Зеленски разкри плана си за победа във войната, ще я пренася в Русия

Той отказва да отстъпи територии на Русия
Обновена: 16 окт 2024 19:06 | 16 окт 2024 13:12, Нели Христова
339
Зеленски разкри плана си за победа във войната, ще я пренася в Русия
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски представи дълго обсъждания план за победа на Украйна в парламента на 16 октомври, въпреки че някои части останаха секретни.

Предложението се състои от пет точки: покана за присъединяване към НАТО, отбранителен аспект, възпиране на руската агресия, икономически растеж и сътрудничество и следвоенна архитектура на сигурността.

Планът включва три тайни допълнения. Давид Арахамия, парламентарен лидер на управляващата партия, каза, че секретните секции ще бъдат представени на лидерите на фракции.

"Ако планът бъде подкрепен, ние можем да прекратим войната не по-късно от следващата година", каза Зеленски в парламента в присъствието на главнокомандващия Александър Сирски, шефа на военното разузнаване Кирило Буданов и западни дипломати. Той изключи възможността за отстъпване на каквато и да е територия на страната на Русия.

В речта си пред парламента Зеленски заяви, че решението не е замразяване на конфликта и "не е търговия с територията или суверенитета на Украйна".

Поканата на Украйна за членство в НАТО беше поставена начело в списъка. Киев подаде молбата си за присъединяване през септември 2022 г., но все още не е получил ясен сигнал от съюзниците.

"Ние разбираме, че членството в НАТО е въпрос на бъдещето, а не на настоящето", каза Зеленски, но добави, че покана, предложена веднага, ще покаже на Путин грешката на "неговите геополитически изчисления".

"Ние сме демократична нация, която е доказала, че може да защити евроатлантическия и нашия собствен начин на живот."

Втората част подчертава необходимостта от пренасяне на войната на руска територия, като например по време на презграничното нахлуване в Курск, започнало в началото на август.

Тази точка също призовава за премахване на ограниченията за удари на далечни разстояния в Русия, допълнителни доставки на способности за далечни разстояния и западна подкрепа при свалянето на руски ракети и дронове над Украйна.

Третата точка се отнася до неядреното възпиране и включва секретна част. Украйна предлага "всеобхватен пакет за неядрено стратегическо възпиране на нейна територия", който ще предпази страната от бъдеща агресия.

Четвъртата част разглежда използването на природните ресурси от Украйна, като уран, титан и литий, които представляват потенциал за икономически растеж за Киев и ЕС
. Украйна предлага специално споразумение за съвместни инвестиции и използване на тези ресурси с ЕС и САЩ.

Частта също така призовава за засилване на международните санкции срещу Русия, за да подкопае способността й да поддържа агресията си.

Петата част се отнася до следвоенната архитектура на сигурността на Украйна. Киев може да се похвали с голяма и опитна военна сила, която трябва да укрепи НАТО и европейския континент, каза Зеленски.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от Русия
Украйна иска покана за НАТО, преди Байдън да напусне поста
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
35
 
! Отговори
Бобо преди 5 часа
Този е необратимо невменяем.
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
А самата Украйна, какво ще направи да спре войната? Има само един изход - да вдигне бялото знаме и да спаси света от присъствието и просията на Зеленски!
33
0
 
34
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 5 часа
По скоро е План за загуба това.Укрите няма как да победят защото фронтът в Източна Украйна е пред разпад,а при Курск не напредват а отстъпват.И от къде толкова войници за голямо нахлуване в Русия.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Зеленски мечтае да удари Кремъл, дори немците не са го обстрелвали
31
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Забравил ве само часта в която Владимир Путин отива и доброволно се предава на международния съд в Хага.
30
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Време е Русия да приеме новите реалности
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Не могат да я пренесат много в Русия, освен ако нямат ядрена ракета.
28
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
5 част подарява Украйна на щатите и те да се занимават с таз територия! Тия меко казано са луди за връзване.Кога ще обявят война на Русия??
27
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Прекрасен план! Цяла европа да му слугува на този *** и да му оправя кашите забъркани от алчност и тъпотия.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Може да победи само ако НАТО нападне Русия. В противен случай губи.
25
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Много добре го е измислил Зеленски. Но можеше да е само в 2 точки. Първата е Русия се предава безусловно и втората е Русия поема всички разходи по възтановяване на щетите причченени от войната.
24
2
 
48
 
! Отговори
емо преди 5 часа
това не е план за мир, а за трета световна война срещу ядрена държава, каквато е Русия. И как си представя украинския клоун пренасянето на войната в Русия - скоро ще ги изтикат от Курска област. някакви бълнувания на напълно неадекватен човек.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
до 19, надеждите умират последни
22
45
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 часа
Успех г-н Зеленски! Всички българи подкрепяме братята украинци в борбата им с руския неофашизъм. Чакаме Ви с отворени обятия в НАТО. Пожелаваме ви присъединяване към Алианса час по-скоро! Бог да Ви пази! Слава Украини!
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Прикази под Шипковия храст... И за ресурсите да забрави, защото те вече не са укаински. Нахлуването в Русия помогна за по-бързото превземане на теритирий от руснаците в южна и източна Украйна. НАТО ще чакате още дълго. Засилването на санкцийте само ще вдигне цените на горивата, защото и сега санкцийте не са малки и защо си мислите, че САЩ е спряла търговията с Русия? Просто Елцин ви даде прекалено голямо парче земя за да си направите държава и Путин сега го редуцира, а САЩ му помагат.
20
1
 
32
 
! Отговори
Тоя преди 5 часа
е поел най-сигурния пък към унищожаване на украйна!
19
0
 
33
 
! Отговори
По плана преди 5 часа
Първо за членство в НАТО а дано ама надали...Второ за пренасяне на войната в Русия това означава и пренасянето и в Европа и Америка....Трето за предоставяне на украинските природни ресурси за благото на ЕС , вече няма как да стане защото голяма част са под контрола на Русия Четвърто за предоставяне на населението да работи за ЕС също е безпредметно защото в Украйна почти никой не остана така или иначе....
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
всички точки са свързани с външна намеса - покана за НАТО, предоставяне на далекобойни оръжия и разрешаване на цели дълбоко в Русия, на Зеленски мечтата му е Кремъл, завладяване на руски територии като Курска област - там те се провалиха, трябвало е да стигнат Курската АЕЦ и да я минират, съответно да заснемат това, а след това дистанционно взривяване и обвиняване на Русия, това каза един от военнопленниците, щом не можаха да стигнат до там, значи е имало съпротива, а уж всички се предавали
17
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ха оказах се прав като предрекох, че плана на Зеленски се състои в това: 1. Украйна бива приета незабавно в НАТО. 2 Задейства се член 5 за колективна защита на страна членка. 3. Всички държави членки на НАТО заедно нахлуват в Русия. Русия бива премазана и подписва безусловна капитулация. И накрая Русия е задължена да се изтегли от всички окупирани територии и да изплаща репарации за възтановяването на Украйна.
16
0
 
10
 
! Отговори
иййверно преди 6 часа
Верно, бе! шЕ ПРЕНЕСАТ ВИКТОРИТО У РУСИЯ!...