Четири държави може да ударят Либия до часове

В 0,00 часа се очаква гласуването на Съвета за сигурност на ООН
Обновена: 21 мар 2011 09:47 | 17 мар 2011 23:26,
422
Четири държави може да ударят Либия до часове
Френският външен министър Ален Жупе даде пресконференция преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимка: Reuters

Франция, Великобритания, Катар и ОАЕ може да нанесат въздушни удари по позициите на либийския лидер Муамар Кадафи още в близките часове – след гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за защита на цивилното население на Либия, предаде Франс прес, като се позова на френски дипломатически източници.

"Въздушни удари може да бъдат нанесени тази нощ или в петък", заявил източник пред агенцията. В събота в Париж може да се проведе тристранна среща между Евросъюза, Африканския съюз и Лигата на арабските държави за ситуацията в Либия. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюцията в 0,00 часа българско време тази нощ.

От средата на февруари в Либия се настоява за оттегляне на лидера на страната Муамар Кадафи, който управлява над 40 години. Международните организации заявяват за хиляди жертви в сблъсъците между въстаниците и правителствените войски.

Още по темата
Кадафи обаче твърди, че всъщност армията се бори с бандити, които тероризират населението.

Против либийското ръководство на 26 февруари вече бяха наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН. Мерките, призвани да преустановят убийствата на противниците на режима на Кадафи, предвиждат ембарго на търговията с оръжие с Либия, замразяване на сметките и забрана за задгранични пътувания на либийския лидер, семейството и близките му.

След това Франция и Великобритания издигнаха идеята за създаване на зона, забранена за полети, която да се поддържа от Лигата на арабските държави.

Ливан – единствената арабска страна в Съвета за сигурност на ООН – взе инициативата в свои ръце. Все още обаче остава без отговор въпросът кой ще упражнява контрол над въздушното пространство на Либия и доколко изобщо той е полезен.

Още не е ясно и с кого ще се наложи да се воюва на либийска земя. Франция и Великобритания предлагат също да нанесат точкови авиоудари по военните летища на Кадафи.

В четвъртък френският външен министър Ален Жупе отиде в ООН, за да ускори гласуването на резолюцията, съобщи РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Напиши коментар Коментари
286
34
 
7
 
! Отговори
слава на САЩ, НАТО и преди 13 години
както не веднъж съм казвал демокрацията ще бъде установена над цялата планета, а ***- русофили да ядат мамулята.ха- хаКадафи на въжето, САЩ, НАТО и ЕС вечна слава, идва ред на иран!
285
2
 
7
 
! Отговори
111 преди 13 години
Я не се пени толкова!!! Време ти е за медикаментите със или без водка, укроти топката малко де!....
284
19
 
12
 
! Отговори
111 преди 13 години
А така! Да му светнат маслото на Кадафи, и то бързо - преди да убие още хора. А този руснак, който псува непрекъснто да си затвори устата и да ходи да пие водка... Марш!!!
283
10
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
lele tuka takiva ne6ta se pi6atKADAFI NA BESILOTO KOLKOTO PO SKORO TOLKOVA PO DOBRE ZA NARODA NA LIBIQ
282
0
 
20
 
! Отговори
Мушараф преди 13 години
Тази нощ ЧАД тайно е подкрепила бунтовниците с две дузини копия, няколко камили и два меха с вода.Противовъздушната отбрана е в окаяно състояние, очаква се в най близко време доставка на ластици за прашки и слънчеви очила от Тунис.
281
9
 
5
 
! Отговори
111 преди 13 години
Ti rusnak li si,be? Kakvo psuvash i zashtitavash tozi sadust v Libya ???
280
0
 
2
 
! Отговори
Дааа преди 13 години
Ха, че нали е *** и... тъи де незнаи от каде му се иска на твоя сърКузи хахаха
279
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да Живее Саркози! Най-човечния президент. Спасител на много народ, включително на българските сестри. Това е Човеколюбец за Нобелова награда.
278
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
американо-еврейските *** ще си изедат оная работа от мъка, че още един диктатор си отива, няма да има послушни марионетки. и няма да могат да го махнат когато си решат, за да заграбят нефта само за себе си.
277
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червените *** ще си изедат оная работа от мъка, че още един диктатор си отива, няма да има световна комунистическа "народна" диктатура.
276
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
франция начело със Саркози, най после се отсрами за всичките президенти, през последните 50 години. Браво на Саркози,залужава Нобелова награда за мир!
275
11
 
3
 
! Отговори
гх преди 13 години
Ми ние защо не ги ударим с още малко спин
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
според теб ?
273
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи между американо-евреи и руснаци няма разлика?
272
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
американо-евреите са велики подлеци :)))Съгласили се само на въздушни удари, щото знаят, че така ще се похарчат старите либийски мигове и после пак ще трябва да си купуват от тях нови Ф16.А Кадафи беше клиент на САЩ по време на военният конфликт с ЧАД
271
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците са велики подлеци :))) Съгласили се само на въздушни удари, щото знаят, че така ще се похарчат старите либийски мигове и после пак ще трябва да си купуват от тях. А допреди 2 години Кадафи беше постоянен гост и клиент на Путин. Между другото либийците имат доста модерна руска ПВО.
270
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мене дистанционното ми запъна на порното и нема мърдане! Казвайте ко стаа из свето, че тая така го е залапала, та ще изпущим нещо важно!
269
1
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
Аиде пак екшън, война и радиация.Аиде и ние балабар петко с мажете да се намесим,че има какво да му връщаме на кадафи
268
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лелеле гледате ли новините , Айфеловата кула била бомбандирана и разрушена изцяло. : D
267
4
 
9
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Абе Сарко си е просто пионка САЩ са зад цялата работа. Просто ако от тях бяха тръгнали нещата отзвукът в Арабският свят щеше да е твърде силен и нямаше да има никаква подкрепа от арабските страни. Затова го играят тихо но те стоят зад всичко. Просто Франция има сериозна подкрепа в част от Арабският свят все пак има бивши колонии в Северна Африка....