Мадуро печели трети президентски мандат във Венецуела

Кандидатът на опозицията получил 44% от гласовете
Обновена: 29 юли 2024 08:39 | 29 юли 2024 08:39, Елка Василева
54
Мадуро печели трети президентски мандат във Венецуела
Снимка: БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете, съобщи избирателната служба в страната малко след полунощ местно време, след като бяха преброени 80 на сто от бюлетините, предаде Ройтерс. Официалните резултати са в разрез със социологическите проучвания, които показваха победа за опозицията.

Според избирателната служба кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес е получил 44 на сто от гласовете, въпреки че преди обявяването на резултатите той каза, че „има повод за празнуване“ и поиска от поддръжниците си са да наблюдават броенето на бюлетините.

„Резултатите не могат да бъдат скрити. Страната мирно избра промяна“, написа Гонсалес в социалната мрежа „Екс“ около 23:00 ч. местно време, малко преди резултатите да бъдат обявени.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо повтори призива си към армията в страната да се противопостави на резултатите, оповестени от властите.

„Съобщение към военните. Народът на Венецуела каза: „Не иска Мадуро“. Време е да преминете от правилната страна на историята. Имате шанс и той е сега“, написа по-рано тя в социалната мрежа „Екс“.

Венецуелската армия винаги е подкрепяла Мадуро, който е 61-годишен бивш шофьор на автобус и бивш външен министър, и засега няма явни сигнали, че началниците на въоръжените сили ще застанат срещу правителството, посочва Ройтерс.

В изявление след обявяването на резултатите самият Мадуро нарече преизбирането си на поста „триумф на мира и стабилността“ и повтори твърдението, което изказваше по време на цялата си предизборна кампания, че избирателната система на Венецуела е „прозрачна“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И 8-ми мандат ще спечели мадурестия с нагласените от него машини.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз незнам защо изобщо се провеждат избори? Ето, щатите съвсем добронамерено и без да се намесват във вътрешните работи на страната, казват, кой трябва да управлява. Щом не е техен човек, значи е най-лошия избор, спечелил с измама, машинации... Тези хорица и те като нас не знаят кое е добро за тях. Загрижените приятели ще им покажат, ще им вземат нефта, ще ги оставят саминда се оправят. Също като нас. Трябва им един Майдан, после един Бойко и Пеевски и са готови. Ама де да знаят...
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мадуровките си свършиха работа. В България мадуровките ги въведоха ИТН и пчеличката Мая. С помощта *** мадуровките ИТН и ПП станаха първи при извънредни избори с ала-бала преезидента, НО вече дъухат супата....
49
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Какво стана с онази марионетка, която краварите се опитаха да инсталират за президент на Венесуела? Как му беше името?
48
8
 
3
 
! Отговори
ники преди 1 месец
Ами още един мандат ще си живеят в мизерия. Честито да им е
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При тази огромна цензура в България, с това промиване на мозъците и манипулациите, най-вероятно реалността е обратната на написаното в новината за изборите във Венецуела.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очакваше се Мадуро да спечели с повече при тази огромна подкрепа за него във Венецуела.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Венецуела изборите са много по-честни от изборите в България... Аман от автоматичния коректор...
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Венецуела изборите са много по-често от изборите в България. ГЕРБ спечели изборите през 2009 година, но после ги губеше, ако не бяха фалшификациите и купените гласове. Изборите с машини са много по-честни от избори с хартиени бюлетини. За съжаление в България не се гласува с машини, а това което наричат машинно гласуване си е пак гласуване с хартиена бюлетина и със големите фалшификации.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте видеото, как маскирани военни с автомати и изваден пищов събират чувалите с бюлетини под виковете на хората около секцията!Класика! Нещо като "референдумите" за "народни" республики на ***.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КапитанътА в БГ за кой път не можем да си изберем управници, че спрях да ги броя преди няколко години...
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си хас да не спечели. При такива "избори" винаги ги печели тоя който ги организира. Уго Чавес ако беше жив на тези "избори" той щеше да е избрания, а не водача на автобус Мадуро.
40
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Инак, не знам за Мадуро, но Чавес честно си спечелваше изборите и си признаваше пораженията. Направи три референдума от които загуби един и си го призна. Коя ЕС държава има три референдума за 14 години и правителството е признало поражение? ПП. В Холандия направиха два и ги загубиха и забраниха референдумите... и си направиха своето, въпреки изхода от референдумите. Факт.
39
8
 
3
 
! Отговори
Стига джендъризъм бе преди 1 месец
До 32 Georgiev Всъщност, Мадуро не допусна представители на ООН, които да гарантират честността на изборите . . . Заради него са в това положение и просто ще има поредна вълна на напускащи страната венецуелци. . . Интересуват ме само напускащите венецуелки!
38
1
 
10
 
! Отговори
до Георгиев(лат) преди 1 месец
не си прав байно. Имаше си наблюдатели от къде ли не и естествено, като не печелят и крякат. Ако трябва да съм максимално честен, то опозижията е тази, която правеше зулум в смисъл даже в изборният ден от секция на секция наставляваха хората да гласуват "правилно".Очакваме г-н Мадуро да го свитнат или да му натресат още санкции и Гуидо хахаха
37
4
 
11
 
! Отговори
от Каракас преди 1 месец
всъщност Мадуро спечели и точка.Аз съмбтук и виждам кка стоят нещата...Опозижията когато губи е като в USрайна или БълГЕЙрия...*** на умряло, а всичко мина спокойно с наблюдатели акредитирани.Имаше и такива "наблюдатели" , които ги изгониха примерно един Уругвайски депутат-педофил националист, който насочваше хората как правилно да гласуват, р изгониха го и точка....Или с две янки монахини, които врякаха като улави, а нали уж католическата църква не е политизирана, ама нейде... Браво
36
2
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
А какво става с президента на Венецуела, избран от САЩ и ЕС - Гидо? Какво става с Гидо?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е с машините. Как ППрасите иначе можеха да имат толкова гласове, ама нещо объркаха последните избори и влезе Величие.
34
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Мария Корина Мачадо повтори призива си към армията в страната да се противопостави " - няма държава в която това са не бъде съдено и осъдени.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Венецуела Уго Чавес дойде на власт заради огромната инфлация (100%) преди него, спадът на БВП до нива от 60-те, както и огромната корупция. При Чавес и после при Мадуро Венецуела се позакрепи, въпреки санкциите на САЩ и държавите пудели на САЩ. Всяка държава по света има огромни проблеми, когато САЩ реши да я санкционира. Помните какво стана в България заради санкциите на САЩ през 1985-1990 и после през 1996-1997 години.