Русия е на прага на демографска криза

Страната регистрира най-ниска раждаемост от 17 години насам
28 юли 2024 11:25, Петър Бойчев
247
Русия е на прага на демографска криза
Снимка БГНЕС

Една от най-големите страни – Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниска раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво – 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагъл американски роб дащо хората да правят дарения а те го прават за нещо което държавата трябва да се погрижи ? А защо трябва да помагаме на Укрофашистка държава която е поругавала паметника на хан Кубрат и е горила Български знамена ? Не веднъж съм го казвал когато Руснаците приключат с Украйна такива национални предатели като вас ще се криете в миши дупки но ние ще ви намерим.
148
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами Путин да не разпалва войни, а да остави мъжете да работят и да правят деца, вместо да убиват.
147
7
 
3
 
! Отговори
До 156 преди 1 месец
Ами там да ходят украинските копейки стига са наглели тук
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се изнасят от Украйна и да плащат щетите които направиха иначе ще продължат да намаляват
145
4
 
1
 
! Отговори
До 153 преди 1 месец
Ами аз това се чудя или те украинските копейки само знаят да лапат,а ние българите сме платили данъци на тая държава,а къде са те,че няма даже облекла да дадат на тия ,който се включват като доброволци
144
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 145, българин си дръг път, правописните ти грешки характерни за руснаците живеещи в България се виждат ясно и се набиват на очи, сигурно си взел някоя от факкултето та да получиш право на пребиваване щото е много убаво сигурно у расиския мир:)
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 145 "и живея в София" Значи живее в столицата на държава от ЕС но ни обяснява колко хубаво било в сринатия и окупиран Мариупол. Хахаха
142
0
 
7
 
! Отговори
Чарлз преди 1 месец
Естествен подбор!
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 147 Поредния руски фейк.Такова нещо няма. Ако другаря много искаше да живее в "руский мир" е бил буквално на един час с автобус от руската граница. Хахаха
140
6
 
3
 
! Отговори
До 145 преди 1 месец
Ами българин съм бил винаги и живея в София бе украинска копейко нагла отвори си очите тук не е Русия нито твоята Урколандия
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екип на CNN беше в Часов Яр преди няколко месеца преди Руснаците да почнат да го атакуват. Зададен въпрос на един гражданин дали се страхува от Руснаците той отвърна, не аз с нетърпение ги очаквам екипа беше втрещен имаше го качен в Телеграм канала това видео. Същото ще стане и с Мариупол ако отидат.
138
4
 
0
 
! Отговори
До 142 преди 1 месец
И повече Фараж му го каза на Зеленски,че Украйна ще остане без мъже,ако така продължава
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 138, ти за българин ли се имаш бре капейка неддоклатена:)
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 131 Какви "американски" войни е имало в Таджикистан, Узбекистан и Монголия? Защото мнозинството емигранти в Русия са оттам.
135
5
 
1
 
! Отговори
До 138 преди 1 месец
Аз не разбирам,какво ни занимават нас българите украинските копейки с техните проблеми
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако продължат с безчислената си война в Украйна до края на годината ще се без 1 милион мъже
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 135 Не е "съпоставимо". По-ниско е. А Кремъл така "работи", че ако не намерят начин да ги ПРИНУДЯТ да раждат, ще падне под 1 и то в много близко бъдеще.
132
0
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Всички пищят за раждаемост, в това време вече родените не ги броят за живи! Как да стане? Толкова народ изпратиха на сигурна смърт за пушечно месо!
131
2
 
0
 
! Отговори
До 131 преди 1 месец
А дa Русия е пълна с бежанци от американските войни украински просяк
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 131 С никого няма да я населят, защото ще бъдат изритани оттам. В Украйна вече се подготвят 40 хиляди специаллно обучени служители, които да се разправят със всеки, който е дошън на окупираните украински територии след 2014 година. Наглеци използвани от Кремъл да променят демографската картина на териториите, но този път не са познали.