"Д-р Йоткер" разкри нацисткото си минало

"В годините на войната нито една фирма не е била чиста"
24 окт 2013 21:13, Елка Василева
55
"Д-р Йоткер" разкри нацисткото си минало
Аугуст Йоткер. Снимка: архив, Reuters

"Д-р Йоткер" - една от най-прочутите семейни фирми в Германия, се реши на едно много болезнено пътуване назад във времето. Близо 70 г. след края на Втората световна война концернът разкри истината за нацисткото си минало, пише Дойче веле.

Името му се среща във всяка уважаваща себе си търговска верига - върху опаковките с пица, върху пакетчетата с бакпулвер, върху шоколадовите кремове и десерти. "Д-р Йоткер" е без съмнение един от най-известните семейни концерни в Германия. Сега, близо 70 години след края на Втората световна война, концернът реши да осветли кафявото си минало. Преди "Д-р Йоткер" същото сториха и много други германски фирми. Мюнхенският историк Юрген Фингер, който е един от авторите на изследването на националсоциалистическото минало на "Д-р Йоткер", знае защо в този конкретен случай разкриването на истината е отнело толкова много време.

"Дългогодишният патриарх на фирмата Рудолф-Аугуст Йоткер никога не е говорил с осемте си деца за националсоциализма. За него тази тема беше табу. Той пречеше всячески на опитите за разкриване на истината. Но откакто управлението пое неговият син Аугуст Йоткер, нещата се промениха. Той искаше тази страница от фирмената история да бъде прочетена, за да може да бъде затворена", казва Юрген Фингер в интервю за Дойче веле.

"В годините на войната нито една фирма не е била чиста"

Както и много други предприемачи по онова време, тогавашният шеф на фирмата Рихард Казеловски се опитва да поддържа близки контакти с националсоциалистите. Малко след като Хитлер идва на власт, Казеловски става член на Националсоциалистическа партия и започва да прави редовно дарения на шефа на СС Хайнрих Химлер. Също и наследникът на Казеловски - неговият доведен син Рудолф-Аугуст Йоткер не изпитва никакви притеснения заради топлите си отношения с нацистите. През 1941 г. той се записва доброволно на служба в частите на Вафен-СС, които по онова време отговарят за охраната на концентрационните лагери. Както установи сега екипът, заел се да проучи националсоциалистическото минало на "Д-р Йоткер", в концерна са работили и затворници, изпращани там да полагат принудителен труд.

"В годините на войната нито една фирма не е била чиста", казва по този повод историкът Йоахим Шолтисек. "Всички са се възползвали от принудителния труд, полаган от затворниците, тъй като редовите работници са били на фронта. Дори отявлени противници на режима като фабриканта Роберт Бош са били принудени да се примиряват с това положение", уточнява Шолтисек.

Назад към тъмното минало

Колкото повече години ни отдалечават от Третия райх, толкова по-голяма става вероятността истината да излезе най-сетне на светло - поради простата причина, че хората, които навремето са допринесли за "побратимяването" с нацистите, днес вече не са сред живите.

Но има и още една причина за сегашния интерес към миналото - общественият натиск. "Днешните власти работят в условията на прозрачност, а големите концерни се опитват да вървят в крак с тази мода. Освен това те се страхуват, че някой друг може да изрови тъмните страници от фирмената история", казва историкът Шолтисек. Такъв беше например случаят със семейство Квант, което след излъчването на филм за нацистките години на концерна БМВ поръча на университета в Бон да състави сборник за тъмното минало на автомобилния гигант.

В момента експерти подготвят справочник за нацисткото минало на концерна Тенгелман, като и в този случай поръчката идва от самата фирма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
25
 
! Отговори
123 преди 10 години
На фона на строителството едно време на вили на началниците от строителни войски и техните приятели, този направо майтап си прави.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВинЗащо? От любов към нацизма или от омраза към ***? Не си ли малко халтав в главата?
19
2
 
7
 
! Отговори
истината преди 10 години
Но да не каже някой,че съм антисемит?Не,не съм,затова подкрепям завръщането на ВСИЧКИ етнически прогонени от ционистките банди семити палестинци,трябва да са вече към 7 милиона и съд за престъпниците.А още подробности за ционистките престъпления-сайта на True Torah Jews against Zionism,макар да имаме някои съществени различия,не може да не се отчете важната им заслуга за разобличаване на злото ционизъм.
18
0
 
22
 
! Отговори
истината преди 10 години
Докторе Йоткер.отивай и се срамувай в ъгъла.Вземи да си четеш да минава времетo "Договорът Хаавара"за сътрудничеството между ционистките и нациските лидери и как първите публично обявяват,че евреите ще се бият на страната на демокрациите,което налага вторите за национална сигурност да ги държат в лагери.Писмото е публикувано в London Times 6 sept.1939Хитлер се опита да спре Новия световен ред ,това е историята.,
17
10
 
27
 
! Отговори
Доктора преди 10 години
Винаги съм знаел,че тези продукти са ПОРОЧНИ и са пълни с химикали,консерванти и разни вредни за здравето ***! За това не купувам ванилова захар,вместо българска ванилия! Защо да плащам на ФАШИЗМА за едното име? Ванилия имаме в изобилие в БГ! Или НИСЪЩЕ??? Имаме естествено нишесте! Без ГМО! А ФАШИСТКОТО е МОДИФИЦИРАНО! Защо ли??? Техните закони са по-либерални! Не им искам простащината НЕМСКА нито ДАНОНОВОТО сухо мляко от Франция!
16
3
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
Tezi nacistki svine sega sa sponsori na *** I izvurtat istori4eski fakti.Tezi sataninski svine suzdadoha Helzingskite nacistki globalistki Komiteti.Tezi sataninski svine suzdavat I podkrepjat stotici Nepravitelstveni Organizacii v Rusia.Tezi sataninski svine propagandirat 4e gnusnia islam e mirolubiva sekta.Tezi sataninski svine davat podslon na sataninski 4e4enski ***.
15
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе както върват работите ще се молим да дойде новият чичо Адолф и да въдвори ред в толераска Европа......че както е тръгнало
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Същността на фашизма се крие в едно основно нещо- сливане на бизнеса с държавата"- Бенито Мусолини
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"През 1941 г. той се записва доброволно на служба в частите на Вафен-СС, които по онова време отговарят за охраната на концентрационните лагери." Глупости! За охрана на концлагерите отговаря формацията Тотенкопф на СС. А Вафен СС е най-голямата доброволческа армия в света.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо учудващо. Всички знаят, че тъкмо големия бизнес е качил Хитлер на власт.
11
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че какво му е лошото на националсоциализма?! Като изключим големите лъжи за него от победителите, за няколкото не военни години, Хитлер, от развалина е направил цъфтяща Германия. Сега всяка защита на национален интерес се смята за нещо лошо, а хрантутенето на *** е сякаш задължение.
10
9
 
55
 
! Отговори
държавица преди 10 години
Koe e по-добре - да си концлагерист и да работиш и подкрепяш великата немска военна машина, тръгнала на кръстоносен поход срещу цялата *** на света или да работиш за 300 лева ангария на Олигарски, Бея и Злодея, а Тиквата да ти се смее от ъгъла на парламента?
9
6
 
45
 
! Отговори
Ценител преди 10 години
Мисля, че миналото на фирмата е блестящо. И е крайно време германците да спрат да си посипват главите с пепел заради миналото си. Но се опасявам, че и в днешно време има етноси, които искат да извличат ползи от нацисткото минало на Германия, като непрекъснато й го припомнят.
8
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално е. Времената са били такива. И това не е само в Германия. И в Америка, и в Англия и във Франция, Италия, Испания и т.н. Било е война. Какво да правят фирмите? Да фалират заради идеологията ли? Голупист. Фирмата цели печалби, ако трябва да строят танкове и шият униформи, ще го правят. Тогава е нямало износ за Китай, за САЩ. Границите са били затворени и е имало само вътрешнма консумация. Аз не съм наивен и знам, че много немски стари фирми са имали същото минало.
7
31
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
2Ако коментара ти се струва неуместен то значи живееш в паралелен свят и нищо от реалността не ти е понятно.Не е изненада при положение че съм наясно с качеството на матриала в Бг.80% сте шкарт.И ако Хитлер беше жив то днешните българи определено щяха да са в листата на чакащи за лагерите , веднага след ***.
6
4
 
56
 
! Отговори
Вин преди 10 години
Сега аз,приятелите ми и семействата ни ще консумираме още повече продукти на фирмата!
5
7
 
4
 
! Отговори
bg преди 10 години
Doktor Yotker zajavi 4e surbite sa bombardirali pazara v Saraevo.Toi kaza 4e muslemite v Bosna,Kosovo,4e4nja,Afganistan,Pakistan sa estestveni I tradicionni partnjori na zapadnata demokracija.Toi kaza 4e Bashar Asad e izvurshil himi4eskoto napadenie.Toi kaza 4e *** I muslemite v I.Evropa trebva da se integrirat.Toi kaza 4e germanskite I amerikanskite posolstva na Balkanite po nikakov na4in ne podkrepjat radikalnia gnusen islam.Toi kaza 4e Vladimir Putin e dictator I pritejava miliardi dolar
4
12
 
59
 
! Отговори
Разумен преди 10 години
На фона на днешната ислямизация и *** да бъдеш почитател на нациналсоциализма като цяло и на Хитлер - в частност, не изглеждат толкова нередни. Аз лично смятам, че скоро на всички ще се наложи да преразгледат позициите си. От днес започвам да ползвам "Доктор Йоткер".
3
6
 
8
 
! Отговори
bg преди 10 години
Doktor yotker kaza 4e dedoto na George Bush-Prescott Bush e bil mnogo dobar prijatel s nacistite.Doktor Yotker sushto taka izrazi dulbokota si blagodarnost kum Rotchields I J.P.Morgan za vsestrannata podkrepa na nacistite.Doktor Yotker izrazi dulboko sa4uvstvie kum 4e4encite,bosancite I borcite za svoboda v Siria.Doktor Yotker s radost zajavi 4e USA e produljila shtafetata na nacistkata ideologia I e polojila golemi usilia za spasjavaneto na desetki hiljadi sektanski nacisti.Danke,USA.
2
6
 
1
 
! Отговори
BMW преди 10 години
Die Kraftwagen der Bayerische Motoren Werke AG* sind sehr gut maschinen!Sie sind einfach wunderbar!Während des Zweiten Weltkrieges Deutschland war alein gegenüber alle anderen...---------------------------------------------AG*-Aktien Gesellschaft(Aкционерно дружество-АД)