Радиацията в АЕЦ "Фукушима" 10 000 пъти над нормалното

Японското правителство нареди спешно разследване
Обновена: 25 мар 2011 16:58 | 25 мар 2011 16:57,
86
Радиацията в АЕЦ "Фукушима" 10 000 пъти над нормалното
Снимка: Reuters

Вода, до която са имали допир трима работници в авариралата атомна електроцентрала, е била с радиационно ниво 10 хиляди пъти над нормалното за това място. Замърсяването най-вероятно е следствие на нов пробив в активната зона на реактор 3, съобщи CNN.

Настоящият инцидент повдига за пореден път въпроса за взимането на адекватни мерки за контрол на радиацията в АЕЦ „Фукушима”, където се намират 536 души, в това число правителствени представители, пожарникари и други работници. 17 души вече са били изложени на радиация от 100 или повече милисиверта. Човек в индустриална страна е изложен средно на 3 милисиверта и то за период от една година.

Последните трима пострадали са били облъчени най-тежко, което поражда сериозни страхове, че ситуацията във Фукушима се влошава, въпреки информациите от последните дни за бавен, но стабилен напредък.

Тримата мъже поставяли електрически кабели в реактор 3, когато стъпили в замърсена вода. Работниците нагазили до нивото на глезените и прекарали там между 40 и 50 минути.

Двама са приети в Националния институт за радиологични науки. Единият, на възраст около 30 години, бил изложен на радиация 180.7 милисиверта, другият (20 г.) – на 179,37 милисиверта. Третият също бил изложен на вредно облъчване, но ботушите му били достатъчно високи, за да предпазят кожата му от пряк допир с водата.

Случилото се принуди правителството да нареди спешно разследване и да призове компанията, стопанисваща АЕЦ „Фукушима”, да затегне още повече мерките за ограничаване на изтичането на радиация.

Най-сериозни притеснения обаче продължава да предизвиква реактор 1, където покачването на температура и налягане все още е неконтролируемо. Освен това охладителните басейни за отработено ядрено гориво продължават да се нагряват, което неизбежно ще води до увеличаване на нивото на радиация.

Японските власти се надяват, че съвсем скоро ще могат да използват сладка, а не океанска вода за охлаждане на проблемите зони. По този начин ще се предотврати по-нататъшна корозия и поражения в ядрените реактори, причинявани от солта. В тази връзка американски военен кораб плава към Фукушима, зареден с вода.

Невъзможността да се контролира покачването на нивото на радиация в авариралите реактори прави процеса по безопасното им неутрализиране особено труден и сложен, но се търсят всякакви варианти за постигане на поставените цели, уточниха правителствени източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: АЕЦ Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 13 години
А къде да я изцвъкат- в планината ли?, На някой връх и да качват вода за охлаждане с лифта? ***.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз спестих електричество за 2 часа като не гледах мача. Трябваше да не е от 8 и 30, а от 6 и 30
82
0
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
Няма ли да питаш къде е батко? Свиквай с мисълта, че ще плащаш 5-6 пъти по-високи цени за алтернативна енергия! Ако не искаш винаги имаш шанса да се самоубиеш ;) П.С. Съмнявам се, че умственото ти развитие е стигнало до каменната ера, в такъв случай ако се върнем за теб ще е стъпка напред ;) Пийс
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
39 е прав. Има много хора, които по-скоро емоционално пишат тук. Ползвайте търсачките за да прочетете по темата. Положението е много сериозно, логично е в тази ситуация. А много упорито се мълчи. Докато чаках информация, прочетох че бабата на Тутанкамон имала брадавица като водеща новина.
80
2
 
5
 
! Отговори
птичка преди 13 години
от всичко до тук става ясно едно-трябва да се търси алтернатива на аец.трябва всеки от нас да намали консумацията на ел,за да може тези алтернативни методи да са достатъчно ефективни!27.03- денят на земята да спрем електричеството за час от 20.30 до21.30 !!!!!да покажем,че не сме толкова зависими и не сме роби на своите вещи!!!
79
3
 
2
 
! Отговори
ff преди 13 години
Radiaciata ve4e e zase4ena i v evropa. 6te stane ekologi4na katastrofa.
78
1
 
2
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Най - после и ние ще си позволим да хапнем риба тон .
77
5
 
10
 
! Отговори
риба Тон преди 13 години
Знаете ли колко струва 1 кило хубава риба тон 150 долара сега ще е 15 евро цента.
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да им се чуди човек на япончетата как са я изцвъкали тая атомна централа на брега. Направо казаха -ела , Цунамчо, изяж ме. Отиде цялата мизерия в морето сега. А, добър апетит на хапващите рибка.
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не може да го крият вечно,вече всеки може да замери фона с уредав чужбина се продават масово
74
2
 
26
 
! Отговори
Тодоров преди 13 години
Никой не знае какво е истинското положение, но едно е сигурно.Ако найстина има неконртолируемо изтичане на радиация това със сигурност няма да бъде обявено, защото ако съобщят такова нещо.Хората по света ще спрат да купуват каквито и да е било японски стоки - автомобили електроника поради страха от радиация. А това означава огромни загуби за корпорациите и икономическа катастрофа за Япония и нова световна криза. Затова каквото и да става ще крият до последно
73
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
e toia pat polonia shte im razkaje igrata ,loshoto e che shte doide i tyka i horata shte stanat oshte po golemi oligofreni.
72
5
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
Нормалният да си изпие розовите хапчета, незабавно!
71
0
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 13 години
Жалко, че не мога да цъкна 2 пъти + на коментара ти
70
13
 
25
 
! Отговори
НОРМАЛЕН преди 13 години
И кво бе екоидиоти ? Да продължим да горим въглища ли бе *** нещастни ? После да минем и на дърва ? Щото това с перките може да е готино, *** не върши работа... Щото сега докато си пишете тука, около вас всичко свети като коледни елхи.. И да - бъдещето е на атомната енергия, не на ТЕЦ-овете "хранещи" атмосферата с милиони тонове отрови !!!За Фукушима не знам, ама вас с какво са ви облъчвали изостанали *** ! Що не се върнете в каменната ера бе *** нещастни !
69
6
 
5
 
! Отговори
ПРОТЕСТ 27. 03. 11 Г преди 13 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕТО Я И ИСТИНАТА КОЙТО ЩЕ ДА ВЯРВА ТОВА Е !!! ГОРКИТЕ ЯПОНЦИ НЕ СА ИСКАЛИ ДА СЕ ПОДЧИНЯТ НА ЩАТСКИТЕ ОЛИГАРСИ :/ :/ ей модераторитее не ми трийте линка!!! НАПИШЕТЕ ТОВА!!! -----> " Земетресението В Япония Е Предизвикано От Хора "vbox7
68
0
 
5
 
! Отговори
до 60 преди 13 години
не ми говори какво не може да стане,а говори,щом искаш да говориш, какво правят йода,стронция и цезия над токио, ако няма пробит реактор?!!!
67
0
 
5
 
! Отговори
до 60 преди 13 години
не бъркай температурата на водата, загрявана от горивото под налягане в реактора.говоря за "сухо горене" на горивото,което може да стопи всичко по пътя към ядрения взрив-ако не го гасеше кадмия. в близко време реактора ще се окаже една тенджера с чорба от стопеното гориво и стопения кадмий.сами ще го разберем после дали тенджерата ще се стопи също и всичко ще отиде в земята .няма да е чернобил,но ще е лишаване на япония от голяма територия завинаги.
66
1
 
2
 
! Отговори
NwesonJapan преди 13 години
Сайта показва снимка на празни рафтове в токийски магазин и твърди, че магазините в Токио са празни.
65
1
 
7
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
... абе със "добавка зелена енергия", която я има в сметките за ток, нещо електроенергията зе да скача повече...