Киев обвини Беларус, че струпва войска по границата им

Предупреди да не се предприемат неприятелски действия
26 авг 2024 07:36, Александър Попов
99
Киев обвини Беларус, че струпва войска по границата им
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна обвини съседен Беларус, близък съюзник на Русия, че струпва войски по общата им граница и предупреди Минск да не предприема "неприятелски действия", предаде АФП и БТА.

Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри".

"Предупреждаваме беларуските власти да не извършат трагична грешка под натиска на Москва, призоваваме въоръжените сили да спрат неприятелските си действия и да се изтеглят от границата на Украйна", се казва в изявлението на министерството.

Киев каза още, че е установил присъствието на бойци на въоръжената групировка "Вагнер", някои от които бяха приютени в Беларус след провала на бунта в Русия на шефа на "Вагнер" миналата година.

Украйна предупреди, че военните учения в граничната зона са заплаха за световната сигурност заради близостта с ядрената централа "Чернобил", място на най-голямата ядрена авария в историята.

"Подчертаваме, че Украйна никога не е предприемала и няма да предприеме никога неприятелски действия срещу беларуския народ", добави министерството.

Това изявление бе направено, след като Украйна извърши на 6 август нападение срещу Курска област в Русия и превзе територия от стотици квадратни километри. В същото време Русия продължава настъплението си в Източна Украйна.

Беларус, политически и икономически зависим от Русия, е управляван от президента Александър Лукашенко от 1994 година. През 2022 г. страната позволи разполагането на руски войски на своя територия, под претекст за участие във военни учения, преди инвазията в Украйна през февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: БеларусУкрайна
Още от Технологии
"Телеграм": Павел Дуров няма какво да крие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Минск просто е на Шрек! И нищо Лошо не прави! И не е нападала чужда държава!-:) Може да задвижва войските си в която посока в Беларус пожелае! И да помним и знаем,че Укрофашисткият трежим в Киев,изпитва страх от Армията на Пригожин " Вагнер"! Голяма част от армията му,сражавала се в Бахмуд е в Беларус! Пригожин го няма,но армията му е жива!! И ще влезе в Украйна ако се наложи!!!-:)
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Беларус да се намесят, ей тогава американците вече могат да се включат и за 1 седмица да изринат руснятa
79
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Наглото *** евреиско зеленски е терорис Киев е струпала по границата с Беларус натовски воиски 120 000. Наркомана зеленски иска от Беларус да оттегли воискитеси абе евреиския палючо няма да има точка на планета та гаджето дате скрият
78
0
 
6
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
Само нато може да прави учения където поиска, нали. зеления на снимката изглежда като подпийнал.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе по морето гледам, много Украинци идват на почивка, питам ги , абе как идвте и заминавате .. те ми казват , за нас няма проблем , че украйна е в Война ние си идваме напочивка и после си се прибираме. А кажете ми кво туй нещо.. друг икраинец от донбас ми каза, че преди войната 4 месеца преди , Русия да влезне в Украйна, хиляди войници от Америка, Испания, Италия, и дрги държави, са се струпали на границата и са започнали да правят окоби готови за ВОЙНА !!!
76
0
 
4
 
! Отговори
Евреина забранил преди 2 седмици
Православието, е време да заледе окончателно.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Киев ще е доволен само, ако го пуснат да си напада кАдет си иска. Както се оставя малко дете да се набеснее. Цначи, те може да нападат, другите не. Е, що? Щот някакъв безумен зелник е начело. Колкото по-скоро изяде шамарите, толкова по-добре за целия свят.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ох, само като видя тая га,дна физиономия ...
73
0
 
12
 
! Отговори
До 75 преди 2 седмици
Дай дефиниция за русофил бе украински нагляр
72
1
 
11
 
! Отговори
Niki13 преди 2 седмици
нагло зеле, да спре да предизвиква Беларус, повод за казус бели има има колкото искаш. Постоянно дронове навлиза в Беларус.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 70 - Сега ли? Че то е обществена тайна, че Нато е в Украйна от поне година-две
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Местния тракторен завод, все още произвеждащ знаменитите трактори "БЕЛАРУС", си е си е препълнил халетата и вече си складира новите трактори направо наполето край границата. Пък Зельо се шашнал от гледката )))
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Беларус може да вкарат НАТО в Украйна .
68
2
 
19
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Ех, Зельо. Кои още не си обвинил в нещо, от кои още не си просил пари и оръжие? Бандерите са като ч.у.м.а.т.а, пазят се белорусите, вардят си границите да не би да нахлуете и там:)) Никой от комшиите на Окрайна не ги обича, скоро чакаме и пАляците да струпат войска по границата им..:D
67
1
 
9
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Да живее Република България и конституцията ни, одобрена от ВНС! Ще си върнем констущитуцията от еничерите, които ни я отнеха скоро!
66
2
 
19
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Просто е. За да се бия за НАТО, трябва да престъпя клетвата, която съм дал към България. Аз понеже държа на думата си, няма да я престъпя и ше защитавам България, а не САЩ, Украйна или там който и да е, дето ме кара да престъпвам клетви! Който иска да го престъпва, аз НЕ МОГА. Не съм еничер и никога няма да бъда....
65
2
 
18
 
! Отговори
Ивза преди 2 седмици
Наглец,че и предупреждава,и заплашва .Ами да,ако му се отвори и там фронт, отиде,та се не видя.
64
1
 
19
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Това, че някакви еничари са си дали гзвете на НАТО, си е техен проблем. Аз не съм длъжен с нищо нито на НАТО, нито на САЩ.
63
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Беларус в собствения си двор може да прави каквото поиска.
62
1
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Аз не съм се клел да защитавам НАТО, а РБългария. Служил съм в БНА и БА. Никой не може да ме накара да се бия за НАТО. НАТО е много далечна за мен организация и нямам нищо общо с нея. Ако НАТО заплашва РБ, ще се бия срещу НАТО. Това ми определиха, когато служех в БА и Варшавския Договор.