Хаити – хиляди са под развалините

Електричеството е прекъснато, разрушени са много сгради
13 яну 2010 09:23,
60

Големи сгради, в които се помещават офиси, хотели и магазини, са разрушени вследствие на силното земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер, което разтърси остров Хаити, съобщи Ройтерс.

„Порт-о-Пренс е в потънал в мрак, хиляди хора са по улиците. Лично аз видях поне осем разрушени сгради – хотели и магазини. Мисля, че няма да е преувеличено, ако кажа, че жертвите ще бъдат стотици”, казва сътрудник от хуманитарната организация Food for the Poor.

В Порт-о-Пренс е разрушена сградата на президентството, пострадало е и летището. Почти напълно е унищожено и зданието на щабквартирата на мисията на ООН.

Според Sky News няма информация за състоянието на служителите на ООН в района, чийто брой е над 9000 души.

Спасителните екипи използват фенери, за да издирват оцелели под отломките, тъй като електричеството е прекъснато. 

Наземните и мобилните комуникации в града са прекъснати. На места са избухнали и пожари.

Това е най-силното земетресение в района за последните 200 г.

Служител на хуманитарна организация съобщи пред медиите, че в момента има нужда най-вече от квалифицирани спасители, както и от чиста питейна вода.

Още по темата

САЩ и редица други държави изразиха готовност да помогнат на Хаити след разрушителните трусове.

Американският президент Барак Обама разпореди да бъде оказана помощ на пострадалия от бедствието район.

Франция мобилизира по спешност кризисния център към външното си министерство за подготовка на спешна помощ за Хаити, съобщи дипломат номер едно на страната Бернар Кушнер.

Венесуелското правителство обяви, че изпраща 50-членен екип от специалисти, който да се присъедини към спасителните екипи в карибската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Петьо преди 14 години
Ужасно е! :-(Има неписан закон най-гадните неща д асе случват на най-бедните :-(Замислете се за т.нар. "ново строителство" в България... :-/
56
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 14 години
golqma tragediq ;( :(
55
0
 
0
 
! Отговори
ХайдутинЪ преди 14 години
Ба ба ти ш каиш аз на ушилише сам бил 4 годин таман докат дартио ме не прати да паса овцети у балкана А пиа от дрруго га си без работъ не мое се праи
54
0
 
0
 
! Отговори
-8 преди 14 години
Определено сте шматки!Я си пуснете поредното "реалити", нали е по-интересно...Ето ТОВА е реалити...ако ми схващате изобщо мисълта.Така и не разбрах, защо трябва да НЕ се показват страданията на хората?!Ама вие (с по-слабите нерви) сигурно знаете...Както каза един от коментиращите след мен - жалки сте!
53
0
 
0
 
! Отговори
Пффф преди 14 години
Ужас. Моля се за хората там ....
52
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Всеки реагира различно на пообен ужас. Някои реват, други изпадат в шок, трети просто блокират. Трябва да си с адски здрава психика, за да можеш бързо да се окопитиш в такъв момент и да започнеш да помагаш на хората.
51
0
 
0
 
! Отговори
Bat Симо преди 14 години
Е..га ти глезотиите. Какви точки и какви предупреждения бе ? Това са нещата от живота. Какво, ако ви се случи на вас, или попаднете в катастрофа, ще почнете да повръщате от ужас, и ще избягате нали......жалки създания.
50
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Разбира се че е ужас ... трябваше да видите видеотата на Ройтерс, СиЕнЕн и Евронюз ... там има още по-страшни гледки. А и как няма да е ужас ... в 5 часа през ноща, се е опустошила половината държава...
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"не пускайте клипът автоматично и сложете предупреждение!!!това е ужас. "Ами тогава си гледай сапунените сериали и розовите реклами и дамски предавания!Шматки...това се случва на този свят и на хора като нас...колкото и да не ви се иска да ГЛЕДАТЕ...ама то по-хубаво през розовите очилца, нали?Това е риторичен въпрос, не си правете труда да отговаряте.
48
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
Това са абсолютно нормални процеси (земетресения и т.н.). Земята не може да се съобразява, къде е населено и да не се случват там тези неща.
47
0
 
0
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
И в САЩ се случи ... миналата седмица разломът "Сан Андреас" се помести и предизвика разрушения (разбира се в значително по-малък мащаб от това) но за щастие нямаше жертви. Китай е голяма и богата държава, но и тях преди половин година ги помете зверско земетресение. През лятото имаше опустошително земетресение и в Италия.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Bravo na Francuzite !
45
0
 
0
 
! Отговори
////// преди 14 години
Еб*ти скапания живот! Къде е Бог, ако има?! На бедните им се случват такива гадории. Защо не се случи в САЩ, където ще оправят разрушенията за нула време, а и САЩ където годишно избива хиляди невинни хора. А се случва на бедни страни и хората в тях живеят все по- лошо. Няма Бог, няма справедливост в тоя живот и това е.
44
0
 
0
 
! Отговори
anim преди 14 години
не пускайте клипът автоматично и сложете предупреждение!!!това е ужас.
43
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 14 години
задължително се слага червена точка! и предупреждение,и клипа да не тръгва автоматично! нали така УЖАС!!!!!!!!! ???
42
0
 
0
 
! Отговори
тъпаци преди 14 години
да бе сложете поня някаква точка 18 ..
41
0
 
0
 
! Отговори
anonimus преди 14 години
Браво ...Смирна е Измир да ..но земетресението, за което говориш е в гр.Измит на Мраморно море ..по тази разломна ос стават земетресенията в Турция и Гърция.Скоро голямо земетресение в Измир е нямало...
40
0
 
0
 
! Отговори
УЖАС!!!!!!!!! преди 14 години
Проклех се, че кликнах на материала! Може ли така бе днес.бг? Сложете предупреждение някакво!
39
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Poklon pred pametta na jertvite i neka se molim da ima kolkoto se moje pove4e oceleli pod razvalinite!Naistina golqma tragediq za naroda na Haiti.
38
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Само не разбрах къде ги видяхте тия панелки?