Саботажът на "Северен поток" одобрен от началника на украинската армия?

Шпигел: Зеленски не е бил уведомен предварително
Обновена: 26 сеп 2024 08:45 | 26 сеп 2024 08:43, Елка Василева
47
Саботажът на "Северен поток" одобрен от началника на украинската армия?
Снимка: архив, БГНЕС

Саботажът на тръбопроводите "Северен поток" преди две години е бил одобрен от тогавашния главнокомандващ украинската армия Валерий Залужни, пише германското списание "Шпигел", цитирано от ДПА.

Операцията в Балтийско море е била на стойност почти 300 000 щатски долара и е била финансирана с частни средства, но е била представена за одобрение пред Залужни, пише още списанието, като се позовава на собствено разследване. То добавя, че президентът Володимир Зеленски не е бил уведомен предварително.

Още по темата
Двата тръбопровода бяха построени за пренос на руски газ към Германия, въпреки че единият все още не бе в експлоатация. Украйна и САЩ лобираха против строежа на тръбите.

Залужни, който сега е посланикът на Украйна във Великобритания, заяви пред в. "Уолстрийт джърнъл", че не знае нищо за подобна операция. През август вестникът съобщи, че Залужни е замесен в саботажа.

Зеленски винаги е отричал неговото правителство да е замесено, посочва ДПА.

"Шпигел" също така пише, че диверсионната група се е състояла от няколко украински водолази, като почти всички от тях са били цивилни. Операцията била планирана и ръководена от бившия служител на украинското разузнаване Роман Червински. Червински вече отрече да е замесен в саботажа в статии във в. "Вашингтон пост" и в. "Шпигел" миналата година.

В края на септември 2022 г. няколко експлозии нанесоха щети и прекъснаха двата газопровода "Северен поток 1 и 2". Взривовете бяха засечени близо до датския остров Борнхолм в Балтийско море.

Руски природен газ вече течеше към Германия по "Северен поток 1". "Северен поток 2" все още не беше пуснат в експлоатация поради руската инвазия в Украйна и последвалите политически дебати.

В средата на август т.г. стана ясно, че главният прокурор на Германия издирва украинец, за когото се предполага, че е избягал от Полша в родината си.

Германските вестници "Цайт" и "Зюддойче Цайтунг", както и обществената телевизия А Ер Де, съобщиха, че този мъж, заедно с още двама украински граждани, е заподозрян в участие във взривовете. Според медиите е възможно те да са прикрепили експлозивите към тръбопроводите.

Към момента германската федерална прокуратура не е отговорила на запитване за коментар на тази информация, отбелязва ДПА.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от САЩ
Байдън потвърди подкрепата за възстановяването на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Грешка преди 1 час
От Пентагона е правилното!!!
42
0
 
1
 
! Отговори
лично Зеленски преди 5 часа
с екип за гмуркане закупен от TEMU с още двама негови приятели са минирали и взривили СП.
41
0
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 7 часа
Пълни глупости, ама вършат работа. Атентатът е извършен от цивилни, но е одобрен от военен, а през това време едни мърмоти в Швейцария опаковат шоколади.
40
4
 
3
 
! Отговори
Скромно мнение преди 8 часа
Виновен за саботажа е единствено Путин.Ако не беше започнал га-дната война , тръбите щяха да са цели.По един милиард долара на ден са влизали в Русия от продажба на газ.Путин загуби питомното , сега гони дивото, да им продава на половин цена. Г-лу-пак.Не му харесвал световния ред.Сега сигурно му харесва.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Ooo
38
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Либен преди 10 часа
Чудя се две години, защо не гръмнат и турски поток да се наводни и готово...Черно море не е голямо...защо, защо...
37
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Е, и? Германия трябваше още 2014 да се вземе в ръце и постепенно прекарати руските доставки, а не да одобрява нов тръбопровод. Сега поне е ясно, че руснаците са напълно изпращяли - нищо не им коства да започнат война в Европа, да използват газа като оръжие и да плашат кой ли не с хвърляне на атомни бомби.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Е ся кво стана... Щатите натопиха укрите. Хаха ха ся чакам Урсула да каже че няколко (85) млрд. Евро са похарчени за мирът!!! Ха хаха
35
1
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 12 часа
Коя е украйна, че да дава разрешение за взривяването на СП. Защо меслят, че някой се връзва на тези глупсти. Ясно е, че подобно разрешение идва от САЩ. Изпълнителите също са ограничен кръг.
34
1
 
7
 
! Отговори
бачкатор преди 13 часа
Тия поне си спряха *** със сабогаж, а ние си показахме *** без сабогаж. Никой не ни караше да спираме ***, ама го направихме. Такива *** като нашите политици, няма никъде по света. Като ще спираш ***, направи го с достойнство, като взривиш това онова.
33
0
 
18
 
! Отговори
Ясно кой направи преди 13 часа
Германия да не може да мърда. Не идва от Украйна, а от доста по-далече. Не случайно службите на няколко държави се отказаха от разследване и за по-лесно набедиха Украйна.
32
0
 
21
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 14 часа
Истината е малко по-различна от тази версия, но за сега и тя върши работа. Спестени са много други факти, а именно, че всичко е съгласувано със световните терористи САЩ и Англия,финансирано ,ръководено и реализирано от тях Не случайно саксонците излязоха от ЕС-а.Целта е да направят Европа слаба и зависима във всяко отношение О най- вече от англо- краварете Сега един по един ще изчезват безследно преките извършители - кой се "самообесил", кой се 'самоудавил",кой уж руснаците го "отровили"
31
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 14 часа
Саботаж в чужди териториални води не може да бъде одобряван от тогавашния главнокомандващ украинската армия.Други служби подготвят и реализират саботажи.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Тогавашната английска премиерка на която никой не помни името беше звъняла на байдън и беше му казала че задачата е изпълнена. Имаше статия за това иначе аз от къде да го зная.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Датската премиерка тия дни имаше много агресивно изказване в полза на украйна. Те са един дол дренки със зеленски. Обаче Германия защо си премълчава на Дания.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Христо Христов дори да си прав как ще стане това. !?! Те са основно от малцинствата , които мислят така.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Христо дори да си прав как ще стане това. !?! Те да от малцинствата.
26
0
 
20
 
! Отговори
Петър преди 14 часа
Укро НАЦИСТИТЕ и ФАЩ съсипаха икономиката на ЕС.
25
0
 
17
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 14 часа
Украйна , американска робиня
24
0
 
20
 
! Отговори
Илко преди 14 часа
За това Путин не иска мирно споразумение с Украйна.Само пълна капитулация за фаши,стоте от Украйна ще сложи край на Специалната военна операция.