"Родопи", ВТ и "Стюардеса" се връщат на пазара в Русия

"Булгартабак Холдинг" започва отново производството им
Обновена: 3 фев 2014 14:05 | 3 фев 2014 11:39, Елка Василева
171
"Родопи", ВТ и "Стюардеса" се връщат на пазара в Русия
Снимка: архив, Reuters

„Булгартабак Холдинг“ готви първите пратки цигари „Стюардеса“, „Родопи“, ВТ и „Опал“ за продажба в Русия. Това съобщи за руския вестник „Известия“ шефът на Асоциацията на производителите от тютюневата промишленост „Табакпром“ Андрей Межонов. Цигарите няма да бъдат произведени в България, а в цигарена фабрика в Брянска област.

В средата на януари „Булгартабак Холдинг“, чийто мажоритарен акционер е австрийската BT Invest GmbH – дъщерна компания на „ВТБ Капитал“, е подал заявка в Роспатент за ексклузивни права за използването на търговската марка „Родопи“. Регистрация за останалите брандове на компанията вече е получена, обясни патентният представител на „Булгартабак Холдинг“ в Русия Елена Гаврилова.

Още по темата
„Става дума за възстановяване на правата на компанията върху нейните исторически брандове. Това е голяма заявка за навлизане на руския пазар“, каза Гаврилова.

Генералният директор на цигарената фабрика в Брянска област Игор Моисеев съобщи за „Известия“, че неговата фабрика наистина произвежда цигари за „Булгартабак Холдинг“. „Ние изпълняваме ролята на производствена площадка, технологията, суровината и дори оборудването са предоставени от българската компания“, каза Моисеев.

За това на какви цени ще се реализират цигарите на руския пазар независимият експерт по тютюневия пазар Вадим Желнин каза, че те ще бъдат в ниския ценови сегмент.

Завръщането на марките „Родопи“, ВТ, „Стюардеса“ и „Опал“ на руския пазар беше очаквана стъпка от страна на българския производител, след като през 2011 г. дъщерна компания на руската банка ВТБ изкупи от правителството на България 79,83% от акциите на предприятието за €100,1 млн. Останалите акции продължават да са собственост на българското правителство.

Главна пречка за завоюването на руския пазар според анализатори по онова време бяха патентните спорове с компанията от Омск „СаШиКо“. Докато ВБТ сключваше сделката с правителството на България за закупуването на тютюневите активи, бизнесмените от Омск протестираха защитата на всички търговски марки на компанията в Русия. Съдебните дела със „СаШиКо“ продължиха до края на 2013 г. и приключиха с победа на „Булгартабак“, пише руското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
2
 
! Отговори
Баце преди 10 години
Като допуснахме на традиционните ни пазари да се утвардят западни марки сега много трудно ще се върнем там . Аз по-скоро виждам след време да се осъзнаят че работата не е добре и да се откажат и това да е естественият край на българската цигарена промишленост . Втеме е да се спре дотирането и финансирането на тютюно производителите ! Да сеят нещи друго
74
2
 
9
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Анонимен не знам дали на някой въобще му е било лошо при Тодор Живков, особенно в селското стопанство и българското село. Обработваемата земя бе три пъти по голяма от днес а както ти казах в построените от НР България заводи и обекти в страни като Монголия Ирак Сирия Северна Корея Виетнам Лаос Мароко Алжир Тунис Йемен даваха на милиони българи работа и заплати в долари и рубли а произведената продукция и стокообмена ни с тези страни бяха милиони долари и рубли
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джебелска Басма е един от най-скъпите тютюни.Като цяло тютюна в България е с много добро качество и търсена суровина!Другото е технология,добавки и най-вече "марка" и ценново позиция която се търси.Хода е умен,а част от "марките" никога не са и отсъствали от пазарите в Русия ,Украйна ...Резултатите с икономиката са ни ясни ,моля да не се изкривява деиствителноста ,а просто да погледнете през прозореца.
72
2
 
3
 
! Отговори
паста Сърноклет преди 10 години
Всички които искат да се откажат от цигарите да потърсят "Паста Сърноклет". Мажите се от глава до пети с нея и ще ви изчезне желанието за пушене
71
1
 
5
 
! Отговори
до 76! преди 10 години
Доидохме ли си на Думата!Кои е собственик на фаянсковата компания?В коя политическа партия е участвал!
70
1
 
12
 
! Отговори
Много видял преди 10 години
До Анонимен 32Знаеш ли, глупа#о, за такива думи за ла#ната, на един грузински министър - Окруашвили, Русия врътна на Грузия кранчетата за газа и за нефта, дръпна им шалтера, на 1 милион грузински гастарбайтери в Московията им беше спрян трансферът на пари към Грузия (да си ги харчат в РФ), престанаха да купуват фалшивите им вина, водата "Боржоми", мандарините с големина на джанки. Така, че по-внимателно с тъпите емоции! РФ купува от цял свят, влез в някой техен търговски сайт, ще се поболееш!
69
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
68 а тогава нямаше въобще стока по магазините , или какво страдаш от алцхаймер така ли . Зеленчиуци имаше на пазара , но не и в държавния Плод и Зелнчук , за мляко се редеше по нощите за да стигне , агнешко само за 01 май за да им празнуваш празника , другото както казвате пътуваше за арабите . Кога си имал такова изобилие в магазините . Виж само за едно съм съгласен , че качеството на колбасите беше по-добро , стига да ги имаше де , Помниш ли опашките на Гастронома на ЦУМ от тъмно .
68
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Защо не питате съпруга на Елен Колева?Човека при всички положения знае повече по темата.Другото са безмислени упражнения.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 68Произвежда се това което е иономически изгодно и носи възвращаемост на вложените пари, а това че ти невиждаш българските стоки в магазина си е твой проблем, защото аз пътувам доста и мога да ти кажа че 1/2 от хотелите в източна европа са оборудвани с български мебели, санитарен фаянс и плочки, колкото и да не ти се вярва
66
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НРБ фалира и остави такива огромни дългове, че хората гладуваха. Купонна система, режим на тока, режим на водата, празни магазини, огромни опашки и т.н. и т.н. Това са фактите от преди четвърт век.Докато приказките за огромните приходи от износ на домати, краставици, трушии и цигари можете да си ги разправяте на седянката на село където повечето възрастни хора не чуват добре и ви кимат тъй като имат паркинсон.
65
0
 
3
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Пич Да в Монголия Завода за Консерви в Орхон Шарингол и Завода за тухли в Алтай бяха построени и открити през 1988г. Те не са единствените такива там Завода за тухли в Увдук Худак , Месокомбината в гр Чойбалсан Свинекомплекса в Улан Батор, Завода за Кожи в Дархан произвеждащ кожухарски и кожени изделия от най луксозните кожи до най ниските . А дружеството Монголболгарметал добиващо злато в Монголия - 3а 1988г добива е изпълнен на норматив 107 процента.
64
6
 
6
 
! Отговори
уууууууу преди 10 години
Долу цигарения дим ! Уууууууууууууууууу . Пушача Смърди по лошо и от разгонен пръч. Уууууууууу
63
0
 
16
 
! Отговори
до 66 преди 10 години
250 лв да ги обърне в най-актуалния продукт - литър дизел!Ама какво му сгряваш мозъка на тоя орех!Преди 89 та печките бяха нафтови ,сега парното е една заплата нека си ги говорят глупостите!Тогава бяхме буквално в рая!И точно такива сринаха всичко до основа!От всички източно-европейски дето съм обикалял само тук е като след воина!Останлите имаха ум да не разрушават ,а да ги изтъргуват на реалната им цена ,не за левче.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука като има луксозни цигари колко от пушачите ги купуват ?! Нали и пари трябва да имаш, не само достъп до стоките ?! Така че за всеки влак си има пътници.
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
61 А бе ти знаеш какво означава понятието СВОБОДЕН ПАЗАР , в момента си член тоно на такъв СВОБОДЕН ПАЗАР с численост 500 млн души и при това НАЙ-ПЛАТЕЖОСПОСОБНИТЕ 500 МЛН ДУШИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ . БВП на глава от населението в ЕС е 32000 долара някъде на 30 място са , като половината преди съюза са пак членси
60
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ограничени хора пишат подолу след като им е било най-добре по времето на диктаторът Живков.
59
0
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 10 години
С 100 милиона за реклама и с качество над конкуренцията ,няма ли да си намери пазар "Алтая"?А ти знаеш ли коя световно известна марка произвежда в завод от 60-та година продукция за 100 милионен пазар?
58
3
 
10
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Анонимен Що говориш глупости бе Социалистическите пазари ни носеха милиони долари и рубли. От Ирак България има за 1988г 800 милиона долара стокообмен а от Монголия пак през 1988 г България имаше 500 милиона стокообмен. Построените с българско финансиране и техника Заводи в Монголия , Ирак, Сирия, Камбоджа, Алжир, Мароко и др колко милиона произвеждаха. Как ти изглежда Завод за производство на 160 хил чифта обувки годишно в Монголия .ти не говориш верни неща Брутния ни вътрешен продукт при социализма бе три пъти по голям от сегашния . Тогава 250лв средна заплата бе достатъчна на всеки бълга
57
6
 
1
 
! Отговори
тютюн=ДПС преди 10 години
Освен че са вредни за здравето , също така подпомагат електорта на ДПС
56
5
 
1
 
! Отговори
47 преди 10 години
ЯЖ РЕДКОЗЕМНИ ЦЕННИ МЕТАЛИ!