САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара

"Гардиън" за покачването на напрежението между двете сили
Обновена: 5 яну 2015 14:07 | 5 яну 2015 09:52, Елка Василева
315
САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара
Снимка: архив, Reuters

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. "Гардиън".

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди.

В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи
изпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусияядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
4
 
! Отговори
Ангел до Венелин преди 9 години
Венелине ако ядрения арсенал няма как да бъде проверен в нета то БВП-то много лесно може да се провери в нета.Айде преди да говориш провери кой има по голямо БВП. САЩ или Китай!!!И после да не забравиш да се извиниш!!!
111
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наполеон е тръгнал срещу Русия по принуда, защото руският цар е влязъл в коалиция с Англия и Австрия срещу Франция. Руснаците в крайна сметка имат само един равен мач при Бородино, в останалите големи сражения са яли бой. И във финалната битка при Ватерлоо руснаци не е имало, там са били англичани и немци.
110
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАЙЗЕРА и ЧЕНГИС ХАН отупаха медведа САЩ го сринаха ИКОНОМИЧЕСКИ през 1989 самата руска армия рятко е била по добра от другите и ПОЧТИ винаги дава ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ от противникаси СЕГА е 15 от НАТО за 1 раснак НЕМАТЕ ШАНС
109
0
 
11
 
! Отговори
rustam преди 9 години
КОЙ ЛИ ПЪРВИ НАРУШИ ДОГОВОРИТЕ ???
108
3
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до учителяАко наистина си учител сага разбирам защо образованието ни падна толкова.Китай има ПО-ГОЛАМ брутен продук от САЩ - това е факт и е предимно от високотехнологични продукти! (не филми и музика) Къде да се връщат американците и в коя ера живеят китайците не е ясно, но ти определено си в някоя друга ера.
107
2
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
Вандалските *** са опожарили Москва,докато руските войски не са опожарили нито една сграда в Париж.
106
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗЕЛИ НЕ ЗЕЛИ тополката си е доста по слаба от САТАНАТА хич ви няма рашите а Гей ориянтираните сред вас са не по малко от тези в САЩ и ЕС да неговорим КАК руски олигарх пък ще прати лиглютоси да се сражава ИЛИ ще се откаже от Луксазния си Живот
105
1
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
За НАПАЛЕОНДеца, по-тъпо нещо от похода на Напалеон за завладяване на Русия не е имало в света! Ще обясня защо!Защото това корсиканче с неизлечима мания за величие превзема Москва, но тогава Москва не е столица на Русия!Столицата на руската империя тогава е Петербург.Изводът е - че Наполеончо прави непоправима грешка!Той не успя да парализира държавното управление с превземането на Москва и логично загуби.Ако беше ударил Петербург, тогава имаше известни шансове за успех.Но явно ни акъл,
104
0
 
6
 
! Отговори
do 135 преди 9 години
Една седмица най много и сме гушнали букета
103
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Су-35 е едно огромно светещо петно на радарния екран, Ф-35 е 100 пъти по-невидим, а Ф22 - 1000 пъти. Това са реални цифри, а не метафора или риторика. Даже Грипен с радара си в електронно сканиране може да прихване Су-35 по-рано, отколкото самият той ще бъде видян на руския радар. Т-50 със всичките му подобрения не догонва дори Ф-35.
102
6
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
При Ядрена война1-ва седмица ,Русия е унищожена 2-ра седмица , САЩ е унижожена3-та седмица Европа и Азия са унищожени 4-та седмица северната част на Южна Америка и северна Африка са унижожени.5 та седмица .Новите господари на света са няколко страни от Африка и няколко от Южна Америкаслед 1 година живота на планетата бавно но сигорно измира
101
0
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
По кръв американците са наследници на шведи,наполеоновци и нацисти.
100
0
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До РумбоКолкото до руските крилати ракети-определено в тая област се взеха сериозни мерки и новите модели са готови.Какви са количествата и дали са достатъчни-можем само да гадаем.Но едно е сигурно- вече предизвикват страх и злоба!Защото само и единствено руското оръжие е гаранцията срещу Новия Световен ред.Русия по същество не е пряка заплаха за САЩ,а пречка за налагане на световното им господство,затова искат да я унищожат!Естествено е руснаците да се защитят по подходящ начин!
99
6
 
4
 
! Отговори
Ангел до 120 преди 9 години
Ама много си наивен,и си мислиш че САЩ и Русия ще разкрият точния си ядрен арсенал пред ООН.Преди 25 години стартира програма за ядрено обезоражаване.Дори и тези 2 страни да не са произвеждали ядрени ракети през това време , в което силно ме съмнява то в условия на нова студена война мощностите им за производство ще заработят на 6+.Кой може да си позволи повече бомби ,бедната Русия или богатата Америка.Освен това ако стане ядрена война ще замине целия свят и няма да има победители
98
1
 
13
 
! Отговори
коко перник преди 9 години
Хей писатели, а не ви ли хрумва, че "добричкия чичо Сам" в момента ви гласи за пушечно месо срещу руснаците.вие ще *** за краварите, а те доволно ще потриват ръце в вашинктонските кабинети.Ама щом искате *** за чужди интереси бе баламурници!
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, и после какво стана? Армията му измря по пътищата, а той прекара остатъка от живота си като затворник.
96
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бга рашите са изнежени айванчета новото ви поколение нестава за окопите с Чеченци и Дегестански наемници можете да биете Грузия максимум
95
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Маршал Шойгу го каза това в първата половина на Ноември и американците се изприщиха.
94
1
 
13
 
! Отговори
бг преди 9 години
На американските наполеоновци им се иска да са в дълбок тил.
93
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ШУЙГУ е пожарникар и гражданска защита МОЖЕ да се мери Бойко максимум