Петер Магяр не подкрепя изпращането на оръжия в Украйна

Унгарската опозиция обаче подкрепя независимостта на Украйна
19 юни 2024 07:58, Александър Попов
11
Петер Магяр не подкрепя изпращането на оръжия в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският опозиционен лидер Петер Магяр заяви, че подкрепя правото на Украйна на самозащита, но не подкрепя изпращането на оръжия в Киев, съобщи „Политико“.

Партията TISZA на Магяр спечели 7 места на неотдавнашните избори за Европейски парламент (ЕП), намалявайки доминацията на крайнодясната партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан. Магяр се превърна в най-сериозния опонент на Орбан и се надява да му се противопостави на националните избори през 2026 г.

"Ние споделяме позицията на унгарското правителство: Няма да изпращаме войски или оръжия на Украйна от Унгария. Знаете деликатното положение на Унгария в тази война", каза опозиционният лидер.

Магяр и неговите евродепутати от TISZA влязоха в ЕП като част от групата на Европейската народна партия (ЕНП). Лидерите на ЕНП, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на партията Манфред Вебер, поставиха подкрепата за Украйна като условие за членството в ЕНП.

Унгария под ръководството на Орбан остана най-близкият съюзник на Москва в ЕС. Унгарският премиер многократно е възпрепятствал отпускането на помощ за Украйна и се е противопоставял на присъединяването на Киев към НАТО и ЕС.

"Мисля, че ЕНП разбра особената, деликатна унгарска ситуация в тази война. Но ние ще подкрепим с всички други начини и инструменти, разбира се, украинския народ", каза Магяр.

Унгарският опозиционер отново изрази подкрепа за "независимостта и суверенитета" на Украйна и определи руския президент Владимир Путин като агресор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от САЩ
Три години след щурма на Капитолия: Как използват темата Тръмп и Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Брей за пръв път фашист да е подкрепя Украйна )
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Милитаристичната пропаганда по германските медии се увеличава. Българските папагали са пуснали един милитаристичен клип за 20 години НАТО, който е копие на западната пропаганда и също ни стягат за войната.
8
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
И още от Илън Мъск :За Русия Крим е това което са Хавай за САЩ и е немислимо да се откаже от негоКогато САЩ върнат Хавай на кралското семейство и полинезийците , тогава Путин може да върне Крим на татарите или Украйна
7
2
 
8
 
! Отговори
Msa преди 1 седмица
Явно в Унгария и опозицията е на ниво.У нас само мъpши. С оръжията саномотлагат неизбежното , както каза Илън Мъск ...Украйна вече загуби войната , сега въпросът е само колко територия ще прибере още Русия
6
4
 
4
 
! Отговори
И тоя не знае преди 1 седмица
На кой свят се намира! Хем подкрепял независимостта на Украйна, хем не подкрепял изпращането на оръжие за там! Тоест работа на украинците е САМИ да се защитават, ако трябва и с лопати и мотики, а ние да гледаме отстрани и кротко да чакаме реда си! Но това няма как да стане в 21 век в една война на технологиите и един доста по военизиран и силен враг, на когото освен всичко друго помагат и други диктаторски режими!Така, че МЕРСИ, но тази позиция НЕ СТРУВА!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако подкрепя независимостта на покрайна, това значи че е против това зелю да продава хората за пушчено месо на пентагоня
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-краткия виц-"Независима Украйна"
3
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Просто е невероятно какво става с маджарите. Тия тотално изкукаха.Голям срам...
2
18
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Австро-Унгария е вечен враг на България.
1
27
 
10
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 седмица
Унгарците са недоубити комунисти и не стават за нищо!