Ураганът "Милтън" стана най-мощната буря в света от началото на 2024 г.

Скоростта на ветровете нарасна до близо 290 км/ч
8 окт 2024 09:25, Елка Василева
13
Ураганът "Милтън" стана най-мощната буря в света от началото на 2024 г.
Ураганът "Милтън", който наближава крайбрежието на САЩ, се засили до разрушителната пета категория и в момента е най-мощната буря, бушуваща на Земята, от началото на годината.
 
За малко повече от денонощие скоростта на ветровете, генерирани от урагана "Милтън", нарасна до близо 290 километра в час, което го постави в разрушителната пета категория по сила. CNN съобщава, че това е най-силният ураган, бушувал на планетата от началото на годината, предаде кореспондентът на БНР.
 
Причината за бързото набиране на мощ на "Милтън" са водите на Мексиканския залив, които в момента са рекордно горещи. Синоптиците от Националния център по ураганите на САЩ изразиха мнение, че ветровете в центъра на урагана могат да отслабнат, преди той да достигне сушата, но неговата площ вероятно ще се увеличи, поставяйки под заплаха голяма част от полуостров Флорида.
 
Очаква се днес бурята да донесе обилни валежи, но най-опасно ще бъде в сряда, когато опустошителните ветрове ще достигнат крайбрежието на щата. Местните власти разпоредиха задължителна евакуация на редица общини, включително за части от окръзите Лий, Хилсбъро и Сарасота.
 
Международното летище в Тампа ще преустанови полетите по-късно днес, прекратени са и учебните занятия в училищата и университетите в застрашените райони.
 
Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение във Флорида и упълномощи Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да координира помощта за справяне с последиците от "Милтън".
 
Новото бедствие поставя под заплаха жителите на Флорида само 10 дни, след като ураганът "Хелийн", който имаше сила от 4-та категория, отне живота на над 230 души и нанесе сериозни щети в югоизточната част на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Миш-маш
7 употреби на бебешкото олио
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
буден преди 20 минути
Нека да има урагани и тайфуни ! Така природата регулира процесите на планетата и чисти отпадъка . Кой разбрал - разбрал.
12
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 часа
*** тва са новини от цял свят бе, приятелю. То не може да пускат само новини от кръчмата, масатаи на жена ти от под полата, че да са сигурни, че теб те интересуват.
11
1
 
4
 
! Отговори
8 преди 3 часа
Браво. Страхотен коментар. Трябва да си рядко комплексиран льольо, за да мислиш по този начин за човешките животи, домове и пр.
10
0
 
3
 
! Отговори
Бай Ганьо от родопит преди 3 часа
Нека има, който е на високо ще оцелее !
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
На изперкалите сега бурите ще им свият перките.Подклаждат войни,а невинните им жертви горе танцуват хоро в знак на протест.Правят сатанински партита,друсат се с конски дози дрога,говорят как трябвало само 500 000 да останат на планетата да са им роби...Обаче Господ е високо,вижда всичко и си знае работата.
8
8
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
Да в жив и здрав и 6-та категория да стане!
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Райомът далеч не е единствено САЩ. За сащарите пишвте, а за другите? Мецду другото, в речите си Тръмп е каза;, че пегашното им правителство е отпосналио по 750$ помощ, не се разбра на човек или на домакинство, предполагам на човек. Което е минимално, но за Хаваите нямаше и толкова помощ.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 5..намали криминалетата....
5
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Предизвикват урагани за да избиват собствения си народ. Докъде го докараха тези безмозъчни твари...
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Биби и Путин са най-мощните бури. Гадни диктатори и убийци!
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
И нас това в България какво ни интересува?
2
14
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 5 часа
наказват южните щати задето гласуват за Тръмп.. никога досега не е имало по 2 мощни урагана един след друг това е климатичен инженеринг
1
6
 
20
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 5 часа
Пари за помощи няма да има.Всичко замина за украйна