Участват ли севернокорейци във войната на Русия в Украйна?

Както Москва, така и Пхенян отричат тези твърдения
21 окт 2024 17:30, Елка Василева
164
Участват ли севернокорейци във войната на Русия в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Отговорни служители в Украйна и в Южна Корея обвиниха Северна Корея, че е изпратила войски, по тяхна преценка вероятно хиляди военнослужещи, които да помогнат на Русия във войната ѝ в Украйна.

Както Москва, така и Пхенян отричат тези твърдения и високопоставени длъжностни лица от САЩ казаха, че все още проверяват информацията, пише Ройтерс.

Ето какво се знае дотук:

КАКВИ СА СЪОБЩЕНИЯТА?

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски  обвини Северна Корея, че е разположила офицери в Русия и че се подготвя да изпрати 10 000 военнослужещи, които да подпомогнат военните усилия на Москва.

Още по темата
В петък Националната разузнавателна служба (НРС) на Южна Корея заяви, че Северна Корея е изпратила 1500 военнослужещи от специалните сили в руския Далечен изток за обучение и аклиматизиране в местни военни бази и че вероятно те ще бъдат изпратени да се сражават във войната.

Сеул също така каза, че е използвал технология за разпознаване на лица чрез изкуствен интелект, за да идентифицира делегация от десетки севернокорейски офицери, посетили райони на фронтовата линия в Украйна, за да помагат при насочването на произведени в Северна Корея балистични ракети КейЕн-23, изстреляни по цели там.

Част от делегацията бил ключов участник в севернокорейските ракетни разработки, идентифициран от анализатори от базираната в Сеул платформа "ЕнКей Про". Ни Сон Джин бил забелязан и на снимки от миналата година в заводи за производство на ракети заедно с лидера Ким Чен Ун.

Според НРС плавателни съдове от руския Тихоокеански флот са били засечени, докато транспортирали севернокорейски специални сили към Владивосток от 8 до 13 октомври и се очаква скоро да възобновят тази дейност.

Военнослужещите са снабдени с руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи, преди да бъдат изпратени за участие в бойни действия, добави службата.

ЗАЩО СЕВЕРНА КОРЕЯ ДА ПОМАГА НА РУСИЯ?

Руският президент Владимир Путин каза, че в договора, който той подписа с Ким Чен Ун по време на посещение в Пхенян през юни, има клауза за взаимопомощ, по силата на която всяка от страните трябва да помага на другата за отблъскване на външна агресия.

В отговор на запитване дали това означава, че Русия би могла да бъде привлечена да подкрепи Пхенян при конфликт на Корейския полуостров или че Северна Корея би могла да се присъедини на страната на Русия при евентуален конфликт със Запада, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че пактът "предполага наистина стратегическо дълбоко сътрудничество във всички сфери, включително сигурността".

Анализатори смятат, че Северна Корея би могла да извлече изгода от предоставянето на оръжия и войски, като придобие опит и знания от действия на бойното поле.

Срещу Пхенян са наложени строги санкции заради неговата програма за ядрени оръжия и той изглежда получава значителен внос на петрол и други продукти от Русия според чуждестранни разузнавателни агенции и изображения от търговски сателити, проучвани от анализатори.

Според доклад на мозъчен тръст, свързан с южнокорейската НРС, изпитващата недостиг на средства КНДР е спечелила около 540 милиона долара миналата година от продажби на оръжия за Русия.

КАКВИ СА РЕАКЦИИТЕ?

Южна Корея днес заяви, че е изразила протест срещу разполагането на войските пред руския посланик в страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли съобщенията за севернокорейски войски в Украйна и ги нарече "фалшиви новини".

В събота министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че не може да потвърди съобщенията, че КНДР е изпратила войски в Русия в подготовка за възможно тяхно участие във войната в Украйна, но добави, че подобен ход би бил обезпокоителен, ако информацията е вярна.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте също каза миналата седмица, че на този етап няма доказателства за присъствие на войски на Пхенян.

Ако информацията е вярна, това "показва нивото на отчаяние" в Русия, заяви в петък британският премиер Киър Стармър.

КАК БИХА МОГЛИ ДА ПОВЛИЯЯТ СЕВЕРНОКОРЕЙСКИТЕ ВОЙСКИ?

Русия е изстреляла десетки произведени в Северна Корея балистични ракети и е получила голям брой артилерийски снаряди и противотанкови ракети, твърдят Южна Корея, Украйна и САЩ, както и независими изследователи.

Военни анализатори казват, че не е ясно как Русия би включила севернокорейските войски в силите си на бойното поле и че също както оръжията е малко вероятно допълнителните военнослужещи да доведат до осезаема промяна, но те биха могли да допринесат за удължаване на конфликта. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от НОТИФИКАЦИИ
Рюте: Изпращане на войски от КНДР в Украйна може да ескалира конфликта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
До Македонja - Ясно е, че русофилите искате да излезем от НАТО за да ни вкарате във война с Македония, което ще е супер за майка ви Русия. Да, но няма да ви се получи номера. Между другото Русия и Сърбия създадоха Македония. Получиха Косово и Украйна. Разликата е, че и Сърбия и Русия получиха бонус - война. Забележете, че и Косово, и Украйна са на югозапад от Сърбия и Русия, точно както Македония е на югозапад от България. Всичко се връща на този свят!!!
30
1
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 12 часа
И няколко хиляди добри и 10 да са ще променят ли нещо бе слабоумен?
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
САЩ търсят доказателства, НАТО не знае нищо за това, което оставя само голите твърдения на киевския наркоман и южнокорейските марионетки.
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Украйна не може да се справи сама и иска помощ от Запада. Сега явно Русия не може да се справи сама и иска помощ от СК. Има един, който по цял ден пише за украинските про_сяци. Интересно дали ще пише сега за руските про_сяци. Всъщност не е интересно. Ясно е, че няма да пише, защото няма акъла да проумее, че ситуацията е същата, но с обратен знак.
27
0
 
1
 
! Отговори
Армагедон преди 12 часа
Несправедливо е... Как ще продават оръжия на Русия и ще изпращат войници?!?!? Как ли щеше да се сърди Путин, ако над 20 държави даряваха оръжие на Украйна и хиляди наемници от трети страни се бият за тях... Хахаха... Не ги мислете Русия и Украйна... От при нас в БГ живи да ни ожалят няма....
26
1
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 12 часа
И какво от това, че Севелна Кория е изпратила вяколко филяди войници да тренират в реална бойна обстановка ?
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
А какво ако всеки един севернокорейски войник има договор за наемник - точно както и натовската пасмина биеща се за зелята ?
24
0
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 12 часа
И мен, какво ме интересува това аз си обичам страната и си живея в нея,а да не харесвам нагли украинци няма нищо общо с русофилството,а се нарича национализъм или даже вече е укрофобията
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
време е думнат дебелия гъззз на Ким по ефектен начин и да го предават после по всички телевизии за назидание на следващите диктатори. Какво още го бавят тоя дебилл? Сега е перфектното време за уреждане на сметките.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
А някой от твърдящите представил ли е изобщо някакви доказателста или го караме на свободни преразкази?
21
0
 
11
 
! Отговори
Македонja преди 12 часа
Това което е Македония за Българите, е същото като Украйна за руснаците! Фалшиви държави, мразещи създателите си к крадящи историята им. Обаче едните имат топки, да набият едните измислени антични укри, а ние нямаме, да набием северното джудже
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Колко от вас, русофили бедни провинциалисти, сте били в Русия? Николко. Евентуално някой бедняк от вас е бил в Коми и това е било преживяването на живота му хахахахахахах
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
До До 8 - Вярно ли? Знаеш ли колко десетки милиони руснаци живеят на Запад? Нека позная - не знаеш... хахаха ...
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Ясно е, че планът на Русия се провали с гръм и трясък. Иран и КНДР не влизаха в списъка, но вече е безизходно без тяхна помощ.
17
1
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 12 часа
Тролей безроден пак ли разпъна тоя изтъркан лозунг
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Няма лошо и други народи и нации да набият грозззните натовско-бандеровски мутри !
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
"И какво като участва? Много други държави участват вече над две години." - Е как какво? Значи Русия има затруднения сама да се справи с Украйна.
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
От чужди войски и оръжия има нужда само този, който не може да се справи сам. Ако Русия можеше без Иран, СК и Китай, тогава щеше да действа сама. Явно не може.
13
2
 
10
 
! Отговори
Абхаз преди 12 часа
Нормално, за Украйна се бият много наемници от цяла Европа, Южна и Северна Америка, нормално да има азиатци и африканци за Русия. Всичко е пропорционално
12
1
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 12 часа
Само украинските безродици решават,че трябва да живеят в друга държава и да хленчат евтини опорки