Премиерът на Естония поема европейската дипломация

Кая Калас подаде оставка като министър-председател
15 юли 2024 13:47, Петър Бойчев
41
Премиерът на Естония поема европейската дипломация
Снимка БГНЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АП.

Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис по време на кратка среща в президентския дворец в столицата Талин, съобщава БТА.

При управлението на Калас Естония се превърна в един от най-верните поддръжници на Украйна след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Обобщавайки резултатите от нейното три и половина годишно управление естонският президент Карис каза пред новинарската агенция Балтик Нюз Сървис, че "това е било време, изпълнено с кризи, повратни събития като пандемията от коронавируса, икономическа рецесия и война в Европа, след като Русия разруши предишната среда за сигурност с агресията си в Украйна".

Оставката на Калас автоматично води до оставката на нейното трипартийно правителство, съставено от нейната дясноцентристка Партия на реформите, Социалдемократическата партия и либералната партия "Естония 200". Кабинетът ще продължи да работи в качеството на служебно правителство до полагането на клетва от новото правителство, което най-вероятно ще стане в края на този месец или началото на следващия.

Партията на реформите обяви на 29 юни, че е избрала дългогодишния си функционер и министър за климата Кристен Михал за кандидат за следващ премиер на мястото на Калас, чийто последен официален ангажимент беше участието в срещата на върха на НАТО във Вашингтон миналата седмица.

Номинацията на Михал ще трябва да бъде одобрена от президента Карис и 101-местния парламент, наречен Рийгикогу, където управляващата коалиция разполага със стабилно мнозинство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хе хе хеее: При Блатистите квартали Литна Летва и ЕсЕстъмная са си амата бали. по яко географиране на тристрнкатаЛетваЛитна и ЕсЕсъсия не беше се меркало. гуемо хахание. Евреите много добре знаят как приблатистите републики с надминаваща по жестокост немските нацисти, те, евеите са били товарени с лопати в конски вагони и карани насмърт по полскитеконцлагери. Така сега не с вагони а с преднамерени закони всички които са зле с *** им езици са изтласквани в Русия.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
таъ е дървена клечка технически може отлано доматена люспа да отдели и нахрани децат си с ципести дометени винамини
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Блатистите квартали Литна Летва и ЕсЕстъмная са си амата бали. На едната лалугерка съпругът й дъни яко търговийки с руски енергийни фирми а тя лае с/у кви да е контакти с руснаците. да ги уха ура с млечната маьонеза
11
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 7 "Един нормален няма в Брюксел." Ми като неграмотните про'с'таци гласувате за такива, кой да иде? Демокрация е!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния яростен до безумие фен на Украйна. Старата песен на нов глас. Нищо добро не чака ЕС
9
2
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
И тая, кат я глеам е за психиатрия, точно, кат мърсулка... ===)))
8
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Няма лошо - у нас два милиона гласуваха да е така. Дано по-скоро войната стане гореща, както иска Естония, та да бъдат пратени на фронта да защитават евроатлантизма за който гласуват. ПП. САЩ генерали завиха, че трябва окончателно да се реши проблема с всички мъже в Украйна.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужаст некъв стана из Съюза. Един нормален няма в Брюксел.
6
3
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Сега разбирам защо запада е против Русия. Ами рускините се славят с красота. В западна Европа са само крокодили, но това е на път да се оправи след призива на Меркел да се прави секс с германките, надеждата е африканските бежанци да оправят нещата.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая даже не е и привлекателна жена с панталон.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мaлoyмна без 1 грам мозък купена, за 2.45 от американците.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре в затвора отколкото мъртъв.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая ръдла като е такава русофобка да ходи на фронта аз няма.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това джуддже Естония не трябва да поема и квартален Кауффланд.