Мъск търси трима доброволци за проучването за мозъчни импланти

С ограничена подвижност, очаквана продължителност на живот поне 1 г.
29 май 2024 19:15, Елка Василева
36
Мъск търси трима доброволци за проучването за мозъчни импланти
Снимка: Pixabay

„Нюралинк“, компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск, търси трима доброволци за оценка на свое устройство за имплантиране в мозъка, съобщава Ройтерс.

Проучването на компанията се очаква да отнеме няколко години според подробности в базата данни за клинични изпитвания на правителството на САЩ.

Компанията първоначално е поискала да включи общо 10 пациенти в програмата, когато е кандидатствала пред американските регулаторни органи за започване на клинични изпитвания, съобщиха медиите миналата година.

„Нюралинк“ тества своя имплант, предназначен да даде на парализирани пациенти възможността да задействат цифрови устройства чрез мисълта си - перспектива, която може да помогне на хора с увреждания на гръбначния мозък.

Преди „Нюралинк“ да публикува подробности за своето изпитване тази седмица, компанията беше подложена на критики от изследователи в тази област и бивши регулаторни служители за това, че не е споделила информация за проучването, както е обичайно в тази индустрия.

Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ, което одобри клиничното изпитване, заяви, че по принцип приветства това компаниите да публикуват информация за своите проучвания, за да повишат общественото доверие и да уважат пациентите, които участват в тях.

Очаква се проучването на „Нюралинк“ да приключи първоначално през 2026 г., а цялостната програма да финишира през 2031 г. В проучването ще бъдат включени пациенти на възраст между 22 и 75 години със заболявания като квадриплегия (парализа на четирите крайника).

Според критериите за допустимост, публикувани в базата данни, пациентите трябва да имат ограничена подвижност без подобрение в продължение на поне една година, като очакваната продължителност на живота им трябва да е по-голяма или равна на 12 месеца.

Пациентите, които отговарят на условията, трябва да имат много ограничени или никакви движения на дланта, китката и ръката поради увреждане на гръбначния мозък или неврологично заболяване, наречено амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Според данните от регистъра, публикувани в понеделник, „първото ранно проучване за осъществимост при хора“ е започнало през януари.

Изследванията за ранна осъществимост са освободени от изискването за публикуване на подробности за тях на уебсайта ClinicalTrials.gov на Националния институт по здравеопазване на САЩ, но големите медицински списания често изискват изследванията да бъдат регистрирани в базата данни.

От години „Нюралинк“ приема обаждания от заинтересовани пациенти, много преди компанията да получи одобрение миналата година да започне да провежда изпитвания върху хора, твърдят източници от компанията на Мъск.

В проучването се използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) в област на мозъка, която контролира намерението за движение, заявиха от „Нюралинк“.

През януари „Нюралинк“ имплантира устройството в мозъка на първия си пациент - Нолан Арбо, който е парализиран от раменете надолу в резултат на инцидент при гмуркане през 2016 г.

Според публикации в блога на компанията и видеоклипове устройството е позволило на Арбо да играе видеоигри, да сърфира в интернет и да движи компютърния курсор на лаптопа чрез мисълта си.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Да вземе да си инплантира в главата три-четири белким поумнее. До 28: на тях са им инплантирани още като са стъпили в колежите на запад. Иначе как ще ги командват, само с пари не става , требе и акъл....
27
0
 
4
 
! Отговори
кухи кратуни преди 1 месец
Бибитко ,киро и кокорчо се явили, но се оказало че няма къде да имплантират чипа.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има 10 деца и няколко съпруги, що търси доброволци, те са при него.:))
25
3
 
1
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Копейките имат нужда от мозъчен имплант с този нисък коефициент на интелигентност горките...
24
1
 
0
 
! Отговори
Граматик преди 1 месец
Уф, писна да обяснявам, че малкото име на Мъск на български не се пише ИлОн!
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите pycopoби ще са първи в списъка
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некой в кома като Шумахер и ако излезне от кома и се движи пак ще покаже, че е успех.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеля става, обаче мозъкът му е по малък от инпланта и ша лопа в кухата кратуна.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изрично било посочено,че доброволците не трябва да бъдат полицаи,без значение бивши, настоящи,или такива с мераци за милювци, защото със сегашното ниво на технологиите,е невъзможно да се имплантира мозъчен имплант,на реципиент с по-малки размери от импланта.
19
0
 
2
 
! Отговори
кулебистутката преди 1 месец
вземете всички български политици за опитни жуотни, даваме ви ги, ще подпишем информирано съгласие. с предимство - кандидатите за държавния и европския парламент.
18
2
 
3
 
! Отговори
Доброволците са преди 1 месец
Боко, Киро и Кокорчо.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Мъск трябва да му имплантират Чип в левия крак,че да му се подобри мозъчната дейност.Така вместо да ходи на крака,ще ходи по ръце и глава,че да му се опреснява мозъка.Има и кой да му го имплантира.Само,че ще му трябва виза за там.А Чипа може и да е от пералня.
16
0
 
5
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Кирчу Т., Асанчу Ококорения и Ленчето Общата!!!!!! С Винету не трябва да рискува, че Чипъ шъ даде на късо!!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Мъск е един от глобалистите, които искат да наложат глобален контрол над населението..................утре елитът ще командва имплантираните с радиовълни!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да питат в Украйна след като си избраха комик за президент може и масово да се запишат
13
0
 
7
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 1 месец
Търсят хора за тестовете ,защото опитните майймуни масово отказвали да участват в тия експерименти.
12
0
 
3
 
! Отговори
Америакномучилките, преди 1 месец
таман за тримата! какво чакате? :):) с предимство сте!
11
0
 
6
 
! Отговори
Кирчо да отива преди 1 месец
да му имплантират чипа и най-после да докара речника си на Българскк до над 100 думи!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9 - Защото експериментът изиква човке с увреждания, Освен това, всеки ще ти каже, че не е етично, да причиняваш тежка телесна повреда на някого, просот за да видиш, дали идеята ти за лечение ще работи ...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не ги изпрова първо върху себе си?