителят на партията Слуга на народа на президента Владимир Зеленски в парламента, каза на 3 септември, че преустройството ще засегне повече от половината от персонала на правителството.

"Утре е денят на уволненията, а вдругиден е денят на назначенията", добави той.

Зеленски каза през март, че украинците могат да очакват още промени в правителството в бъдеще след разтърсване на вътрешния му кръг.

След това през май бяха освободени министърът на инфраструктурата и вицепремиер по реконструкцията Александър Кубраков и министърът на земеделието Микола Солски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
До Ало преди 1 седмица
Човек когато говори - говори за себе си.
142
0
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 седмица
Преиначиха историята,облъчиха ни с атлантически ценности и пак сме от грешната страна!
141
6
 
3
 
! Отговори
Ало преди 1 седмица
Тук няколко путиноидни червени плъхове създават илюзията че са мнозинство и се скъсват да драскат приматски драсканици.Възраждане инициира закон за чуждите агенти.При един сблъсък нато с русия знате ли как ще ви се подпалят червените тролски задница след като русия ни обяви за враг.Тогава на гърбът си ще видите какво означава война ако не успеете да издухате из...р...ди такива
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми то фашиста Зеленски кой стои с него ,даже тоя колеба ,и Кличко и д-р генерали и много украински военни ,тоя нарком мобилизира 16 годишни ,ЕС и сащ знаят и мълчат ,скоро тая наркоман че овисне на някое дърво ,гад фашиска
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изключително Неприятна " личност" за мен лично! Кореняк Румънец! -:( Що Оръжие Изпроси за 2 години от цял свят и са пак до Никъде Румънците! Пардон " Украинците"!! Изключително Нагъл КОПАНАР!! Но Бега? Защо? -:) Ясно е защо!-:)
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мишките се пръскат защото кораб потъва вече!-:)
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирски е възложил на войниците си да пробият до ядрената електроцентрала в Курск и да поставят там експлозиви, разказва пред РИА Новости военнопленникът Михаил Шкода от украинската 82-ра десантно-щурмова бригада.Според него Сирски е пристигнал на мястото, където се е намирала 9-а разузнавателна рота на бригадата, на 5 август - ден преди нахлуването в Курска област.
136
1
 
8
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Прави сметка какво разузнаване имат руснаците, че да знаят кое "училище" да ударят пълно с натовски мишки.
135
1
 
8
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 1 седмица
Мръсното копеУе-фашага предусеща как полъхът на вятъра клати примката на бесилото,която му е отредена по заслуги
134
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бая нарад измря зареди тоя. Едва ли спокойно ще си пие пинаколадата някъде на юг!
133
1
 
3
 
! Отговори
укро драми... преди 1 седмица
мижав интерес
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След оставката веднага хукна за Англия,защо не остана да защити великия си президент.
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дразнеше,не е виновен за физическите си данни ,все пак.Не блестеше и с интелект,заучени кухи фрази и тази физиономия на кукумявка идваха много.Съчувствам на Украйна,но ако е почти невъзможно да се пребориш с ядрено Зло,назначи някое "хубаво Наде" поне.Или Олга, не знам.По ще се пребориш за идните пакети помощ .
130
2
 
10
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 седмица
Когато един къърлеж се надуе от изсмуканата кръв, тои се отлепя/ напуска донора от който се е хранил. Това обаче се отнасе само за предпазливите кърлежи, които се страхуват да не се пръснат от изсмуканата кръв или че кучето ще започне много често да се чеше и ще ги смаже с ***... Алчните и лакоми кърлежи остават до края.
129
3
 
16
 
! Отговори
Дан преди 1 седмица
Тоя беше част от идиотската шайка на зеления наркоман .*** тласнаха света към ядрен катаклизъм . Трибунал за зеления диктатор и цялата нациска шайка . Бог да пази изтрадалия украински народ .
128
1
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Крайно време е да го разкарат тоя.
127
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хаха. Поредния напускащ плъх потъващия кораб
126
0
 
9
 
! Отговори
История преди 1 седмица
Да се готви Берлин. За втори път. Англичаните гледат "сеир" и си пият чаят от 35 метровата яхта на бора-бора, подхилквайки се ;)
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
издъни се в Полша
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво стана с онези псевдо депутатки който се снимах с автомати? Още си седят в кабинетите нали но заради тях 1 млн мъже умряха