Полският президент отново поиска репарации от Германия

Анджей Дуда говори за 85-годишнината от нахлуването на Вермахта
1 сеп 2024 14:55, Петър Бойчев
52
Полският президент отново поиска репарации от Германия
Снимка БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда, говорейки днес на събитие, посветено на 85-та годишнина от навлизането на Вермахта в Полша, отново поиска репарации от Германия за нанесените щети през Втората световна война, предаде ДПА.

„Прошката и признанието за вината са едно, репарациите за щетите са друго. И този въпрос все още не е решен“, заяви Дуда в малкия полски град Велун, който навремето се намира край германско-полската граница, предаде БТА.

Германската инвазия на Полша на 1 септември 1939 г. се смята за начало на Втората световна война.

Дуда произлиза от редиците на националната и консервативна партия „Право и справедливост“, която управляваше страната между 2015 и 2023 г. Тогава правителството на ПиС развали отношенията си Берлин заради антигермански изказвания и искания за репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Сегашното лявоцентристко правителство на полския премиер Доналд Туск, което е на власт от декември, също не изключва въпроса за репарациите от Втората световна война.

На германско-полските правителствени консултации в началото на юли канцлерът Олаф Шолц говори за помощ за оцелелите жертви на германската окупация в Полша, но не посочи конкретни суми.

Междувременно Туск припомни събитията край Гданск в ранните часове на 1 септември 1939 г., когато германският военен кораб „Шлезвиг-Холщайн“ влиза в наричания тогава Данциг град.

Посещението на плавателния съд е било планирано тогава като приятелско, но Германия започва да обстрелва полуостров Вестерплате край пристанището на Гданск в 4:45 сутринта. Полската армия държи там укрепен склад за боеприпаси.

"Днес войната идва от изток", заяви Туск, визирайки войната на Русия срещу Украйна.

„Днес ние не казваме: „Никога повече война“. Днес трябва да кажем: „Никога повече не трябва да оставаме сами. Никога повече в историята си Полша не трябва да устоява сама на агресията на един или друг от своите съседи“, заяви той.

Германският външен министър Аналена Бербок подчерта пък днес в профила си в социалната мрежа „Екс“ помирението между германци и поляци през последните десетилетия.

„Нашето германско-полско приятелство се подкрепя от всички поляци, които са запазили силата да бъдат хора един за друг. Наша отговорност и дълг е да изживеем нашето приятелство в сърцето на Европа, като осъзнаваме нашето минало“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Ех европо европо преди 1 седмица
Oще един просяк след Зеления наркоман !
46
2
 
0
 
! Отговори
ОтПърлХарбър ДоКурск преди 1 седмица
Дружна Полска, искайте репарации от Ужясняинците за жестоките убийства по време ВСВ, когато майки са били изнасилвани пред децата им, а децата заковавани по стените с пирони като мънинки Христосчета. Ей за тази гавра , алооо Дружина Полска няма ли да го кажете че бандерасите са били по жестоки дори от нацистите, които гледйки какво вържат украинците са повръщали и са ги връщали в Германия за психиатрични лечения. Абе 1/3 от Ужасняина е редно да се при-Полишира и УКР да ъраят на ична си айна
45
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
До Анонимен41 Когато загубиш война,губиш и територии.Какъв наем те подгони?
44
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Дуда е прав.Чупи,купи.Олав Шолц да не си прави оглушки,а да развръзва кесията.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То и аз искам репарации от Германия, обаче колкото мен, толкова и наглите поляци ще ги огрее. Има международно споразумение след войната с тяхно участие, в което се отказват от претенции към Германия и декларират, че са удовлетворени.
42
0
 
0
 
! Отговори
Юроатланшити, преди 1 седмица
в случай на война Германия срещу Полша,прословутия чл. 5 на ОТАН за кого се предвижда военна помощ от "съюзниците" - за метрополията или за буферната територия?!? Въпросът е риторичен, бай дъ уей... :)
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поляците дължат на Германия много територия. И наема за нея за поскледните 80 години.Какви репарации?
40
2
 
12
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 седмица
да де, ама ако не беше Армията на Русия (или СССР), по която сега лаят, точно теа лаещите поляци едва ли щеше да ги има. Германските фашисти за 3-5 години са щели да издухат цялата тогавашна Полша през комините на крематориумите на стотиците концлагери там. Същата съдба е била отредена и за украинците в т.н. Генерал-Губернаторство Укриана, или не знам как са я наричали измислено тогава
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ са се набъркали надълбоко в взаимоотношенията в ЕС. Падне ли империята, ще избухне невиждана война в Европа.
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До мак"..трагедията ..причинена от Германия.." - А ОТ РУСИЯ??
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сетили се тея за репарации. Пари им трябват...
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя в Украйна го посрещаха с радостни възгласи. В Лвов, а сетне го разлюбиха, че нещо им се намръщи. Бай, бай полско
35
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Никакви пари, територии и не знам си какво още няма да компенсират трагедията на поляците и Европа, причинена от германия. Но всеки е в правото си да иска репарации, защо да не иска. германия унищожи всичко, в новата история донесе гости, защо трябва да бъде оставена на мира?
34
2
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 1 седмица
"""Защо нямаше някой лош да ни дава територии като на Полша""" ------ Имаше, бе!!!! "Лошият" Сталин, ни подари Южна Добруджа!!!
33
3
 
16
 
! Отговори
Само преди 1 седмица
Укрите са по нахални от поляците
32
3
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 1 седмица
1. Чета а какво ако ме нападнат 40 000 партизани от Румъния по молба на САЩ. За кой ще заложите за мен или за тях. :) заложете за мен.2. Битка от такъв мащаб не е предмет на вашата подготовка. 3. Вие се гответе за битки до 5
31
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Частично е прав. Както ние трябва да искаме репарации, че червената армия ни изнесе държавата.
30
6
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Много моля да се обърне внимание на еврейската мутра на тоя полски к.ъ..р..л..е..ж,който е едно към едно в прилика с бисексуалният аврамов потомък Сергей Стани Шеф !!! Да живее Невинният Германски Бългатски Народ ! Да живее Великата Българо-Германска Държава! Този оът на поредният месия ще му заврем кръста през отдолу та до горе,че да няма повече месии фалистки еврейски психопатични. Спокойно,достойни наши сънародници Германци! Няма да има вече Полша! Нито Австро-Унгария ромска!
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поляците са се налапали с немска зема, но искат още. Най-добре цяла Германия.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Полския померан да не се обажда.