Обвиненият за саботажа на "Северен поток" избягал от Полша в Украйна

Украинецът използвал дипломатически автомобил
29 авг 2024 18:45, Александър Попов
25
Обвиненият за саботажа на "Северен поток" избягал от Полша в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинецът Владимир Ш., за когото се предполага, че стои зад взрива на "Северен поток", многократно е пътувал до Германия след атаките срещу газопроводите в Балтийско море през есента на 2022 година, разкриха съвместни разследвания на германското списание "Шпигел", телевизия Цет Де Еф и датската телевизия Де Ер.

Тези пътувания са се осъществявали в момент, когато Федералната прокуратура вече го е посочила като обвиняем в разследването си за саботаж, пише германският вестник "Велт".

Според информацията Володимир Ш. е пътувал за последен път през Германия в края на май, само няколко дни преди да бъде издадена заповед за ареста му. По време на обратното си пътуване от Дания към дома си в Полша той е посетил и роднина на съпругата си в Берлин. Това се потвърждава от данните за пътуването на Володимир Ш., с които разполагат "Шпигел", Цет Де Еф и Де Ер.

Съпругата му е отменила поредното си пътуване до Дания само една седмица след като на 21 юни в Полша е изпратена европейска заповед за арест на Володимир Ш.

Малко след това той пътува до Украйна.

Случаят вече се превърна в политически въпрос, пише "Велт". Полските власти е трябвало незабавно да изпълнят европейската заповед за арест срещу Володимир Ш.

Вместо това се твърди, че високопоставени полски политици са информирали в началото на юли германските си колеги, че арестът няма да бъде извършен. Междувременно в средите за сигурност се предполага, че Ш. е бил предупреден за предстоящия арест. Смята се, че зад това стоят полските власти.

Маршрутът на бягство на Ш. показва, че украинските власти също са били в течение на случая. Смята се, че той е пресякъл границата между Полша и Украйна на 6 юли с автомобил с дипломатически регистрационни номера. Твърди се, че автомобилът е собственост на украинското посолство във Варшава.

През септември 2022 г. саботьори взривиха тръбите на "Северен поток", минаващи през Балтийско море, като унищожиха три от четирите тръби.

Разследващите от Федералната прокуратура, Федералната криминална служба и Федералната полиция вече са сигурни, че зад нападението стоят украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: северен поток
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 седмици
Много хубаво е направил. ЗАЩО трябва да го арестОват човечеца, когато е извършил хуманно дело - отстрелял е путинската тръба на унгарския омбашия. Даже трябва и нобелка да получи за смелост.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За убийствата на цивилни украинци в Бородянка и Чернигiв, има ли заподозрени?
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А за клането в Буча, има ли арестувани?
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наградете Героя, не го арестувайте!
19
3
 
20
 
! Отговори
Бацето преди 2 седмици
Помните ли какво ни обясняваха медиите и политиците на запад, че зад взрива стоят едва ли не руснаци? Айде сега да видим същите политици как ще обяснят, че терористите са украинци, вероятно подпомагани от САЩ. Толкова вече смърди всичко покрай тази война и въобще не трябва да вярваме на никакви медии и приказки!
18
3
 
10
 
! Отговори
Лиз Близ преди 2 седмици
Обвиненият за саботажа срещу Северен Поток 2 не е този, който го е извършил. Всички знаят кой нареди взривяването и кой се отчете пред Байдън със съовщение "направихме го".
17
2
 
10
 
! Отговори
бамбукови пръчки преди 2 седмици
за подводен саботаж си трябва доста оборудване - кой: чичо сам или короната са дарителите?
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те тия тръби плуват по водата, отиваш до тях и ги взривяваш. За тая цел е нужна дълбоководна екипировка и оборудване. Това не може да го направят украинците без подкрепа на САЩ и Англия.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди не беше ли Володимир З.? Немските разследващи панически сменят версията според исканията на посолството. Няма да се учудя ако накрая се окаже, че някакъв украински безделник му хрумнало да взриви газопроводите, откраднал сала на Робинзон Крузо и издебнал бреговата охрана да гледа на другата страна, а той подло се промъкнал и се гмурнал до 3те тръби едновременно за да ги взриви. Наложило му се е да издържи под вода без въздух 3ч, но това не е проблем за украинския супермен както се досещаме
14
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Укрите потвърдиха смърта на пилота ..."геройски свали три руски ракети и няколко срина преди да загине"Абе тия ypoди срам нямат ли. Свалил ...таратанци.Не е разбрал отде го е нацелил Искандер-а
13
2
 
16
 
! Отговори
Малък Праз преди 2 седмици
дЕдо Байдън го каза в прав текст на среща, с участието на Шолц - Ако Русия навлезе с армията си в Украйна, СП ще бъде спрян. Журналистка го пита - Ама как? дЕдо каза - имаме си начини. Case Closed!
12
1
 
20
 
! Отговори
Хохъл преди 2 седмици
Наркомана в Киев четвърти ден крие радостната новина хаха , дори се похвали как F-16 отразявали ракетната атака ...пък те я отразявали по корем. Нагли лъжливи нацисти !!! Бой по чутурите до пълна капитулиция !
11
2
 
13
 
! Отговори
Хохъл преди 2 седмици
Дано не е от нашите Ф-ки че броихме 3 милиарда за тия летящи ковчези
10
1
 
6
 
! Отговори
Хайли лайклитата преди 2 седмици
пак правят фентъзи сериал!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Питайте ЦРУ, те знаят къде е, техен човек си е все пак.
8
2
 
16
 
! Отговори
.da преди 2 седмици
WSJ: Изтребител F-16 се разби в УкрайнаНа 26 август американски изтребител F-16 се е разбил в Украйна по време на мащабен обстрел от Русия. Загинал е пилотът-подполковник Алексий Мис. Той е бил само на 30 години, пише украинското издание Informator като се позовава на публикация на The Wall Street Journal.От своя страна американското издание съобщава, че украински изтребител F-16 е бил унищожен при катастрофа в понеделник, според американски официален представител, само седмици след като първите американски самолети са пристигнали в Украйна.
7
10
 
3
 
! Отговори
Ангела М преди 2 седмици
Германия е бъкана с руски шпиони! Първо тях да излови!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
западна демокрация и ценности .... наще терористи са добри террористи а ваще са лоши терористи
5
2
 
19
 
! Отговори
отворихте кутията преди 2 седмици
с лъжите и евтината пропаганда, всички знаят кой се закани и каза, че ще намерят начин да го направят, и със съдействието на кои се осъществи провокацията, сега се чудите на кой да препишете вината, да не се окаже, че зад цялата тази работа стоят македонците, те са навсякъде, даже и на луната.
4
6
 
16
 
! Отговори
да преди 2 седмици
затова за тия атентатори, убийци и извратеняци - украинците - няма място на земята! избивай, вова, един ден европа ще ти благодари!