Четири държави може да ударят Либия до часове

В 0,00 часа се очаква гласуването на Съвета за сигурност на ООН
Обновена: 21 мар 2011 09:47 | 17 мар 2011 23:26,
422
Четири държави може да ударят Либия до часове
Френският външен министър Ален Жупе даде пресконференция преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимка: Reuters

Франция, Великобритания, Катар и ОАЕ може да нанесат въздушни удари по позициите на либийския лидер Муамар Кадафи още в близките часове – след гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за защита на цивилното население на Либия, предаде Франс прес, като се позова на френски дипломатически източници.

"Въздушни удари може да бъдат нанесени тази нощ или в петък", заявил източник пред агенцията. В събота в Париж може да се проведе тристранна среща между Евросъюза, Африканския съюз и Лигата на арабските държави за ситуацията в Либия. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюцията в 0,00 часа българско време тази нощ.

От средата на февруари в Либия се настоява за оттегляне на лидера на страната Муамар Кадафи, който управлява над 40 години. Международните организации заявяват за хиляди жертви в сблъсъците между въстаниците и правителствените войски.

Още по темата
Кадафи обаче твърди, че всъщност армията се бори с бандити, които тероризират населението.

Против либийското ръководство на 26 февруари вече бяха наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН. Мерките, призвани да преустановят убийствата на противниците на режима на Кадафи, предвиждат ембарго на търговията с оръжие с Либия, замразяване на сметките и забрана за задгранични пътувания на либийския лидер, семейството и близките му.

След това Франция и Великобритания издигнаха идеята за създаване на зона, забранена за полети, която да се поддържа от Лигата на арабските държави.

Ливан – единствената арабска страна в Съвета за сигурност на ООН – взе инициативата в свои ръце. Все още обаче остава без отговор въпросът кой ще упражнява контрол над въздушното пространство на Либия и доколко изобщо той е полезен.

Още не е ясно и с кого ще се наложи да се воюва на либийска земя. Франция и Великобритания предлагат също да нанесат точкови авиоудари по военните летища на Кадафи.

В четвъртък френският външен министър Ален Жупе отиде в ООН, за да ускори гласуването на резолюцията, съобщи РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Напиши коментар Коментари
306
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Amerikanzite se misliat za gospodari na sweta no ste doide i tehnia red
305
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като чета коментарите виждам доста подкрепящи Кадафи...кво ви е на вас бе???
304
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Франция и Англия май бързат да затрият Кадафито,че да не разкрие на кой колко пари е давал.
303
3
 
1
 
! Отговори
fuck off antifa преди 13 години
tuka i dvete strani sa za trepane.
302
3
 
15
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Като се сетя как американците мятаха бомби по техните в Ирак и Афганистан, където уж имаха координация, щабове, етц, колко ли точно неподозиращи нищо цивилни либийци ще бъдат избити? По-скоро ще бъде полево изпитание в реални условия на нов вид бомби и самолети. А след 10г в някой сайт ще излезе една неудобна истина.
301
6
 
6
 
! Отговори
Ох леле преди 13 години
Отворете предсказанията на нострадамус,там франция се предупреждава в никакъв случаи да не се меси там.12 пъти ги предупреждава.Армагедон иде с бързи крачки.
300
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има ли админи тука бе?? какви са тия руско- комунистически изцепки, призоваващи смърт на народи и държави. това е подсъдно!!!!!!!! аз предлагам психарите и драскачи- анонимници подканващи към унищожение и смърт на Съединените Щати, НАТО и ЕС да се представят с истинските им имена и локация!страхливи комунари и руски поставеници в интернет пртостранството- мишоци.
299
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който не желае да отиде при демокрацията ,демокрацията ще дойде при него само че с бомби!!!
298
8
 
19
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 13 години
Тоя път нещата са правилни-никакво ангажиране по земя-само бой по главата от въздуха .Кой ако не ООН да се намеси,когато някой диктатор полудее и започне да си избива народа?
297
9
 
13
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Кадафи, като всеки диктатор заслужава само едно-БОЙ ПО ГЛАВАТА!
296
15
 
20
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Смърт на САЩ и НАТО!
295
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало , админите , как може да пускате постовете на този " смърт на САЩ и НАТО"
294
2
 
43
 
! Отговори
George преди 13 години
Халед Каим заяви, заяви, че вотът на ООН отразява волята на Франция, UK и САЩ да видят страната разделена. Смятам, че така започва износът на "демокрация" в страни,чието нещастие е ,че имат находища на петрол. Така започна войната в Ирак - имали атомно оръжие,щели да разрушат цяла Европа и Азия и за да не стане това американската и британската авиация бомбардираха Ирак. Сетне се оказа,че такова оръжие няма, ама петролните кладенци си останаха на разположение на САЩ и GB. Сетне войната в Афганистан - отглеждали опиумен мак, разнасяли наркотик по цял свят. Хайде да спрем този източник на дрога! Вече няколко години обединени сили на НАТО и САЩ затънаха в Афганистан, но *** си произвеждат опиум и го изнасят. Очевидно целта на САЩ е била да упражняват контрол на наркоканалите и да ги пренасочат. Иначе под носа им с голямо производство на опиум са Мексико, Боливия - защо не бомбардират тях? Сега пак повторение на иракската редакция: Кадафи е звяр, изби либийците, хайде да им помогнем! Докато ние им "помагаме" с износ на мироналагаща демокрация, САЩ ще овладеят и либийските петролни кладенци и сетне ще имаме вариантът 1л бензин в БГ струва 2,50 лв, а в САЩ - 1,37 лв. Дали ООН не се превърна в придатък на САЩ и Англия, в случая и Франция, а ние сме за пореден път "палетата" на САЩ? И как биха приели тази агресия, защото това е истинското име на тази "хуманна операция", в Италия, която се снабдяваше с нефт от Либия? Значи, ако не участвува в мироналагащата операция, няма нефт, дори и поради причината,че петролните кладенци ще снабдяват с нефт американците? И защо Англия не потърси уеднаквяване на позицията с ЕС, а директно потегли с/у Либия със САЩ?!
293
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи се келкши, На неговата възраст хората се вдетеняват
292
2
 
4
 
! Отговори
шофер преди 13 години
Мое ли да ги ударят тях, с мокър *** по възможност...
291
3
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
A,не може ли ООН да не се бърка там,където не и е работа,чии интереси заблуждава,че защитава,на бунтовниците,кои са те?Не може ли да остави хората сами да решат съдбата си!С диктатора Кадафи лошо,а без него още по-лошо,пресен пример с България,където 20г.не можем да се оправим след диктатора Живков.
290
1
 
1
 
! Отговори
Zarko преди 13 години
Към 354. От изказването то много ясно си личи кой е *** и на кого. Явно си минал през лудницата и са ти промили мозъка.
289
3
 
9
 
! Отговори
до 354 преди 13 години
Вероятно гледаш 'звдездни войни'. Кух си, ама много си кух!
288
13
 
3
 
! Отговори
японец преди 13 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ЯПОНЦИТЕ ДА ВЗЕМАТ МАЛКО РАДИАЦИЯ ОТ "ФУКУШИМА" И ДА Я ИЗСИПЯТ ВЪРХУ ГЛАВАТА НА КАДАФИТО!!! (:(:(:
287
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
русофилите са ненормални индивиди, необходимо е силово им въдворяване във лечебни заведения (лудници), трудово възпитателни лагери и т.н. инак тия са опасни и за самите себе си- *** и руски ***!!!!!е сега ще му видиме на Кадафито каква му е "непобедимата" "армия" ха- ха - ха НЕПОБЕДИМ е САМО САЩ И НАТО!!!!!