Русия е на прага на демографска криза

Страната регистрира най-ниска раждаемост от 17 години насам
28 юли 2024 11:25, Петър Бойчев
247
Русия е на прага на демографска криза
Снимка БГНЕС

Една от най-големите страни – Русия е изправена пред демографска криза, а Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията. Кремъл предупреди, че “катастрофалните“ демографски тенденции излагат на риск бъдещето на страната, съобщава БГНЕС.

Русия е изправена пред множество демографски предизвикателства след разпадането на СССР, включително застаряващо население, намаляване на мъжете поради войната в Украйна и най-ниска раждаемост от 17 години насам.

“В момента тя е на ужасно ниско ниво – 1,4 деца на жена. Това е съпоставимо с европейските страни, Япония и т.н. и е катастрофално за бъдещето на нацията“, коментира ситуацията Дмитрий Песков.

“Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко. Единственият начин да се справим с това е да увеличим средната раждаемост“, каза говорителят на Кремъл.

При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. населението на Русия наброяваше около 148 млн. души, като сега тази цифра е около 144 млн. души след продължителен период на висока смъртност и ниска раждаемост през 90-те години.

Според експерти до 2040 г. населението на Русия вероятно ще намалее до 130 милиона души.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По местата с български малцинства в Украйна се изучаваше български в училище. Само че това беше преди руснаците да ги окупират. И до тук с руско-българската дружба. Сега ще учат чеченски.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужасно ниското ниво 1,4 деца на жена - е съпоставимо с европейските страни, Япония и други. Кремъл обяви, че ще работи усилено за обръщане на тенденцията, а ние работим ли или се каним.
127
4
 
1
 
! Отговори
До 129 преди 1 месец
Ами да отидат или ще развалят мита на украинските нагляри
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Украинския пеDал който не виждал хората да са дали повече. Аве мърshо какво са дали Укрофашистите на България, че държавата да им помага ве помияR ? Само русофобите мразят България факт. За Българите фургони за Укрофашистите хотели и това националните предатели русофоби го смятат за нормално.
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
другарЕ а кажете какво е станало с рашистите в Мали при срещата с туарегите:)))))
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На прага? За всеки влязъл в Европа арабин или африканец, за който руснаците не спират да злорастват, в Русия влизат по трима от централна азия. И понеже били на прага на демографска криза решили война да правят... С какво ще я заселят тая срината със земята територия? Чеченци? Буряти? Татари? Български русофили?
123
0
 
1
 
! Отговори
До 128 преди 1 месец
Айде и тая просешка опорка се появи
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 127 Кога ще видим екип на ООН на терен, да ни разкажат как "прекрасно" живеят жителите на Мариупол? Впрочем, кой разруши града им?
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много е паднало нивото на руските тролейбуси от депото на Митрофанова, много
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам всички украински копейки да влезете в някой Телеграм канал и да видите как живеят хората в Мариупол ? Да видите в каква приказка са го превърнали Руснаците и да чуете какво казват хората за живота преди и сега. Има няколко филма пуснати в ТГ съпоставят как изглеждал града преди и сега ами соц панелките и разбитите улици преди войната и това което е сега няма нищо общо. И да хората в овободените области наистина ще живеят по добре от преди войната.
119
2
 
1
 
! Отговори
До 122 преди 1 месец
С кой ти е виновен,че нямаш акъл бе украинска копейко и си вярвал на твоето Ципсо,че видиш ли ще дойде Капитан Америка и ще те спасява
118
3
 
0
 
! Отговори
До 119 преди 1 месец
И от кога тук ти е голтсшката Урколандия та ръсиш.евтини лозунги
117
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дааа, а пък евроатлантическа България цъфти и връзва. Да не говорим пък за Гърция, Италия, Испания, Германия, Южна Корея и мн. други. Там вече хората почти са спрели да правят деца. Това са симтомите на болни общества. Хората спират да правят деца когато не вярват в бъдещето. Когато икономиките се разпадат и животът става все сложен и скъп.
116
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Когато свърши всичко ще живеят много по добре" Ше живеят ама друг път, няма държава която да се е хванала с голташка пРосия и да е прокопсала има обратното, да се е махнала и да е прокопсала.
115
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинските копейки не ги интересува България факт на пострадалите от пожарите Българи хургони и по 1000 лв. На Укрофашистите хотели и помощ от 80 милиона долара. Русофобите никога не са обичали България.
114
5
 
1
 
! Отговори
До 116 преди 1 месец
Ами украинските копейки пак си въобразиха,че тук им е Урколандия и Русия ни е нападнала
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да, така са ***, за един сандвич са готови да си предадат собствената си държава и да са рус00роби.
112
3
 
5
 
! Отговори
Може но преди 1 месец
Важното е, че Путин се размножава - все нови двойници му никнат !
111
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрозомбитата вече пети пореден ден дават над 2000 жертви на ден. Отговарям на оная украинска копейка която пита хората в Донбас дали живеят по добре ? Когато свърши всичко ще живеят много по добре. Украйна никога няма да възстанови човешкия си потенциал и Русия спокойно ще контролира териториите които ще се присъединят към нея. В момента в Украйна има по малко от 20 милиона от които 5 милиона са пенсионери така, че в Донбас ще живеят нормално повярвайте ми и не само там.
110
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей това украинеца не нагъл като хлe6арка и си живее в негов си измислен свят