Археолози откриха тайни масонски тунели във Варшава

Те са разкрити в парковия комплекс Гучин Гай
27 авг 2024 21:08, Александър Попов
5
Археолози откриха тайни масонски тунели във Варшава
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Археолози разкопаха част от мистериозна система от тунели под Гучин Гай - парков комплекс, разположен в квартал Мокотов в полската столица Варшава. Паркът е разположен в бившето имение Виланов, една от резиденциите на кралския дворец Виланов.

В северозападната част на Гучин Гай, близо до църквата „Света Екатерина“, се намира система от U-образни тунели със свод, която се простира на около 65 метра. От двете страни на тунела са разположени симетрично ниши, като някои от тях съдържат три реда ниши, които създават вид на катакомба.

В началото на XIX в. тунелът и околността са закупени от полския благородник и министър Станислав Костка Потоцки. Станислав е бил и виден член на масоните, като получава титлата Велик майстор на Великия национален ориент на Полша.

Заради масонската принадлежност на Потоцки се говори, че тунелът е служил като тайно място за срещи за масонски церемонии и ритуали. Въпреки че никакви съвременни източници или писмени свидетелства не потвърждават това, в регистъра на паметниците и до днес тунелът се нарича „масонски гробове“.

Разкопките на площ 5×5 м, обхващащи входа на тунела и част от вътрешния коридор, са проведени от Института по археология на Университета „Кардинал Стефан Вишински“ в сътрудничество със Службата на варшавския консерватор на паметници, съобщава БГНЕС.

Премахването на натрупаната пръст разкрива стени от XIX в., които са оформяли входа от времето на Станислав, в допълнение към много по-ранни тухлени стени, датиращи от около XVII в. Археолозите откриват и монети от XVII в., които помагат да се установи историческата хронология на тунела, както и няколко предмета от Средновековието.

Според доклада на службата за опазване на околната среда архитектурните елементи от XVII в. вероятно са останки от структура на цистерна или ледник за събиране и съхраняване на вода за захранване на двореца Виланов, намиращ се на няколко километра.

Това се потвърждава от записите на Аугустин Лочи (1640 - 1732 г.), придворен архитект на Ян III Собиески, който описва изграждането на ледник и водохващане на северния склон на Гора Служевска (в Гучин Гай).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Системата им от тунели се простирала на около 65 метра! Ама в радиус или това е общата дължина на тунелите? Общата дължинана катакомбите под София е около 240 КИЛОМЕТРА и може би не всички са известни. Освен това, някои са с изход далеч от София. Например, в местността "Китка" между Брезник и Перник.
1
0
 
10
 
! Отговори
детски матрак преди 2 седмици
Тези масони да не се окажат от дългоносите?