Юшченко: Ние не сме крадци!

Той нарече обвиненията на Русия "унизителни" и "неприемливи" за Украйна
10 яну 2009 07:00,
155
Юшченко: Ние не сме крадци!
Виктор Юшченко. Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Виктор Юшченко категорично отхвърли обвиненията на Русия, че Украйна е откраднала част от газа, предназначен за Европа.

Президентът нарече тези обвинения "унизителни" за страната му.

„За мен като президент обвиненията, че Украйна краде газ, са неприемливи“, каза Юшченко.

„Украйна не краде газ! Да се обвинява страната ни в това, е унизително“.

И още: „Вярвам, че изявления в този дух няма да бъдат повод за обтягане на нашите приятелски отношения и взаимно доверие (с Русия). Те дискредитират не само Украйна, но и Русия“.

Премиерът Юлия Тимошенко също отрече кражбата на газ, преминаващ през територията на Украйна от Русия към Европа.

„Нито грам“ от руския газ не е бил отклонен, за да бъде използван за домашни нужди, заяви Тимошенко.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Ицо преди 15 години
ние едва ли ще разберем цялата истина кой крив и кой прав в този конфликт.Би било много тъпо и нагло Украйна да краде,защото това няма как да остане скрито.По-вероятно за мен е старият чекист Путин да демонстрира мускули и в много удобен момент да иска да покаже на Европа кой кара влака,а и няма дае зле и Обама да има едно наум все пак.Това е поне част от истината,така мисля.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някои хора от по-старото поколение са с толкава промит мозък, че немогат да приемат очевадната истина, че Путин е виновен за всичко
52
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Аз съм русофоб, но ако Украйна наистина краде (в което все по - малко се съмнявам), Русия си е съвсем права в случая. Като сме избрали пазарна икономика - нека бъде пазарна."Поведението на Русия е мнооооого далеч от пазарната икономика. Не е пазарна икономика да късаш договори и да поставяш условия от позиция на силата. Русия всяка година поставя нови условия и цени пред Украйна, като изобщо бе се съобразява с подписани договори и условията на другата страна. На практика двете страни нямат договор (който да се признава и от Русия и от Украйна) за транзит и покупка на газ. През 2002 подписват един договор, после правят един анекс през 2004, и накрая Русия го обявява за невалиден. После Украйна прави същото с договора от 2006. Там ситуацията е типично другарска - "А сте направили постъпки за НАТО, а сме спрели целия газ". По този начин Путин налага влиянието на Русия. Това е и е много просто.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм русофоб, но ако Украйна наистина краде (в което все по - малко се съмнявам), Русия си е съвсем права в случая. Като сме избрали пазарна икономика - нека бъде пазарна.Тези политически и морални уро.ди в Украйна, за които световните медии още преди 2-3 години съобщиха, че са се награбили с милиарди, са срам за "новите" , западно ориентирани политици на източна Европа. Не са кой знае какво изключение, де. Но такава голяма страна е във фокуса на вниманието твърде много. (Става дума за тая с плитчиците, и за пъпчивия президент).Какво да се прави, в източна Европа демократите разбират новите времена и капитализма да продължаваме да крадем от държавното... И ако може и от матушка Русия... Ама нещо вече не им се получава...
50
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Масови протести в Европа срещу Русия . Ехото на Москва: Засилват се антируските настроения сред европейците10 януари 2009 | 10:22 | Москва. Засилват се антируските настроения сред европейците, коментира днес радиостанция Ехото на Москва. Участници в протест в Сърбия изгориха публично руски флаг. Както отбелязва британската преса, това е сръбската реакция на продължилата газова криза, която заплашва да остави без парно над 100 хил. домакинства. Поради прекратените доставки на газ замръзват не само в Сърбия. Съобщения за проблеми в топлоснабдяването постъпват и от България и Босна и Херцеговина. На 14.януари. в България свикват митинг-протест срещу Русския терор наложен над българския народ, и недоставянето на Газ за България. Протестиращи от Варна също са запалили Руското знаме, но след среща с консула до ексцесии не се е стигнало."Очевидно сърбите са доста по-добре ориентирани от нас (както винаги). Нашите тикви вместо да протестират пред руското посолство, отидаха да подскачат през украинското ?!
49
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
MNOGO PO-SILNI OT TEB MECHTAJAT DA OSADJAT RUSIA I DA JA POSTAVJAT NA KOLENE . NJAKAKSI NE IM SE OTDAVA . NE RAZBIRASH LI , CHE TI SI GRAJDANIN NA EDNA DARJAVA , KOJATO E NISHTO . BEZ MORAL , BEZ DOSTOJNSTVO VAORAJENA S GAUBICI . IDI PO SVETA , PREDSTAVI SE , CHE SI BALGARIN I TOGAVA SHTE RAZBERESH KAKVA TI E CENATA ! TI NE MOJESH DA SADISH RUSIA !!!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Масови протести в Европа срещу Русия . Ехото на Москва: Засилват се антируските настроения сред европейците10 януари 2009 | 10:22 | Москва. Засилват се антируските настроения сред европейците, коментира днес радиостанция Ехото на Москва. Участници в протест в Сърбия изгориха публично руски флаг. Както отбелязва британската преса, това е сръбската реакция на продължилата газова криза, която заплашва да остави без парно над 100 хил. домакинства. Поради прекратените доставки на газ замръзват не само в Сърбия. Съобщения за проблеми в топлоснабдяването постъпват и от България и Босна и Херцеговина. На 14.януари. в България свикват митинг-протест срещу Русския терор наложен над българския народ, и недоставянето на Газ за България. Протестиращи от Варна също са запалили Руското знаме, но след среща с консула до ексцесии не се е стигнало.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо повечето държави имат резерв а ние не,КЪДЕ Е РЕЗЕРВА НИ,защо не се пише за виновните които са го продали за да си купят нов джип, а хората мръзнат.Ако стане така и с петрола по някаква причина и тогава ли ще се разбере че няма резерв.ИМА ЛИ ЗАПАСИ НА ХРАНА И МЕДИКАМЕНТИ АКО СЕ СЛУЧИ НЯКОЙ БЕДСТВИЕ ИЛИ И ТОГАВА ВСИЧКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ ПОВЕЧЕ КРИЗИ ПО-ДОБРЕ.
46
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
KUCHE , PO TVOJA NACHIN TI KAZVAM --- MARSH V TEXAS DA MIESH ZADNICITE NA AMERIKANSKITE PENSIONERI ! BALGARIA NE E TVOJA ! TJA PRINADLIJI NA PRAVOSLAVNIJA SVJAT ! VIE KUCHETA STE VREMENNI .
45
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"А защо цената на газ към Украйна трябва да е на пазарни цени, това някой може ли да ми го обясни ? Защо очаквате Украйна да купува на цени като Германия, Полша, България и т.н. ? Ей това не ми стана ясно ...==============Аз ще ти обясня като ти дам един пример. Ти съгласен ли си да плащаш повече за парно ако си по-далеч от теца от тези които са по-близко? Или за водата например? И така Украйна трябва да се примири, че вече не е под крилото на Русия и ще си плаща колкото и всички останали. А управляващите им са точно копие на нашите - нагли и безочливи."Ами ако тръбите на теца минават през моя имот, повярвай ми, дори нищо няма да искам да плащам. Сега стана ли ти ясно или искаш и диаграма да ти направя ?
44
0
 
0
 
! Отговори
националист преди 15 години
Русия се отмята от подписан договор за доставка на важни за България нужди, и президента за пръв път го виждам да е по отговорен за родината като казва че ще ги съди :P, дано! Украйна какво е крива на руснаците немога да разбера? че немогат да я контролират ли, както се гласят и за нас! Трябва да сме зад братята украинци! България над всичко!
43
0
 
0
 
! Отговори
Украински преди 15 години
стига с тая РУСИЯ , съветски казачоци и пирожки...БСП трябва да понесе цялата политическа отговорност за кризата с газа. А наш президент агента Гоце Първанов трябва да открие годината на България в Русия. Ще покажем на братушките последен модел Пернишка печка. Деликатно, нали! Помнете ми думата окото му няма да мигне...да обяснява, че Пернишката печка е печка чудо!Говорителят на евркомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс - Феран Тараделяс даде ясно да се разбере, че идеята на Първанов не може да се осъществи и обяви, че "не може да става дума за отваряне на реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Затова и Европа отразя президента Герги Първанов: EU*Не може да става дума за повторно отваряне на реакторите..Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер допълни, че в момента приоритетът е да се реши въпросът с прекъснатите доставки на газ от Русия. По думите му усилията трябва да бъдат насочени именно в тази посока, а не върху сценарии Първанов, които в никакъв случай не предоставят дългосрочно решение...! * Спазвай правилото : - Да се пазиш от кон отзад, от бик отпред, а от Украйна отвред ! Как ще коментирате изявлението на президента Георги Първанов за пускане на един от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"? - Президентът Първанов ми е ясен. Той от сутрин до вече се събужда само с една идея - как да осигури допълнителни печалби на групата олигарси около него. Нека Първанов днес като се събуди да мисли за българския народ, а не за г-н Богомил Манчев. Това е единственият ми коментар. - А смятате ли всъщност, че повторно пускане на блок от АЕЦ "Козлодуй" е възможно? - НЕ, нито смятам, че е възможно, нито смятам, че е правилно. Но Първанов най-сетне трябва да се досети, че е президент на България, а не шеф на борда на директорите на фирма "Рискинженеринг" АД или на подобните такива, които оперират в енергийния сектор. Взе ми буквите от клавиатурата...Много си прав. Вижте, *** RUSSKI братушки, примирете се с факта, че ако някой не ви ближе г*за, то не е задължително да ближе друг г*з.Този, който не е русофил, не винаги е AMERICAнофил или Украино-Грузинец. Просто има хора, които ви преценяват реално, а реално вие... НЕ СТАВАТЕ !
42
0
 
0
 
! Отговори
signal преди 15 години
За непосветените Украйна винаги е била автономна и по времето на СССР,дори имаха отделно представителство на УССР в ООН,на редица спортни прояви се явяваха с отделен от съветския отбори и т. н.,но това не пречи украинците спрямо руснаците да се явяват както "македонците" спрямо българите,освен това са си и бандитчета от време оно,всички знаят за Одеса -мама и Ростов-папа!Дори в един украински блог прочетох,че липсващия на руснаците газ се просмуквал през съединенията на тръбите и се разсейвал по степите?Ха,ха,ха!!!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е да бе да няма да кажат "Ами да крадем си газ на воля"
40
0
 
0
 
! Отговори
странник преди 15 години
Абе хора, не разбрахте ли, че Русия има ново управление, че тя вече не е оная Русия на иначе симпатичния, но вечно пиян богатир, Елцин. Тези двамата няма да позволят и не трябва да позволяват (както правят някои други) на никого да нарушава интересите на Руската държава. И не само те - там има непозната за нас огромна техническа и бизнес- интелигенция. Не е зле и да си спомните развитието на Русия преди онази проклета ВОСР, дето я тикна в ръцете на пауперизиран пролетариат и деградирали мужици.А от отпадането на разни там републики от бившия СССР Русия само спечели. Как мислите, колко е струвало да бъдат измъкнати от мрака на феодализма и робовладелството, ограмотени, извадени от дупките, в които са живеели, ваксинирани дори ... Така че спестила е излишни разходи. Но това, което си е било в Русия си е тяхно. Че то се получи - крадецът вика "дръжте крадеца". Пък си спомнете историите с Куба, Фолклендските острови, а защо не и Ирак, а някои по-близки страни? Значи за едни може, за други - не! Ей на това се крепи агресията - дори и в личен човешки план.А защо Украйна да не плаща по пазарни цени, вече няма СИВ - Совет Экономической Взаимопомощи? ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА !!! Защо да плаща три пъти по-малко от нас - абсурден интерес е ние да искаме това? Айде стига залягане, сега пък пред Украйна - тя нещо да ни е помогнала, е може би индивидуално на някого нещо е дала, доста народ получи образование в Киев, Харков ... и работеше за доста пари там. Но това не е причина да пренебрегва националния интерес.
39
0
 
0
 
! Отговори
Dedo преди 15 години
Ей, жалък анонимник, никой не защитава Русия от русофилски чувства, а защото в случая нейната позиция е правилната, а ние сме потърпевши от просто.тията и наглостта на Украйна. Вземи прочети поста под твоя, помисли /ако ти е възможно/ и след това раздавай глупави лафове! На цял свят му е ясно, че Украйна краде от руския газ, но сега, когато пуснаха наблюдатели, ще спрат временно да го правят, за да възобновят доставките на газ и после пак ще почнат малко по малко да си крадват. Намирам учудваща прилика между поведението на украинските управници и нашите убавци от правителството тук - лъжат, мажат и затъват в *** до шията, но не пускат кокала, га.довете мръсни!!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русофилчетата марш в Сибир.
37
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 15 години
Не искам да коментирам изказванията във форума, но не мога да се въздържа и да не се опитам да коментирам поста на "Някой" от 8.42 часа.Господине (или госпожо), не знам от къде черпите сведения но ми е много интересно как коментирате политиката на украинският премиер Ю. Тимошенко. Ако се опитате да проверите в Google, ще видите, че тя никога не е била проруски настроена. На изборите през 2007 г. тя участва с партия БЮТ (Блок Юлия Тимошенко) и печели най-много гласове. На второ място е проруската партия на В. Янукович, а трета е партията на сегашният президент Юшченко.След изборите Юшченко предлага коалиция от трите партии но Тимошенко ОТКАЗВА да прави коалиция с проруски настроеният Янукович и предлага коалиция именно с Юшченко.Между другото когато става премиер тя твърди, че приоритети на новото правителство ще бъдат въпросите на ЕНЕРГИИНАТА СИГУРНОСТ, съдебната реформа, и подобряването на инвестиционния климат. Може би тази енергийна сигурност на Украйна се изразява в краденето на газ от транзита, предназначен за други държави. Украйна плаща газта на двойно по-ниска цена- под 200 USD за 1000 куб. м., получава такси за транзита на газ, но въпреки това не си плаща своите доставки. След като Русия им спря техният газ, те започнаха да "отклоняват" от транзита. Накрая руснаците спряха всичката газ и сега се карат с украинците, но най -силно потърпевшите от тази криза сме ние поради липса на алтернатива.Не искам да защитавам нито едните нито другите - не съм русофил, но в случая руснаците са прави. Между другото, "Преди политическата кариера, Юлия Тимошенко е успешна, но спорна бизнес дама в бизнеса с горива." Този последния абзац е от Уикипедия - може да се провери.Май продължава да се упражнява в търговията, но този път потърпевшите сме ние.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мислите ли, че последно време много почна да мирише *** на жълтите павета?
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна краде газ но от Русия, а ние се излагаме понеже си крадем от запасите.