Сега в Китай се пенсионират на 50-60 г., ще вдигнат възрастта

Трябва да се адаптира към демографските изменения на населението
11 сеп 2024 21:28, Елка Василева
20
Сега в Китай се пенсионират на 50-60 г., ще вдигнат възрастта
Снимка: архив, БГНЕС

Общокитайското събрание на народните представители на Китай (законодателният орган на страната - бел. ред) тази седмица оценява плана за увеличаване на възрастта за пенсиониране в страната, която е сред най-ниските в света, предава Ройтерс. Очаква се парламентът да предприеме ключова стъпка към промяна на непроменените с десетилетия трудови закони с цел да се намали на икономическия натиск, произтичащ от намаляващата работна сила, посочва агенцията.

Управляващата комунистическа партия обяви през юли, че Китай постепенно ще повиши възрастта за пенсиониране. В момента тя е 60 години за мъжете, около шест години под тази в повечето развити икономики, докато за жените, работещи на административни длъжности, е 55 години, а за тези, които се трудят във фабрики, е 50 години.

Ако хората работят по-дълго, това ще намали натиска върху пенсионните бюджети, тъй като много китайски провинции вече страдат от големи дефицити, а по-високата пенсионна възраст ще забави първоначалното изплащане на пенсиите и ще наложи по-възрастните работници да останат на работните си места по-дълго.

"За Китай е неизбежно да се адаптира към демографските изменения на населението", каза Мо Жун, директор на Китайската академия по труда и социалните науки пред "Пийпълс дейли" (People's Daily).

Реформата е спешна, тъй като очакваната продължителност на живота в Китай нарастна до 78 години към 2021 г. спрямо 44 години през 1960 г. и се очаква да надхвърли 80 години до 2050 г. В същото време работещото население, необходимо за издръжка на пенсионната система, намалява.

Националните здравни власти очакват кохортата от хора на възраст 60 и повече години да нарасне от 280 милиона до повече от 400 милиона до 2035 г., което се равнява на цялото настоящо население на Великобритания и САЩ взети заедно.

Всеки китайски пенсионер сега се издържа от вноските на петима работници, половината от това, което беше преди десетилетие и с тенденция това съотношение да достигне 4 към 1 през 2030 г. и 2 към 1 през 2050 г.

Единадесет от 31-те юрисдикции на китайско провинциално ниво имат дефицит в бюджета за пенсии, показват данни на финансовото министерство. Държавната Китайска академия на науките предвижда пенсионната система да бъде с изчерпани ресурси до 2035 г.

Темата предизвиква коментари в социалните мрежи в Китай, като редица граждани изразяват притесненията си, че по-дългото оставане на работа на възрастното население ще затрудни достъпа на по-младите до пазара на труда, допълва Ройтерс. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В Китай да други традициите и държавата доскоро не изплащаше пенсии, съответно нямаше удръжки от заплатите за пенсия. Децата се грижат за родителите си пенсионери. С погрешната политика за едно дете, това стана проблем и някъде в края на 90-те и в Китай се опитват да плащат пенсии. Там има три различни пенсионни системи за три различни групи хора, като средната пенсия за градски жител с 20 години стаж е около 600 лева.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А в прехвалената Западна Европа вече на 70, и скоро ще се премахне това нещо - пенсия! Да живее ЕС, да работим до край! М'миц ата ви!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
..., Китай е първата световна икономика, имат над 800 милиардери по ФОРБС, но пенсионната им система била затруднена- а те са в БРИКС.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Сега в Китай минималната пенсия е 29.59лв средната 43лв- вземат ги всеки шести китаец пенсионер- заплатите са като в Рашистан и Копейкини ни дърпат да ни вкарат в БРИКС търсят си роби работници без права! мерси- не- те в Китай, ние в ЕС.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В Китай държавата НЕ изплаща пенсии.... Тогава?!
10
0
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 5 дни
В Китай имаше политика за едно дете дълги години, но когато се усетиха, че е грешна, вече бе късно. Нещо пропуснаха някоя петилетка да си направят плана за бебетата. В България няма никаква политика-нито за едно, нито за 10 деца, но се раждат средно под 1 за белите хора и над 10 за небелите. Те са като бурените. На всичко отгоре не ги искат ни в Шенген, ни зад Шенген. Паррааззити.
9
0
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 5 дни
Има работа за целия китайски народ, ама няма китайци .
8
3
 
1
 
! Отговори
Бай Байдън преди 5 дни
Когато взимаш 100 долара заплата е нормално 5 човека да издържат 1 пенсионер.Общата им вноска за месеца е 30 долара.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Всеки китайски пенсионер сега се издържа от вноските на петима работници,))) У България 1 пензионер се издържа от вноските на 1,3 работника, но взема двойно на китайскио пезионер.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе не знам какво пише тука, но знам че в Китай нямат пенсии, затова родителите на булката казват на младоженеца, ние досега сме инвестирали 2 млн.дол. в дъщеря ни, ти ще ни даваш по 20 хил на година като се ожените. Нещо такова беше. Гледах го в един цилм за Китай. Те това е развит комунизъм.
5
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Едно време и при нас беше така,мъжете на 60,жените на 55,след което някой реше че трябва да работим до гроб,.
4
2
 
11
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 5 дни
ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ СРЕЩАМ МАЛКА РОМКА ( около 16 годишна) С 4 ЧХАВЕТА
3
10
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 дни
Обербайерн,ето го куриоза:..-За това Германия загива,а жълтоликата Поднебесна става първа индустриална сила..Не вземам страна,само отбелязвам..
2
5
 
27
 
! Отговори
Oberbayern преди 5 дни
Социална държава и нещо като комунизъм има в Европа, не я Азия. Работя в Германия. Половината колеги си тръгват по обяд, някои са на парт тайм, идват за два дни, или са хоум, постояяно са в болнички. Във Фолксваген средно по 50-60 дни годишно болни, но не може да ги махнеш. Синдикатите ги пазят. В Китай съм бил по работа. Машини и пред тях хора като сенки. Обедната се обявява със сирена и не стига за нищо. Лягат на картони до машината и спят 15-20 мин. Изпищява сирената и са на крак. Ад и робия.
1
17
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 5 дни
Комунистически Китай дето нашите родни копейки го дават за пример вдига възрастта за пенсиониране, о ужас,копейките ще пометнат, сега няма да могат да дават пример как комунизма е прекрасен, а капитализма зъл.