Туск бе наречен "германски слуга" от Качински

Опозицията го обвинява, че е отстъпил за репарациите
4 юли 2024 08:28, Петър Бойчев
11
Туск бе наречен "германски слуга" от Качински
Снимка БГНЕС

Председателят на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински разкритикува премиера Доналд Туск заради това, че твърде бързо е отстъпил пред Германия по въпроса за репарациите заради Втората световна война, съобщи ДПА.

Туск беше подчинен на германците „във всяко отношение“ по време на полско-германските правителствени консултации по-рано тази седмица, заяви днес във Варшава лидерът на ПиС. „Ако политик се държи като слуга пред друга страна, с него ще се държат като със слуга“, допълни той, предава БТА.

По време на вчерашните преговори Шолц обяви, че германското правителство скоро ще предостави помощ на оцелелите жертви на германската окупация на Полша по време на Втората световна война. Той не уточни твърда сума.

Туск говори за стъпка в правилната посока и подчерта, че от формална и правна гледна точка въпросът с репарациите е закрит.

Правителството на „Право и справедливост“, което управляваше в Полша между 2015 и 2023 г., със своите антигерманска реторика и искания за репарации в размер на 1,3 трилиона евро обтегна отношенията с Берлин.

От декември насам Полша се управлява от лявоцентристка коалиция, водена от премиера Туск, която подобри отношенията между Варшава и Берлин.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Свят
Френският бивш външен министър Ролан Дюма почина на 101 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
4
 
! Отговори
Копейкомачкатор преди 2 дни
Не знам Качински какъв е, но ние си имаме един зеленочорапест слуга на убиеца Путин, с който джуджето-убиец е успяло да окупира Дондуков 2.
8
1
 
3
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 дни
да де, ама какъв е проблемът? - Прави се един преврат по полски (значи я стане, я - не), омита се Туск, и след туй въпросът за концлагерите и репарациите пак се повдига. Фрицовете имат пари, ще плащат като попове за престъпленията на своите наци-дедовци!
7
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
оня дето кацна в русия, и той ли беше качински?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Ако политик се държи като слуга пред друга страна, с него ще се държат като със слуга" - изречение, отнасящо се за мнозинството български политици.
5
15
 
3
 
! Отговори
И тези много знаят преди 2 дни
Поляци, унгарци, останалите много горди, като не искат да са германски слуги, да излизат от ЕС. Орбан само плаши, но накрая прие председателството на ЕС. За 5 месеца Англия глътнаха вода, а тези за месец ще фалират. ЕС се държи на Германия, особено след събитията във Франция. Ако и там дойде алтернативата, ЕС тръгва към разпад. И докато тук другарите ще се изрязват, за България това е края. Оставаме между 2 империи на злото- турска и руската. Ще ни поделят, и ще станем амалгама - Анадола и Сибир
4
2
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 дни
И Полша като нас,с винаги погрешни избори
3
2
 
10
 
! Отговори
Гьобелс преди 2 дни
щом става дума за репарации значи това са полски евреи, нещо като нашите цинrани, разбира само от тояга и як бой.
2
1
 
13
 
! Отговори
опетков преди 2 дни
Май е време и ние да поискаме репарации ит германците, които ни вкараха насила в техния пакт. Заради тях ни окупира Сталин и след това историята е ясна.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
По-скоро руски слуга! Като се сетя кой възпрепятстваше разследването за убийството на Президент Качински и още 90 висши държавни служители край Смоленск...