Румъния с добър шанс за следваща крачка към Шенген

Клаус Йоханис: Може да се случи още тази година
26 сеп 2024 15:14, Инна Ангелова
11
Румъния с добър шанс за следваща крачка към Шенген
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Няма гаранции, но има достатъчно добри шансове Румъния да направи следващата крачка по пътя към Шенген още тази година”, коментира Клаус Йоханис в Ню Йорк. Румънският президент участва в 79-а сесия на Общото събрание на ООН, предаде агенция Аджерпрес.

Румъния и България влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март т.г. Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище.

Попитан дали ще опита да даде тласък на присъединяването на Румъния към Шенген и със сухопътните граници в последните месеци от мандата си, Йоханис каза, че е изключително важно да продължат всички действия, свързани със завършването на пътя на Румъния към Шенген и увери, че през цялото време се е работило много интензивно за тази цел.

“Не мога да кажа, че има гаранции, но има достатъчно добри шансове още тази година да направим следващата крачка. Но, дотогава, има нужда от още много разговори и много преговори. Силно ангажирани сме в това отношение“, каза президентът на Румъния, цитиран от Аджерпрес.

За да се присъединят Румъния и България към Шенгенското пространство и със сухопътните си граници, е необходимо ново политическо решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, напомня Аджерпрес.

Ръководителката на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова каза по-рано тази седмица, че "на 10 октомври предстои европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета на ЕС да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници“. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: РумънияШенгенграници
Още от Близък Изток
Австралия призова своите граждани да напуснат Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До Анонимен Виждал ли си футболните отбори в Германия? Ами националния им отбор? Кои са сиганиори?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
До 8 Знам че на сигaниин като теб никога няма да дадат виза (за това и се засягаш като ти кажат че не си), но една 10 година виза дето вече и на студентите дават е 100 пъти по-удобна от колкото всеки път да попълваш и плащаш waiver.
8
4
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 9 часа
Не знам какви са ,ама визите за САЩ им отпаднаха, а Ния като не сме такив къде сме?
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
До 1 То румънците са най големите сиганьopи в Европа. Виж ги само как изглеждат и се държат
6
6
 
6
 
! Отговори
Успехите на денко преди 10 часа
С променкаджии и юмруци толкова. Хърватска отдавна там, ние още пак не, сега и Румъния. Въобще най-добре да не го говорим, че ставаме за смях. Явно сме заспали в чакалнята. Както и за еврото. Ще летите само без да показвате паспорта, а по границите опашки. Но пък всеки провинил се талибан ще го връщат отколко халите да си проявяват тук.
5
5
 
3
 
! Отговори
Шенген преди 10 часа
боци го обещаваше също преди 15 години но миряните му вярват защото няма чекмедже и честен и искат пак да ни изтипосат
4
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 10 часа
Право си,турция няма място в ЕС
3
1
 
5
 
! Отговори
до ЕК преди 10 часа
до бизнеса и майцепродавците В ПАРЛАМЕНТА, които не знаят как да защитят НАШИЯ ИНТЕРЕС! а какъв е шанса да излезем от военния шенген още в понеделник, ако не влезем Шенген утре?
2
9
 
10
 
! Отговори
Шоу преди 10 часа
Какъв Шенген,Германия го прекрати и сложи огради и проверки.
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Румъния ще я вземат, но си ганиорите от Балканите - не!