Полицията в Брюксел прочисти жп гара от роми

"Либр Белжик": Тези хора не полагат усилия да се интегрират
Обновена: 19 сеп 2011 14:58 | 19 сеп 2011 11:10, Елка Василева
180
Полицията в Брюксел прочисти жп гара от роми
Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Полицията в Брюксел предприе днес на разсъмване акция за разчистване на Северната гара, където са се намирали 72-ма роми от Балканите, съобщават местните медии.

Според информациите имигрантите са били предварително предупредени от властите, че трябва да напуснат района и не са оказали съпротива, заради което няма задържани.

Очаква се общината да им предостави изоставен имот, където те да могат да се настанят, без да пречат на останалите граждани.

В публикация по този повод на сайта на вестник "Либр Белжик" се отбелязва, че това етническо малцинство никъде не е желано, макар неговите представители да са граждани на Европейския съюз. Изданието коментира, че тези хора не правят никакви усилия да се интегрират, образоват и работят.

В публикацията се посочва също, че най-вероятната причина ромите да се запътят към градове като Брюксел е появата на все повече националистически и крайно десни партии в техните страни, където се сформират милиции за разправа с тях. Като част от спиралата на проблема се отбелязва, че като граждани на ЕС тези имигранти нямат право на статут на търсещи убежище в Белгия.

Според изданието в Европа ромите са подложени на сегрегация, дискриминация и принудителна стерилизация.

По темата за етническите малцинства в Белгия тази сутрин вестник "Соар" публикува данните от докторантурата на Лейла ал Бахири от социологическия център към Брюкселския свободен университет. В труда си тя посочва, че част от младите мюсюлмани в кралството се радикализират.

Бахири е работила дълго в Брюксел за целите на изследването си, в което отбелязва, че радикализацията се наблюдава от няколко години и не се дължи на родителите на тези младежи или на организации, контролирани от техните родни страни.

Според нея основната причина е появата на много активни проповедници, свързани основно с „Мюсюлмански братя“ или с неосалафитите, вдъхновени от саудитския уахабизъм. Лейла ал Бахири отбелязва, че чрез религията тези младежи търсят и откриват по нов начин своето достойнство, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: ромиБелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи когато *** са далеч от Брюксел се налагат санкции, че не се работело по интегрирането им. Когато *** са в самия Брюксел ги гонят. Защо гоните горките хора, бе? Айде сега интегрирайте ги като много знаете.
38
0
 
22
 
! Отговори
оптимист преди 12 години
Когато около 1952-53 г. *** от Пловдив ги разкараха по селата на голи поляни да работят Запада ревна срещу нас в ООН. А беше романтично . Всички натоварени на ЗИЛ- самосвали и ги изсипваха на земята. Сега да им сърбат попарата.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдаа, изоставения имот който са им предоставили вероятно има 3 метрова ограда с кльон и въоръжена охрана на входа :)Сега е момента и нашите политици да взаимстват челния опт - минават из града, събират ги като кучета и ги изсипват във лагер със сериозна охрана. А щом в столицата на ЕС може, защо да не можем и ние ...
36
1
 
33
 
! Отговори
joe преди 12 години
Ксенофоби и расисти!Защо не интегрирате ромите,гадове?Ние ще ви изпратим помощи за интеграцията им.
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ви просветне и нас вас какво значи ***, ама... чак сега ли загряхте, че от тия нищо не став, защото те НЕ ЖЕЛАЯТ да станат хора! За тях е висша част да паразитираш, да крадеш и изобщо да живееш в разреш с вички човешки правила и закони.
34
1
 
38
 
! Отговори
666 преди 12 години
Нека бъдем по - хуманни! Все пак живеем в 21 век! На *** трябва им се обърне специално внимание и да им се помогне да се интегрират, перфектното място за интеграция на ромите е 5 звездният комплекс Аушвиц! Нека ги пратят там!
33
0
 
22
 
! Отговори
21 преди 12 години
И от Пловдив... даже можем да им съберем пари за еднопосочен билет, мисля че няма пловдивчанин, който да откаже да спонсорира такова начинание.
32
0
 
22
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Мръсни расисти, бъзо интегрирайте ромите... не с еоправдавйате с трях... иве сте криви и сте кеснофобои... явно не давате досатъчно пари и привилегии на неорпавданите ***... бързо им постройте квартлчета с еднофамилни къщи и по 2000 евро на калпак и по-бързичко, че имааме още да ви изпращаме - да ни покажете как се прави...
31
0
 
13
 
! Отговори
ПП преди 12 години
Как да бъдат интегрирани, като смятат само себе си за хора (роми, миллет), а цялото останало човечество за нещо второкачествено?
30
1
 
16
 
! Отговори
ivo преди 12 години
Защо бъркат *** с мюсюлмани?Вторите имат вяра,общество,ценности,а *** е готов на всичко за пари или от простотия.виновни са всички правителства до сега без изключения.Родителите ни кретат с 200 лв пенсия след цял живот работа,а *** паратизират и все недоволни,дискриминирани и т.н.Прочетете до кога в Америка е имало сегрегация/автобуси,кина,училища за бели и черни.Който не му се чете-до след Втората световна война-60-те години.А сега с лека ръка поучават.Трябва да ги работят "по устав".
29
0
 
12
 
! Отговори
Мими преди 12 години
там разбраха, че не полагат усилия да се интергрират, ама тук се напъват и харчат едни пари, дето същите тия европейци плащат...без коментар!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според нея основната причина е появата на много активни проповедници, свързани основно с Мюсюлмански братя или с неосалафитите, вдъхновени от саудитския уахабизъм. Лейла ал Бахири отбелязва, че чрез религията тези младежи търсят и откриват по нов начин своето достойнство" И ТОВА АКО НЕ Е ДИРЕКТНА ПРОИСЛЯМИТСКА ПРОПАГАНДА,ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. Достойнство, произтичащо от религиозна принадлежност!!!! Следствие - последователите на другите религии са недостойни!!!!
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
wsichkoto ***=na povecheto bylgari...Za kakvo EU ni prie pri sebe si!?!?ne se li sestate bee maloumnici - haha , ami zastoto sme si kenef i e normalno v kenefa da se izvyrlqt lajnata, da ne mislete che ste si gi pazqt pri tqh si?!? Prav e bil oni cheh-skulptora-daje mnogo prav! To i mutrata BB ni tretira kato odriskano..,a uje premieer na Bg!MNogo ste mi smeshnichki, kato vi gledam kak se pychete, a edinstvennoto, koeto moje da napravim s malko ZOR e da Prydnim kato todorrrr ili keneffffff
26
0
 
38
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
За много неща бай Тошо не беше прав, но и за много беше. Едно от които беше въпроса с ***. Като видеха полицай и се напикаваха. Колкото и да не ви се вижда хуманно и в нарушение на човешките права ... това е положението - за да няма проблеми с тях много бой трябва да ядат. Хората са го казали - за зла круша - зъл прът.
25
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Крайно време беше да разберат и тези какво значи *** да ти е в кошарката!Мед ми капе,ха сега да ви видим как ще ги интегрирате тези ***,ама от страни е много лесно!
24
0
 
21
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Само за информация - столипиново, най-големия *** квартал в България е създаден 30-те години на миналия век. По времето когато Хитлер е канцлер на Германия (1933-1945).
23
0
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато тия неща се случват в Белгия казват "тези хора не полагат грижи да се интегрират", а когато се случват в България казват "тази държава не полага грижи да ги интегрира".
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората ,ни развързват ръцете ние мълчим !!!!! Или чистата истина е че не ЕС ги защитава толкова ,колкото.....последният електорат !!!!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** могат да ги размятат насам-натам за да си измият ръцете пред обществото, но срещу африканците и арабите са безсилни за съжаление.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Daj boje vsi4ki *** ot SLIVEN da otidat tam!!!!!