Путин свали от масата варианта за военна намеса в Украйна

Кремъл иска да намали напрежението в конфликта, смята британския печат
Обновена: 25 юни 2014 14:34 | 25 юни 2014 10:33, Красимир Ангелов
44
Путин свали от масата варианта за военна намеса в Украйна
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин официално свали от масата възможността за военна намеса на Москва в Източна Украйна, след като сепаратистки лидери се съгласиха да спазват предложеното от Киев прекратяване на огъня.

Украинското правителство и бунтовниците обаче се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието, а свалянето на украински хеликоптер снощи повдигна допълнителни въпроси за възможността за бързо спиране на кръвопролитията, пише британският вестник "Гардиън" в коментар за случващото се в Украйна.

Изданието посочва, че предложението на Путин за отмяна на постановлението на горната камара на руския парламент за използване на руските въоръжени сили в Украйна е пореден знак, че Кремъл се опитва да намали напрежението в конфликта, след като седмици наред Киев се страхуваше, че струпаните до границата руски войски може да нахлуят всеки момент.

Още по темата

Свалянето на хеликоптера, при което загинаха 9 украински войници, обаче може да срине надеждите, че подкрепяният от Запада украински президент Петро Порошенко ще успее да постигне прекратяване на продължаващото от 11 седмици насилие, отнело по данни на ООН живота на 435 души, коментира "Гардиън".

Путин направи предложението за отмяна на постановлението за използване на руските войски в Украйна дни преди срещата на върха на Европейския съюз в петък, на която западните сили заплашват да въведат нови санкции срещу Русия за бездействието й за спиране на бунтовническите нападения в Източна Украйна, изтъква британският "Файненшъл таймс".

След свалянето на военния хеликоптер и съобщенията за още случаи на нарушаване на прекратяването на огъня от страна на бунтовниците, Порошенко нареди на армията и силите за сигурност на Украйна да отвърнат с пълна мощ и каза, че обмисля предсрочно прекратяване на едноседмичното примирие, което обяви в петък.

Той също така изрази надежда, че президентите на Германия и Франция ще успеят да убедят Путин по време на планиран за днес телефонен конферентен разговор да предприеме "практически стъпки от страна на Русия за разоръжаване и изтегляне на наемниците от територията на Украйна", посочва "Файненшъл таймс".

Правителството на САЩ от своя страна подготвя планове за засилване на санкциите срещу Русия, като засегне финансовия, енергийния и отбранителния й сектор, но среща съпротива от европейските си съюзници, надяващи се да избегнат по-сериозен икономически сблъсък с Москва, който би навредил на собствените им бизнес интереси, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Според правителствени служители, цитирани от американското издание, Вашингтон разработва три варианта за по-нататъшни действия: забрана на всякакви взаимодействия с някои от най-големите руски банки, спиране на предоставянето на технологии на руски енергийни и отбранителни компании и прекратяване на деловите отношения с руски фирми от областта на отбраната.

Всяка от тези мерки би се простирала доста по-далеч от ограничените санкции, наложени досега на отделни руски служители, бизнесмени и техните компании. Но те не биха имали въздействието на най-силните възможни наказателни мерки като тези, наложени на Иран.

Според американски служители санкции като тези срещу Иран не биха било толкова ефективни спрямо Русия, която има по-голяма икономика. Вместо това САЩ търсят действия, които да имат нагледно въздействие, но същевременно да не доведат до разстройване на глобалните пазари, пише "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
НЕД преди 10 години
Браво Вова всичко правилно правиш вече няма нужда армията да се намесва след като ДНР и ЛНР вече имат армия скоро ОдескаНР и ХарковскаНР и накрая естествено ,че те чакат в Киев
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
39 И как става тази работа , я обясни рускинята , как по точно примерно Китай си купува нещо си от Индия , продава друго на Русия която изнася за Бразилия и как става , би ли обяснила , на времето имаше СИВ и Преводна рубла но другарите се скъсваха да търсят долари а иначе бартера между сифаджийските страни беше пълен т........... Обясни как се определят цените , нали няма да са в долари а в национални валути , какс е осъществяват транзакциите като почти всички разплащания в света минават пре
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Путин какво ги шашави само.
34
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
35-36 Господа естествено , че ще е в долари , самите руснаци обичат страстно доларите , за тях това е валютата ,а и дори и в Патагония да отидеш имаш ли долари ще се оправиш ,виж с рубли или юани има да те гледат тъпо и неразбиращо , какво им даваш
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 35 Я счупи мантрата и дай примери за близкото десетилетие кои петролни сделки не са правени с петрол-долари?
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GhostИракският петрол....представете си ако дойде правителство което реши да го продава в друга валута и не на САЩ...фалит-------------------- Иракският петрол го вадят Лукойл, китайски компании, Шел, Тотал и кой ли не още и никой не ги задължава да го продават в долари. Това с доларовите разплащания е мантра на руската пропаганда - разплащането в долари не е задължително, просто на хората така им е по-удобно.
31
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
30 наистина си първосигнален , Русия вървяла напред , дай един показател последните 3 години по който тя да е напреднала , напротив точно обратното изостава от първоначалните успехи и това е нормално защото цената на петрола се задържа ,а те така и не успяват да превъоръжат икономиката
30
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
30 А Приднестровието , Осетия , Абхазия сега Украйна , средозиатските Републики , по цялата периферия на Руската Федерация има проблеми и те са си най-естествени защото околните държави са наследство от Руската и Съветската империи
29
0
 
11
 
! Отговори
грешка преди 10 години
Грешката на опълченците от Донбас бе,че имаха намерение да национализират имущество на олигарси.Това подейства като шок за олигарсите от двете страни и набързо бе прекратена подкрепата за Донбас от Русия.Думата национализация плаши всички забогатели хора.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До един българин 29ЗАЩОТО НЕ Е ГЛУПАВ един..
27
0
 
11
 
! Отговори
Ghost преди 10 години
Размирни точки по света колкото щеш.... Африка,Филипините,Камбоджа,Тайланд,Ливан,Либия,Египет,Афганистан,Сирия,Ирак....Не се сещам за нито една обаче която е разпалена от Русия.в началото на 90-те имаше проблем с ислямистите в Чечня...вижте как изглежда Грозни сега.НАТО и в частност САЩ не може да си позволи да изгуби Иракският петрол....представете си ако дойде правителство което реши да го продава в друга валута и не на САЩ...фалит.Именно за това и се опитват да саботират ЮП.Русия върви напред
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
26 Напротив пак нищо не си разбрал , до сега се месеше защото имаше юридическото основание сега спира да се меси и снема юридическото право или по точно предлага да му бъде снето това право , което значи много между другото , явно се разминаваме с войната , дошъл му е акъла поне за сега
25
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 10 години
Свалянето на вертолета е акт в полза на Украйна. Киев спира огъня, а руснаците стрелят, т.е. Украйна е жертва. Светът обаче не гледа, кой е свалил вертолета, а гледа към Кремъл. Затова Путин се наложи да свали пълномощията си за използване на армията в Украйна, дадено му от СФ преди три-четири месеца относно Крим.
24
0
 
15
 
! Отговори
Ghost преди 10 години
Поредният мъдър ход на Путин.На всеки е ясно,че ако трябва да се намеси ще го направи и без това постановление нали е главнокомандващ армията.Спазва всички международни норми в името на мира с абсолютна ненемеса в която и да била размирна точка по света.Не се набърква нито в Сирия нито в Ирак.Докато Расмунсен и гей дружинката му подскачат само като видят руски солдат пращат военни специалисти където им скимне (вкл.наемници) без официален статут на световна армия.Следва...
23
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
24 Toчно така отменено е постановлението , което оневиняваше Путин когато трябваше да обяснява в Русия от къде идват ковчезите а, тази отмяна значи едно , Путин дава на заден ход , а така наречените опълченци се изоставят на произвола на съдбата , Русия печели Крим а Украйна своята независимост или поне по-голяма независимост от тази до момента.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отменено е постановлението за използване на руските въоръжени сили в УКРАЙНА ... Какво ако следващият ход е признаването на резултатите от референдума и помощ да поискат новите републики, а не Украйна? Това е вариант само ако Путин не се е договорил с олигарха Порошенко, разбира се, за разочарование на населението на Новоросия, което е излишно в очите на компаниите които вече имат договор за търсене на шистов газ под къщите им.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия оттегля войските в посока на Украйна.Или войските на изток, оръжието - в Луганск.Там стана традиция хеликоптери да се удрят с ПТУРС - не се влияят от балоните с топъл въздух пускани за защита от хеликоптерите и оператора си командва снаряда до удара.
20
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** осъзнава колко е кофти да си в рецесия - отщя му се да воюва
19
9
 
1
 
! Отговори
Падна ми в очите преди 10 години
Нежовата голяма външна политика, загърби Русите в Югоизточна Украйна. Това неминуемо ще даде отрицателно отношение не само всред изоставените Руси в Украйна, но и в самата Русия. Непоследователен е.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНТИМУТРАТи си най-елементарното момче на този сайт. Просто такъв *** през живота си не съм виждал.