Реакции от Европа за руската забрана за внос на храни

Мярката може да нанесе удар върху производителите на храни
Обновена: 7 авг 2014 21:56 | 7 авг 2014 19:45, Анисия Иванова
749
Реакции от Европа за руската забрана за внос на храни
Снимка: Reuters

Франция следи внимателно развитието на ситуацията около решението на Русия да забрани вноса на храни от редица държави. Това заяви днес говорителят на френското външно министерство Венсан Флореани, цитиран от ИТАР-ТАСС, въздържайки се от подробен коментар за реакцията на Париж.

Още по темата

"Става дума за общо изявление, чиито точни параметри още се установяват", отбеляза той. Руската забрана може да нанесе тежък удар върху европейските производители на храни, посочиха ръководители на водещи френски синдикати в аграрния сектор. 

"Русия се затваря за внос и същевременно продуктите, които не бъдат изнесени (извън ЕС), ще се стоварят на европейския пазар, което ще създаде кризисна ситуация", посочи синдикален лидер. Датското правителство изразява "дълбоко учудване" от решението на Москва, каза датският министър на търговията и сътрудничеството за развитие Могенс Йенсен. 

"Много добре разбирам, че датските компании имат значителен интерес от износа към Русия", отбеляза той. Според данни на националния статистически институт датският износ за Русия през 2013 г. е бил на стойност 11,8 млрд. крони (2,14 млрд. долара), от които 4,9 млрд. крони (891 млн. д.) или 41 процента е бил износът на хранителни продукти от селскостопанския сектор. Износът за Русия осигурява 7000 работни места в Дания.

Финландският производител на млечни продукти Валио (Valio) спря производството на стоки за износ в Русия, предаде Блумбърг, цитирайки ръководителя на компанията Пеку Лаксонен.

Ирландските производители на сирена пък могат да загубят до 4,3 млн. евро годишно, посочи ирландският министър на земеделието, прехраната и морските въпроси Саймън Ковъни.

Годишно Ирландия изнася за Русия хранителни стоки и напитки за около 150 млн. евро и е на 13 място сред европейските страни, уточнява ИТАР-ТАСС.

Забраната за внос в Русия на хранителни стоки от Норвегия е необоснована, посочва в изявление норвежкият министър на външните работи Бьорге Бренде, информира ИТАР-ТАСС. Норвежкото правителство оценява последиците от забраната за националната икономика, посочи министърът, изразявайки съгласие с ръководителите на Европейския съюз, че решението е политически мотивирано. През 2012 г. и 2013 г. Русия бе най-големият вносител на норвежка риба.

Германското министерство на прехраната и земеделието е създало работна група, която да оцени последиците от руските ответни санкции, посочи ръководителят на ведомството Кристиан Шмид. Заедно със Швейцария и САЩ Русия е сред най-важните пазари за германската селскостопанска продукция извън ЕС. Миналата година Германия е изнесла за Русия продукти на обща стойност 1,6 млрд. евро. Забраната обаче ще засегне най-вече руските потребители, отбеляза министърът.

Решението на Москва ще се отрази неблагоприятно върху производителите и икономическите показатели на Латвия, коментира латвиски експерт. Общият обем на износа на Латвия за Русия през 2013 г. се е равнявал на 656 млн. евро, според данни на Латвийската федерация на продоволствените предприятия. Ще пострадат най-вече латвийските производители на млечни продукти, месо- и рибопреработващите компании, които изнасят в Русия и други страни от ОНД, като при най-песимистичните прогнози това ще доведе до рязък скок на безработицата в страната, отбеляза представителка на ръководството на организацията.

Руските ще бъдат болезнени за конкретни естонски предприятия, като най-силно могат да пострадат млекопроизводителите, каза премиерът на Естония Таави Рийвас. В този сектор делът на износа за Русия е 24 процента.  "Като цяло влиянието на санкциите върху селското стопанство на Естония няма да бъде силно", отбеляза той.

Ограниченията ще се отразят сериозно върху селскостопанския сектор на Италия, отбеляза министърът на земеделието, прехраната и горите: Маурицио Мартина. Италия очаква от Москва подробен списък на продуктите, които попадат в обхвата на забраната за внос. През 2013 г. износът на италиански хранителни продукти за Русия се е равнявал на 700 млн. евро или под 2 процента от целия италиански износ.

Полската икономика може да загуби до 1 процент от растежа си заради руските ответни санкции, според местни експерти. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


749
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
503
39
 
40
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
Мноого Путинофили сте налазили коментарите бе--нещата вървят зле за руските потребители и добре за българските,като съответно руснаците ще плащат повече а при нас вносните стоки ще паднат
502
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За потребителите е добре дошло - цените ще паднат с 5-6% в ЕС. За производителите - почти не ги засяга."Годишно Ирландия изнася за Русия хранителни стоки и напитки за около 150 млн. евро и е на 13 място сред европейските страни, уточнява ИТАР-ТАСС."При БВП 300 милиарда евро... Сметката е проста...
501
5
 
53
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Да си рупат ябълките и да си траят!Сега остава разни поляци, латвийци и прочие *** да пропищят и за компенсации, та да им плащаме за ербапа? Улево !
500
4
 
76
 
! Отговори
me преди 9 години
Ааай, колко дълбоко учудени и притеснени са всички! Като приемахте санкциите срещу Русия като добри кученца на САЩ, не се замислихте много много, а сега виете като пребити помиари. Като сте ***, си носете последствията. Толкова е очевидно, че САЩ се опитва да разбие ЕС, като го вкарва в нова криза, а тъпите ни управници са като зомбирани. Руснаците могат да ядат датско сирене, могат да ядат и борш, европейците не могат. Мерктие с/у Русия се равняват на ембарго, какъв очакваха да е отговора?
499
6
 
77
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ама европейчетата как си представяха нещата, че ще налагат санкции, а Русия ще стои и ще гледа, и че ще се подчини и че ще се уплаши. Ама накрая е кранчето на Северен поток ще ви врътнат, не се правете на интересни, Русия не е страна с която можете да си правите майтапи и да се подигравате както правите с нас. Ей сега като вземете да търпите милиарди загуби ще се видите кон боб яде ли!!!
498
3
 
39
 
! Отговори
ухуууу найс преди 9 години
така се свалят цени на скъпи стоки благодря на братята американци та ще ги стигнем де то скараха русия с европа
497
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще има някви нови дерективи от Брюксел и някакви нови правила. Да не са луди това да го оставят да изгние. Утре ще се каже, че слънцето пече по-добре над Германия и такива като нас са длъжни да купуват всичко от там и пак ще гледаме като таралежи в мъгла...
496
28
 
46
 
! Отговори
Нане Вутев преди 9 години
Таа работа на русчуците е като шопската - я не сакам на мен да е добре а на Вуте да е зле!
495
18
 
54
 
! Отговори
Руския гении преди 9 години
Така му се пада на Запада. Сега да видим как ще се сринат икономиките. Русия бълха я хапе, тя има опит и в канибализма, така че скотския живот дето водят ще им накриви шапката, че ще стане още по скотски. Важното е Запада да пострада Ха Ха Ха *** мръсни!!!
494
0
 
35
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Световният финансов капитал търси РЕВАНШ на всяка цена:-)))!!!
493
4
 
65
 
! Отговори
янки преди 9 години
ПУТИН СИ Е НАПИСАЛ ДОМАШНОТО! СТРАНИТЕ ОТ КОИТО ЩЕ ВНАСЯ ХРАНИТЕ СА ОСИГУРЕНИ ПРЕДИ ДА НАЛОЖИ САНКЦИИ. ЗАТОВА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е ПРИТЕСНЕН ИЗГУБИШ ЛИ ЕДИН ПЪТ ПАЗАР ТРУДНО СЕ НАЛАГАШ ПАК НА НЕГО ПРИМЕР БЪЛГАРИЯ.МЕЖДУ ДРУГОТО ТУРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ УВЕЛИЧАВАТ ТРОЙНО ПРОИЗВОДСТВОТО,ПОЗНАЙТЕ КЪДЕ ЩЕ СЕ ИЗНАСЯ.
492
30
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Притрябвал ми е руски нефт и газ!В Норвегия има за целия свят!
491
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато една стока я има в изобилие - тя става евтина, а производителите на стоката макар че губят, се научават да произвеждат по-малко. А когато една стока липсва - тя става скъпа.В такива случаи какво се случва? В първия случай губят монополисти, прекупвачи, мафиоти и едри търговци чакащи наготово, а народа печели. Във втория случай ще печелят мафиотите, контрабандистите, а обикновените хора ще страдат понеже ще се разсипят да плащат много пари за малко стока.
490
2
 
41
 
! Отговори
123 преди 9 години
До Анонимен"Гледайте сега как в Кауфланд ще пуснат испански праскови и италиански краставици за жълти стотинки, като трябва да продадат толкова големи количества някъде бързо. Русия ни направи услуга."Абе пич ти ид*от ли си.... айде попрочети малко основи на икономиката и после плещи глупости
489
2
 
31
 
! Отговори
AZ преди 9 години
До сами мти като отидеш в магазина салама ,маргарина, олиото , млякото , сиренето , кашкавала , хляба които си купуваш , колко от тях са чуждестранни и колко български ? сега можеш да разбереш дали там ще има недостиг
488
3
 
57
 
! Отговори
Само ФАКТ преди 9 години
Коя държава употреби ЯДРЕНО оръжие срещу мирни хора?Коя държава избива мирни хора по света: Виетнам, Ирак и т.н.Днес е 8 Август!!!!!!САЩ хвърлят ВТОРА атомна бомба над Япония.
487
0
 
54
 
! Отговори
мила преди 9 години
Попрочетах коментарите...... и изведнъж ми светна к`ъв ни е ши*ания проблем на нас българите...Чудим се на кой да подложим дупе на ЕС или на Русия... че даже и спорове по въпроса... цепим се на привърженици а - у....Абе хора, народе вии не сте ли БЪЛГАРИ брее.... дайте да си гледаме нашия НАЦИОНАЛЕН интерес.... стига се чудихте на кой да поднесем дупе..... като поднасяш дупе те таковат
486
23
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много Путинисти сте се събрали в този сайт, защо вашия вожд ви продава газта на 503$ най- скъпо от всички страни в Европа. Защо< тази (братушки) винаги са работили за де стабилизацията на България? Защо трябва да им бъдем сателит? Въобще имате ли ди понятие колко Българи са избите от коминтерна и бг комунисти. Няма в историята ни друга държава която така да се е месила в политикат ни. Държавите които са нанесли най-големи щети за БГ. 1Място: Русия, 2Място: Англия, 3 Място: Дания
485
42
 
37
 
! Отговори
сами м преди 9 години
В Русия пак ще се появи прословутият дефицит. Като огладнеят, руснаците сами ще си свалят Путин.
484
0
 
54
 
! Отговори
А4о преди 9 години
От цялата работа печели Китай,ще си продават ментетата и токсичните храни на воля....