Киев ще съди Газпром

Отхвърли искането на Москва за предплащане на доставките на газ
20 май 2014 20:15, Александър Попов
120
Киев ще съди Газпром
Снимка: Reuters

Украинските власти отхвърлиха искането на Москва за предварително заплащане на доставките на синьо гориво, заяви премиерът Арсений Яценюк в разпространено днес обръщение към ръководството на Еврокомисията и държавните лидери на страните членки на ЕС, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС.

"Поради липса на съгласие от руска страна за уреждане на спора по цените на природния газ въпросът за предварителното плащане не може да бъде включен в дневния ред на преговорите", посочи Яценюк.

Русия иска Киев да плаща авансово за доставките на синьо гориво от юни и заплаши да спре доставките за Украйна на 3 юни, ако тя не плати сметката си за този месец. Тази сметка е оценявана на 1,66 милиарда долара и може да предизвика нарушение в снабдяването на ЕС както стана по време на "газовата война" от 2006 и 2009 година, посочва АФП.

Украйна възнамерява да подаде иск срещу Газпром в Арбитражния институт на Търговската палата в Стокхолм в края на май, се посочва още в обръщението на Яценюк.

"Принудени сме да констатираме, че при отказ на Руската федерация да се намери решение на спора, съответният иск ще бъде внесен в края на месеца за обсъждане от Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм. Украйна е готова спорът да се уреди и с арбитражно решение, и извън арбитража", отбелязва Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: УкрайнаГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
7
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Pred koi sadiq?Armenskiq pop? ;-)
73
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Есть опасения, что богатая природными ресурсами, но малонаселенная Россия будет постепенно колонизирована быстро растущим и становящимся все боле могучим Китаем.
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василевами да бяхме влезли в ОНД..и в Търговския съюж на Русия ...тогав ащвха да ни го дават за 100$..ама не ние искаме да пътуваме из Европата без визи ....
71
0
 
8
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
До Антисоросоид >> Бареков ще изгражда в Столипиново космодрума "Дудуконур" за изстелване на български космически ракети !Информацията в сайта я скриха за да не му открадне някой идеята да ни прави космическа нация !
70
2
 
6
 
! Отговори
GT преди 10 години
До Анонимен - 55 Чудя се как да те нарека. Такива дето ми говорите за "жертва в името на демокрацията" ще направите жертвата във всеки смисъл на думата. Извади си от джоба по няколкостотин хиляди еврака (за някои ще ти трябват и милиони), а и не опират нещата само до пари, да ни обезщетиш всички, които имаме имоти и земи из Добруджа. Ясен ли бях. Въшки с по една панелка на ипотека няма си отварят устите, че ще стане мазало. Който притежава, той решава. Всички други марш на работа.
69
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевАко в Русия е диктатура то Америка какво е ? Разликата е нулева ...*** там и почни да викаш срещу президента .....ща та приберат набият и т.н.т нищо че в цялата преса се говори че можеш свободно да кажеш каквото мислиш ...........в Тексас/Аризона и не само там има такива бедни райони където хората биха завидяли на руснаците живеещи в Сибир ....
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василев..така го виждаш ти ...аз го виждам как два славянски народа разделени от америка влизат в самоубийствена/братоубийствена война ..икономическа и финансова ...и то заради кефа на ЕС и Америка ...е как да не защитя Руснаците който всячески се опитват да избегнат това
67
1
 
6
 
! Отговори
майорски преди 10 години
Бреййй ще ги съдят ...глей са какъв фил мстаа тука ..."Жена прави салата и Сине дай една бира и сядайте пред телевизора да гледаме .....почна серията "Съда в Стокхолм "
66
0
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
А бе, къде изчезна новината, че Ники *** отново ще ни прави космическа нация? Само аз ли не мога да я намеря?
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде всички да съдим магазините, че не ни дават продукти без пари... КВО Е ТВА НЕЩО? Ще ни карат да плащаме за това, което взимаме... безобразие...
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василевтова не е рекет а бизнес !Америка и Запада го правят от векове ...искаш ЕС затвори два блока ....искаш НАТО ....унищожи си армията....
63
0
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Василев ЗДРАВЕЙ КОНЧИТА, МОЖЕШ ЛИ ДА КОМЕНТИРАШ ЗАЩО АДЖЕБА НА КУБА РУСИЯ ОПРОСТИ НАД 28 МИЛИАРДА $ ДЪЛГ А НА НАС НЕ? ДА ТЕ ПИТАМ ПОНЕЖЕ СИ ГОЛЯМ ЕКСПЕРТ,КАК ТАКА НА ТЯХ МОЖЕ А НАС НЕ? КЪДЕ ,,СГАЗИХМЕ ЛУКА'' ОБРАЗНО КАЗАНО СПОРЕД ТЕБ? АЗ ЗНАМ, ПОВЕЧЕТО ЧИТАТЕЛИ И КОМЕНТАТОРИ ТУК СЪЩО ЗНАЯТ НО МИ Е МНОГО ИНТЕРЕСНО ТИ КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ПО ТОЗИ ВЪПРОС?
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До жеконе те разбирам за какво яйце говориш...рублата е Руска валута и осново се използва само в Русия ......високия курс на рублата е добре за експорта и бизнеса ....а всички договори се сключват в долари е иевро .....
61
0
 
4
 
! Отговори
жеко преди 10 години
който каквото иска да говори фактите говорят сами за себе сирублата с поскъпване от март до сега като тогава беше 51р/1еу , днес е 47р/1еукакво правим... май почна да опира яйцето
60
0
 
18
 
! Отговори
сас преди 10 години
"И рыбку съесть и на *** сесть" ... не става майданутые, ще си плащате и ушите ще ви плющят ... нали искате американска демокрация, ето ви я - по 485$ за 1000 куб.м.
59
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вън майданските *** от Киев! Свобода за Украйна, не на фашистките банди и продажните предатели, не на 'Десен сектор' и 'Баткившчина'!
58
0
 
27
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Какъв съд,какви пет лева.Консумираж газ,трябва да си платиш.Не плащаш?Спират ти кранчето.Просто математика,както 2+2,или като българската поговорка: ДА БЕ МИРНО СЕДЯЛО,ДА НЕ БЕ ЧУДО ВИДЯЛО
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е целият народ в Украйна да се вдигне и да прогони надалеч кървавия режим в Киев, виновен за смъртта на стотици граждани на страната. Не стига, че избиха толкова хора и предизвикаха гражданска война (пращайки даже и чужди наемници срещу народа), а и правят всичко възможно, за да предизвикат конфликт с Русия.
56
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не искат да плащат майданските терористи и превратаджии, да се махат. И в Украйна да се възстанови законното управление, което да си плаща това, което ползва.
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Май скоро ще гледаме последната война на Америка"-----Ne boi sa shte ima oshte mnogo