Светът скърби за Ален Делон, последния от гигантите

Известни личности отдават почит на актьора
Обновена: 18 авг 2024 17:06 | 18 авг 2024 16:58, Александър Попов
88
Светът скърби за Ален Делон, последния от гигантите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Известни личности, сред които френският президент Еманюел Макрон, режисьори, актьори, отдават почит на Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, съобщи АФП.  

"Господин Клайн или Роко, Гепардът или Самураят, Ален Делон въплъти легендарни роли и накара света да мечтае. Предостави незабравимото си лице, за да преобърне живота ни с главата надолу", написа френският президент в социалната мрежа "Екс". "Меланхоличен, популярен, потаен, той беше повече от звезда: френски монумент", добави френският държавен глава.

Бившият министър на културата Джак Ланг го нарече "принц на киното" и сподели, че приятелството му с Ален Делон се е основавало не само на актьорските му качества. "Имахме много близко приятелство с голямо доверие", каза той пред Франс енфо.

Ален Делон "оставя след себе си ослепителна филмография и неизразимо наследство", подчерта Тиери Фремо, генерален директор на филмовия фестивал в Кан. "Той олицетворяваше френското кино далеч отвъд границите му, беше образът на триумфалните тридесет славни години, беше една от онези личности, които се обръщаха както към широката публика, така и към специалистите, работеше както за комерсиалното, така и за артхаус киното", каза Тиери Фремо пред АФП.

Още по темата
"Той говореше прекрасно за режисьорите, които го направиха крал: Висконти, Клеман, Дерай, Мелвил, Верньой, Кавалие и т.н. Той безкрайно уважаваше режисьорите си и беше внимателен към партньорите си", продължава той.

"Ако днес тъгуваме за човека и за децата му, Ален Делон, артистът, ще остане: той оставя след себе си ослепителна филмография и неизразимо наследство", каза Тиери Фремо.Според френския филмов продуцент Ален Терзиан Делон е "последният от гигантите", предаде Асошиейтед прес. "Това е страница, която се обръща в историята на френското кино", каза той пред радио Франс ентер. Терзиан, който е продуцент на няколко филма, режисирани от Делон, си спомня: "всеки път, когато той пристигаше някъде... имаше някакво почти мистично, почти религиозно уважение. Той беше завладяващ."

Фондацията на Бриджит Бардо, посветена на защитата на животните, отдаде почит на "един изключителен човек, незабравим творец и голям приятел на животните", в изявление, публикувано в социалните мрежи. Делон беше "близък приятел" на френската филмова легенда Бриджит Бардо, "която е дълбоко натъжена от смъртта му", се казва в изявлението. "Губим ценен приятел и човек с голямо сърце".

"Балът свърши. Танкреди отиде да танцува със звездите..." - така италианската актриса Клаудия Кардинале реагира на смъртта на Ален Делон, нейния партньор в "Гепардът", в съобщение, изпратено до АФП. Танкреди е героят на Ален Делон във филма на Висконти от 1963 г.  "Иска ми се да го изразя с думи... но тъгата е твърде силна. Присъединявам се към скръбта на децата му, на близките му, на почитателите му...".

"Per sempre tua (Завинаги твоя), Анджелика", завършва Клаудия Кардинале, подписвайки се с името на героинята си във филма, спечелил "Златна палма" на фестивала в Кан./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: ален делон
Още от Звезди
Гаджето на Кендъл Дженър се отнася с нея като с принцеса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 81Пълни тъпни! не знам кой си или коя си но това не мога да го опиша какво е - абсолютна гнусота. Човекът просто е това което е. много жени са ламтяли за вниманието му и са го искали за себе си. Когато това не се случва те изведнъж стават големи феминистки и едва ли не желаят смъртта му. За мен АД е икона, невероятно красив, харизматичен абсолютно див както би следвало да бъде една звезда. Да почива в мир.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 80не беше ли според Щурците, а? Виждащ ли се колко си ***/а. а иначе еша ви няма да плюете по хората.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ален Делон, ах този син балон, според Сигнал!
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ален каза, че не му се живее, в днешната гнус!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голям!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Точен 57- Кирилицата била гръцка азбука????? Прочети поне някое от изследванията относно надписите в пещерата Магура. Там има 26 букви от азбуката, която ние наричаме кирилица. Спори се дали тази древна азбука е на 15 000 или на 42 000 години.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наистина, принц накиното!
71
0
 
0
 
! Отговори
Ккк преди 3 седмици
Явно нямате редактор, защото очевидно никой не чете тестовете, единствено всички знаещи и разбиращи коментират всякакви глупости. Първото изречение е повече от абсурдно, няколко логични пропуски и грешки отдават почит на Ален Делон, който ЗАПОЧВА на 88-годишна Последното ви изречение също е култово и да, правилно агитирате да НЕ последваме 😁
70
6
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 3 седмици
Много точно. Тръгнали да се правят на култур-трегери другарите. И да говорят глупости за Ален Делон и Холивуд. Копейкинщината е патология, жестока.
69
3
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 3 седмици
Робът има само един интерес: свободата.
68
19
 
9
 
! Отговори
Брутално откровен преди 3 седмици
Замина си поредния фалшив герой от младините на червените каскети. Само един-едничък путин им остана. Другари, споделете защо не ви пускаха да пътувате до Франция по времето на Ален Делон? Ехеее, кога грабехте кашкавали и агнета, кога станахте култур-трегери!?
67
3
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 3 седмици
До До 46 Всичко е цветя и рози, нали? А какво да правим с личните си интереси? Ти ще зарежеш ли своите в интерес на общото блага? Или както всички ще гърмиш през уретбата "дайте да дадете", докато всички ти заделят по малко?
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той е от хората, белязали времето през което са живели с незаличима следа и затова с физическата му смърт си отива една епоха. Но звездата на Ален Делон ще продължи да ни сгрява вечно. Амин.
65
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Филмите на Делон са страхотни и като ги гледам изпитвам тъга за отминалото време! Актьорите са стилно облечени.Жените са натурално красиви а мъжете излъчват класа!
64
7
 
3
 
! Отговори
НАШИ АЛЕН ДЕЛОНОВЦИ преди 3 седмици
БЕЯ, БЕЕВСКИ, ТИКВУН, ТИКВУНОВСКИ, > UND SO WEITER
63
1
 
18
 
! Отговори
Велик преди 3 седмици
Красив мъж, талантлив актьор, оставил след себе си цяла епоха в киното!
62
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По неговите времена Франция беше нормална страна. Сигурно го е боляло да гледа каква мерзост е станала последните 20тина години.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затваряме плажа на скалите!
60
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
У Франция скърбят ли за Ламбо :)))
59
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Освен омразата между руснаци и украинци, го има и сръбския въпрос. Сърбите мразят всичко и всички. Македонците пък мразят българите и гърците. На Балканите още не можем да се разберем чии са Александър Велики и братята Кирил и Методий. Всеки тегли към себе си. Докато не преодолеем крайния национализъм и късогледия си егоизъм, няма как да се обединим. Нали точно така ни завладяват и османците? Всесто да сформиране антиосманска коалиция, ние се бием едни с други. Путин прави същата грешка в Украйн