Ангела Меркел празнува тихо 70 години днес

Бившият германски канцлер посреща празника си в тесен семеен кръг
17 юли 2024 12:58, Петър Бойчев
55
Ангела Меркел празнува тихо 70 години днес
Снимка БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел празнува днес 70-и рожден ден с най-близките си хора, извън светлината на прожекторите, заяви нейна говорителка, цитирана от ДПА.

Някои германски политици вече честитиха на Меркел, която бе начело на най-голямата европейска икономика в продължение на 16 години. Тя бе и първата жена на този пост.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза преди рождения ден, че Меркел "е пример за подражание и символ на нашата демокрация". Като канцлер Меркел решително начерта пътя на обединена Германия, добави той.

Бившият германски лидер Герхард Шрьодер, когото Меркел наследи след изборите през 2005 г., също отправи поздравленията си.

"Сред всички политически опоненти, тя е специална. В края на краищата, тя спечели", каза Шрьодер в интервю за списание "Щерн".

Меркел е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург, но малко след това семейството ѝ се мести в бившата комунистическа Източна Германия. Тя изучава физика в Лайпцигския университет и има докторска степен по квантова химия.

Политическата кариера на Меркел започва като заместник-говорител на първото демократично избрано правителство в Източна Германия. След обединението на двете германски държави през 1990 г. тя е избрана за член на германския парламент от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), а по-късно служи като министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта, както и като министър на околната среда.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. до 2018 г. и е канцлер от 2005 г. до 2021 г. Тя е също и първият канцлер, израснал в Източна Германия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добрият агент на Кремъл в Европа след разпадането на СССР. Напълни ЕС с подривни елементи, прекарвани от Африка и арабския свят с любезното съдействие на руските служби. Надмина дори предшественика си Шрьодер, който от канцлер влезе в управлението на Газпром. Муте Меркел, която откърми кремълския режим.
20
15
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Каквото и да си говори този тук с отколкото имена, вкл. анонимно, е добре да си набие в кухата лейка, че Меркел дълги години озаптяваше Путин. Отворкото да не си въобразява, че мераците на Путин за Укр са от сега, не драги, отдавна са, и точно Меркел му дърпаше юздите. Затова докато беше тя канцлер имаше мир в Европа. Дойде онази шушумига и предател Шолц и войната беше налице!!!
19
1
 
20
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Модерната к афеникава Европа я дължим на хер:) меркел, която покани всичкото, с двата ножа и без желание за образование и работа. Обеща им да ги издържат безусловно. Ами ... издържат ги.
18
1
 
9
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 месец
Да се радва, че е одъртяла ли?!
17
0
 
19
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
А нашиият първи дипломат в парламента и пожарникар на нацията, Бойко, честити ли и?
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След ерата меркел, козичките в Германия се увеличиха многократно по брой от глава от населението, много ислямисти пристигнаха със съпругите си.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чака, докато довършат личния й казан в Ада, още го леят!
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато чете новините за убити и изнасилени германски деца от сирийски клошари които тя лично покани в Германия дали чувства гордост? Риторичен въпрос. Разбира се че да то на комунистите детската им мечта е да освобождават араби и африканци.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла Германия знае, че Мути изпълняваше заповедите от Рамщайн ! Само българските агенти на Посолството се опитват да извъртят нещата за да не ядосат господарите си от Посолството и да им спре надника !
12
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меркел вика Елате повече, и Путин ги доставя. Допуска цялата немска енергийна инфраструктура да се притежава и управлява от Путин. Нищо чудно, че само Шрьодер, другия любимец на Путин се е осмелил да я поздрави публично. Не тихо, а безмълвно трябва да празнува.
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Машала Меркел ханъм гражданите с бради на създаващия се Халифат те поздравяват.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на безплатна шведска маса за която трябва да работят германците
9
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
агент на Кремъл - като тази жена . Планът на Путин да докара бежанци от цял свят, за да взриви отвътре Европа работи безупречно
8
9
 
15
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 1 месец
Дано да не празнува 71 годишнина. Много хора ще зарадва, тази продажна руска пaча
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
непоправими щети нанесе на Европа. Германия е пълна с араби с третия свят
6
12
 
11
 
! Отговори
,,у преди 1 месец
ЗА съжаление, агентите на Кремъл - като тази жена - обикновено си доживяват спокойно старините. Планът на Путин да докара бежанци от цял свят, за да взриви отвътре Европа работи безупречно. Но нали знаете, германците един път ще си изберат правилният човек и тоя път САЩ няма да дойдат да спасяват Русия, както винаги досега.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая комсомолка от ГДР погреба Европа като покани без да пита никой ,цяла Азия и Африка на безплатна шведска маса за която трябва да работят германците, а и всички европейци с нейна помощ Европа загива, защото гостите които покани отказват да се интегрират и да работят. Във Франция има пето поколение такива гости които никога не са работили и разчитат държавата да ги издържа, до кога ще издържи Европа?
4
11
 
5
 
! Отговори
of 2 преди 1 месец
а защо граничарите стреляха към тези, които се опитваха да ИЗБЯГАТ от България, а не към тези, които се опитваха да ВЛЯЗАТ? А защо ти лично не се махнеш към пРосия или където си харесва - Куба, Северна Корея, Китай, а седиш и цапаш с присъствието си ЕВРОПА?
3
2
 
19
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Тая жена трябва да бъде съдена за национално предателство. Има още време да откара няколко години в затвора.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко от нейните "гости"на социал са отишли да и честитят празника? Или гостите само младо пълнят с дефектната си неандерталска семка?