Полицията в Брюксел прочисти жп гара от роми

"Либр Белжик": Тези хора не полагат усилия да се интегрират
Обновена: 19 сеп 2011 14:58 | 19 сеп 2011 11:10, Елка Василева
180
Полицията в Брюксел прочисти жп гара от роми
Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Полицията в Брюксел предприе днес на разсъмване акция за разчистване на Северната гара, където са се намирали 72-ма роми от Балканите, съобщават местните медии.

Според информациите имигрантите са били предварително предупредени от властите, че трябва да напуснат района и не са оказали съпротива, заради което няма задържани.

Очаква се общината да им предостави изоставен имот, където те да могат да се настанят, без да пречат на останалите граждани.

В публикация по този повод на сайта на вестник "Либр Белжик" се отбелязва, че това етническо малцинство никъде не е желано, макар неговите представители да са граждани на Европейския съюз. Изданието коментира, че тези хора не правят никакви усилия да се интегрират, образоват и работят.

В публикацията се посочва също, че най-вероятната причина ромите да се запътят към градове като Брюксел е появата на все повече националистически и крайно десни партии в техните страни, където се сформират милиции за разправа с тях. Като част от спиралата на проблема се отбелязва, че като граждани на ЕС тези имигранти нямат право на статут на търсещи убежище в Белгия.

Според изданието в Европа ромите са подложени на сегрегация, дискриминация и принудителна стерилизация.

По темата за етническите малцинства в Белгия тази сутрин вестник "Соар" публикува данните от докторантурата на Лейла ал Бахири от социологическия център към Брюкселския свободен университет. В труда си тя посочва, че част от младите мюсюлмани в кралството се радикализират.

Бахири е работила дълго в Брюксел за целите на изследването си, в което отбелязва, че радикализацията се наблюдава от няколко години и не се дължи на родителите на тези младежи или на организации, контролирани от техните родни страни.

Според нея основната причина е появата на много активни проповедници, свързани основно с „Мюсюлмански братя“ или с неосалафитите, вдъхновени от саудитския уахабизъм. Лейла ал Бахири отбелязва, че чрез религията тези младежи търсят и откриват по нов начин своето достойнство, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: ромиБелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А оставете ***. Не виждате ли, че пак са го хванали да парив далавери и са го изгонили от работа като мръсно коте и сега целия свят му е крив. :-))
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В имота дето ще им го предоставят трябва *** да качат кон на третия етаж та да не пречет на съседите.После да изгорят дограмите и да разбият плочите за желязо и накрая социалните да кажатрче имота няма условия за живеене.
77
1
 
21
 
! Отговори
Добре, ама... преди 12 години
Те румънските *** ще изгонят, ами как ще се справят с арабските ***, които имат белгийски паспорти. Брюксел е най-пълния с араби и *** град в Европа. Има квартали, които са пълни гета, а статистиката за убийствата сочи, че има в пъти повече убийства от София !!!
76
0
 
24
 
! Отговори
Елена преди 12 години
И ква стана сега - досега ние не можехме да ги интегрираме, колко *** осъдиха България за нарушени права(кой взе парите е отделен въпрос). Ей ви сега същите тези *** в Европата - защо реват от тях не мога да си обясня - нали европейците са по-развити, по- толерантни от нас, ама май не искат да им плащат сметките, детските и прочее благини, които се ползват тук от същите тези ***. Да са им честити - ние още си имаме тук, само да кажат къде да ги пратим :)
75
1
 
9
 
! Отговори
Ми пак аз преди 12 години
здравей гурубетчия(минетчия).виждам ,че си успял найнакрая да си качиш кирилица на хомпютъра.ти май се пишеше в Германия,*** не мога да разбера от киснене по форумите,кога ти остава време за работа.Щото в белите държави,ако не работиш ти бият шута.Та да не би и ти да си се уредил с некакви помощи,щото знам,че си ***(турчин).
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Predi da zapo4na komentara si 6te kaja samo, 4e mrazq *** i mn. mi se iska da gi widq nabutani w lageri da wyr6at ob6testweno polezen trud. NO towa koeto mnogo ot forumnite posetiteli qwno ne razbirat e 4e Zapadna Ewropa moje da gi goni, za6toto te NE SA TEHNI GRAJDANI. Tezi *** ne sa belgijci ili nemci. TOWA E PROBLEMA. Nie ne mojem da gi izgonim, za6toto ZA OGROMNA JALOST *** sa na6i grajdani, t.e. na6 problem. Za towa zapada dawa akyl na nas, a te gi pydqt obratno kym bg i rumani
73
0
 
12
 
! Отговори
ренде преди 12 години
И сега к'во? Ще видгат ли производството *** в Европата или не?!
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гледах филм за Брюксел, туристическиами то само мюсюлмани по улиците, мърсотия, просяциужас! в какво се превърна Европа...
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мислеха, че ще направят Европейски Щати за пет години?Хубава идея, но прибързана и необмислена.Затова вместо по-добро, ще става все по-зле в Европа.
70
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Очаква се общината да им предостави изоставен имот, където те да могат да се настанят, без да пречат на останалите граждани" - е признавам ги белгийците. По-големи наивици и мечтатели от тях явно няма! Няма *** гето което да не генерира престъпност и да не пречи на останелите нормални граждани. Да са им често на бюркселци ново *** гето и да си пожелаем повече бг *** да преселят в Брюксел.
69
0
 
21
 
! Отговори
la chica de ayer преди 12 години
Гурбетчия, стига ръсил акъл! В България не са приложими правилата за интеграция, който може да се използват в Германия (или там където си ти). А българските *** отдавна щяха да са озаптени, ако от Брюксел не им защитаваха толква "правата". Ей, *** да си! Сам оправа имат тия, никакви задължения!
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Изданието коментира, че тези хора не правят никакви усилия да се интегрират, образоват и работят." Prawo w desqtkata. Dobre e da se napi6e ot zapadna mediq.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Бургас затвориха завод"Камбана"за производство ***,поради липса на суровина.Такава суровина се намери в Брюксел на много ниска цена....
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българският Хелзински Комитет трябва незабавно да защити нашите мангалос в Белгия.Хайде продажни мърльовци действайте, нали вие смучете *** субсидии в България!
65
0
 
32
 
! Отговори
до гурбетчия преди 12 години
Извинявай,но това не са нашите ***,а европейските,защото през средновековието в цяла Европа са ги гонили и горили на клади.За това сега са при нас,защото сме им дали подслон.Европа да си понесе отговорността.Когато ромите бяха при нас ни казваха от Брюксел:нищо не правите да ги интегрирате!,а когато станаха техен проблем запяха друга песен-те не могат и не искат да се интегрират.Повтарям за който не е разбрал:ТОВА СА РОМИТЕ НА ЕВРОПА!
64
0
 
36
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Ааааааааа, дойдохте ли на нашата, дами и господа европейци? Нали щяхте да им правите "селища" от каравани, според традицията им? Много бързо ви писнаха!Тогава, не ни размахвайте пръст и не налагайте санкции на България по "ромските въпроси".Що ги гоните? Интегрирайте ги, нали нас така съветвате! Каква сегрегация, те сами се изолират и не признават друго общество, освен малцинството си! Поставят "традициите" си над закона. Когато им се потърси отговорност - реват и бягат при вас. Халал да са ви
63
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изключително съм доволен, че *** започнаха масово да се разселват в цяла западна Европа. Нека да организираме кампания коята да разясни на родните *** колко толерантни са западноевропейците, какви социални помощи и детски плащат, как вървят изкупните цени на цветните и черни метали, коло се изкарва от просия и проституция, какви наказанията за кражби, какви са условията в тамошните затвори и т.н. *** са номади,, те нямат родина и рано или късно ще напуснат България.
62
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ни скъсаха от критики, че не ги интегрираме - що плюнки отнесохме! Хайде сега те да се пробват! Те нека да почнат да гаснат като дискотека заради срязани кабели, пък да ги питаме тогава ние защо не ги интегрират!
61
0
 
32
 
! Отговори
Хей! преди 12 години
Не разбрахте ли, това са мостри! Тук има достатъчно за целия ЕС. Да минат изборите и ви ги пращаме!
60
1
 
18
 
! Отговори
Aman преди 12 години
Никой не би могъл да интегрира ***... просто трябва да се изселят в Палестина (при другите ***) и Евреите ще ги Интегрират под земята... аман от тази долна *** претендираща за човешки права... *** не са Хора... те са Животни застрашаващи Хората