Все повече украинци искат мир, военните не щат и да чуят

Едва 18% от ветераните и войниците са за преговори
10 сеп 2024 12:57, Петър Бойчев
180
Все повече украинци искат мир, военните не щат и да чуят
Снимка БГНЕС

Проучванията на общественото мнение в Украйна показват, че подкрепата за преговорите с Русия е нараснала след неуспешната контраофанзива миналата година. Въпреки че повечето украинци все още казват, че искат да продължат да се борят за връщането на всички окупирани земи, една ключова група остава негативно настроена към всяка сделка с Русия: военните, пише The ​​Wall Street.

"Според едно скорошно проучване на общественото мнение само 18% от ветераните и военнослужещите на активна служба вярват, че Украйна трябва да търси край на войната чрез преговори, най-ниският процент от всички изследвани демографски групи. 15% от войниците и ветераните казват, че биха се присъединили към въоръжен протест, ако Киев подпише мирен договор, с който те не са съгласни“, пише изданието.

Командирът на Трета десантно-щурмова бригада Андрей Билецки отбеляза, че въпреки че в обществото се натрупва умора от войната, "военна катастрофа не е настъпила“.

"Украйна може да си върне поне много значителна част от територията“, казва той. "Виждам голяма опасност в спирането на войната на случаен принцип“.

Мнозина в армията са убедени, че ако бъде постигнат мирен договор, Путин ще използва паузата в битките само за да превъоръжи руската армия и след това да нахлуе отново в страната. Други казват, че жертвата на падналите им другари биха били напразни, ако Украйна просто се съгласи да предаде територията на Русия.

Иван Панченко, 42-годишен ветеран, е категоричен, че ще се противопостави на всеки план, който включва предаване на украинска територия. "Русия наруши десетки международни договори през последните 30 години - споразумение с нея не струва нищо", заяви той. "Ако искаме устойчив мир, трябва да им причиним колкото е възможно повече болка“.

В същото време, въпреки че социологическите проучвания показват, че широката общественост остава скептична по отношение на сделките с Путин, мнозина - особено млади хора - са готови да приемат дори неблагоприятни мирни условия, за да спрат войната.

Алла Пронина от Запорожие казва, че е започнала да преосмисля възможността за преговори след контранастъплението миналата година. Сега, когато съпругът й е на фронта, тя е готова да се откаже от цялата територия, която Русия сега окупира, в замяна на мир.

В същото време, както отбелязва Владимир Дубовик, директор на Центъра за международни изследвания, промяна в общественото мнение ще даде възможност на президента Володимир Зеленски да сключи някаква сделка.

"Самият факт, че хората изглеждат по-склонни към преговори с Русия, е голяма промяна“, посочва Дъбовик. Но той добави, че всяко прекратяване на огъня ще включва значителен политически риск: "Много украинци вероятно ще го видят като лоша сделка“, пише Фокус.

Много войници, воюващи на изток, казват, че се е образувала пропаст между воюващите и жителите на големите градове на страната, които не обръщат внимание на войната. "Правителството е създало условия, при които тези, които са наистина мотивирани, няма да се съгласят на споразумения, предвиждащи предаване на територия, но тези, които не се бият, ще вземат решенията“, казва един от военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Русия
Москва: Никакви преговори с Украйна, докато не ги изхвърлим от Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 седмица
Екстра си върви войната от самото и начало за нас Натовците:):):)Украинците с наша помощ всеки ден безжалостно трепат руснаци(вече близо 500К трупа) докато ние си живееме живота с кеф на пълни обороти:):):)Цяло лято плажове,морета,планини и мачове пред телевизора с приятели на по чашка и скара:):):)Русначетата за кефа на Вовата нападнаха Украйна и яко го загазиха:):):)
67
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 64 ако не бяха направили преврата на Мйадана американците, сега нямаше да има война
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руският фашистки окупатор, изгори и последната съвецка техника. Сега е напълник скъсаните си *** и бълва гьобелска пропаганда.
65
3
 
3
 
! Отговори
Ганьо Гинев преди 1 седмица
Тръмп е най-близък до нашия манталитет!
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна иска , БайДанчо не дава , войната не е м/у Украйна и Русия , всички го виждаме .Зеленски е предоставил територията и народа си , за военни действия , м/у САЩ и Русия .Слепи ли сте ?
63
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия бомбардира и избива украинци, ама иначе американците били виновни...хахах..шизофрения копейковска.
62
7
 
1
 
! Отговори
Цомчо преди 1 седмица
Българите трябва да подкрепим Тръмп, за да спечели!
61
8
 
9
 
! Отговори
Това е много важен преди 1 седмица
урок, който имаме възможността да си припомним, не съвсем за наша сметка. Народ, който се отрича от историята си е обречен на унищожение. Украинците си повярваха, че са нещо повече от разходен материал за запада и ето ви го резултата. Нашите невроатлатници са точно същото - разходен материал. Никога няма да ви приемат като равни на тях, вие сте просто второ качество (че дали не и трето), за вас няма място на европейската софра. Не бъдете полезни uдuотu за чужди интереси. Обичайте българското!
60
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна иска , ама БайДанчо не дава , САЩ не могат без войни !Войната всички виждаме , че не м/у Украйна и Русия , а м/у САЩ и Русия , Украйна е само предоставена територия и народ , за военни действия на САЩ с/у Русия ... Защо се правите на умрели лисици ?
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички искат мир! Само иZрода- пигмей и оялите се главорези около него НЕ!Този *** Путин се мисли за Наполеон, но е жалко тъпо същество, което донесе безкрайни беди на десетки милиони украинци.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя на снимката си е чист руснак
57
4
 
8
 
! Отговори
адададдад преди 1 седмица
Е много ясно че само 18 процента от военните ще искат прекратяване на войната - въпроса е ако убитите можеха да говорят, колко щеше да е процента. Защото всички млади хора които си отидоха за интересите на хора зад океана, надали щяха да искат да се продължава тази месомелачка.
56
2
 
12
 
! Отговори
Военните укропи не преди 1 седмица
щат ни да чуят за мир, защото добре са се устроили на командирски постове и са в тила, а на първа линия са изловените по улиците/магазините работници и селяни. Големият парадокс на киевския режим е, че по конституция армията е длъжна да защитава мирните граждани в период на канфликти, а сами виждате какво излиза: на фронтовата линия умират мобилизирани насила мирни граждани.
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кремълските копейки истерясват. Само няколко, а целия сайт са го осмърдели.
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама руснаците искат война!
53
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
руското пушечно месо, обилно напоено със спирт или одеколон, смело напредва в името на пyтлep
52
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма мир с ръшистките терористи, само изтребление на руската ***!!!
51
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
''Военните'' !?Кои са ''военните'' , военните от САЩ !
50
5
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 седмица
НАТООВЦЕ , НЕНАСИТНИ СТЕ ЗА ЖЕРТВИ !!!
49
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
путин иска камала.