С тази криза Европа ще осъзнае, че може да се живее и без руски газ

Според експертите топлофикациите може да преминат на мазут
16 юли 2022 15:40, Елка Василева
176

Възможно ли е България да остане без газ на прага на зимата? Според експертите при такъв сценарий топлофикациите ще трябва да работят с мазут.

Още по темата
Въпреки че цената на азерския газ е по-ниска, през последните седмици стойността му се вдига. Причината е формулата, която включва курса на долара и борсовите цени на петрола. А втечненото синьо гориво, което договори Кирил Петков от Съединените щати, физически не достига България, обясни пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това, което се случва, е, че правим т.нар. суапови сделки, взимаме си същия руски газ, който си взимахме преди, а гърците или турците взимат нашия втечнен газ. Физически природния газ от неруски произход може да влезе в България само при едно условие - когато по тръбата между България и Гърция, която е една-единствена, не тече газ от север на юг. Защото Гърция продължава весело да си купува газ по един-единствен път - тръбата между Кулата и Сидерокастро", обясни експертът.

На този фон енергийната криза може да катализира положителна промяна, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Дългосрочно това, което ще спечели Европа от тази криза, е, осъзнаването на факта, че може да се живее и без руски газ. Когато дойде време да имаме пак търговски и икономически взаимоотношения, ще сме видели колко много възможности има и тогава ще намерим новия баланс, в който Европа ще стои много по-добре от преди войната", коментира той.

Не е невъзможно след време отново да внасяме руски газ, смята Трайчо Трайков. Ако няма доставки на достатъчно количества през зимата, топлофикациите ще преминат на друго гориво.

"Ако няма газ, ще се гори мазут, който ще цапа значително. В момента ножицата се е разтворила много в полза на петролните продукти в сравнение с природния газ", поясни бившият енергиен министър.

А цените на горивата по бензиностанциите ще са в ръцете на следващото правителство.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
20
 
! Отговори
А преди 2 години
Къде отиде екологията, намаляване на въглеродните емисии? Как с мазут ще намалим въглеродните емисии?
17
5
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Той и пещерният човек е живял без руски газ...
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на комунистическия режим имаше режим на тока защото бяхме Най-големият износител на електроенергия и брацка Русия ни доставяше "безплатно" газ, ей така от добро сърце.
15
5
 
28
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 2 години
Победихме!!!!!! Но защо не споменахте за въглищата и дървата? И за свещитите? И за вълнените пуловери и ръкавици за употеба в домашни условия. И режим на тока и топлата вода. Вижте Германия и се учете. Като съм казала ще се къпете само в моите Петъци и то икономично - с чаша вода.
14
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-отгоре на статията трябваше да пише - ЗА НАШИТЕ ВAТEНКИ! ТОВА НЕ Е ФЕЙК!
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слоган на настъпващата финансова криза в Европа:По технически причини, светлината в края на тунела временно ще бъде изключена.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е демокрацията, попитахте ли някого, решавате на своя глава и го налагате ,вие сте Злото
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от експерти ясно е, че може без руски газ въпроса е като говори за мазут той да не пада от небето. Получава след преработката на петрол който не знам да го има под път и над път в Европа.
10
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Европа ще осъзнае че без руски газ може да се живее,, само при плюсови температури и три - четири път по високи цени .
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според експертите топлофикациите може да преминат на мазут ??? Откъде идва мазута бе, гении мамини? Арабите нефта им е чист, няма мазут...
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за отоплението с мазут е "страхотна" новина за Грета Тунберг! :)
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трайчо Трайков пълен неадекватник завалията, ръсят се глупости на ангро без никакви аргументи, факти или каквото и да било. Страшен безполезник.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То може без руски газ и нефт, но какви ще са цените на птоплението, горивата, транспорта, храните и колко ще е инфлацията, без руския газ и нефт? Може всичко. Но, на каква цена? Това е въпросът, а не дали може без руски газ и нефт.
5
4
 
34
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Може да се живее без газ ама обикновенните хора в София, Пловдив, Бургас и др. големи градове ще стоят зимата без топла вода и парно. И ще плащат огромни сметки за ток. Точно там са и големите евроатлантици, ще им замръзнат евроатлантическите ченета тая зима да говорят по малко.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е възможно но на каква цена? Ще бъдем ли конкурентно способни на азиатските продукти?
3
27
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Единствено петата колона на Москва от национални предатели раздухва мита, че Европа не може бе руските въглеводороди!
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да - немците ще си изнесат заводите в Турция, както искаше ФВ. Там газ- бол и какъвто го искаш! Но в България завод да прави някой трябва да е луд!
1
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То може без много работи, но това значи ли, че заради наведени политици трябва да се върнем в пещерите.