МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения

Причината - клеветническа кампания срещу България
27 мар 2021 13:00, Петя Славова
199
МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РСМ е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на РСМ - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РСМ по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
6
 
! Отговори
ЛеЛе преди 3 години
МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обясненияПричината - клеветническа кампания срещу БългарияТиквата Пращаме 5000 ваксини в РСМЦИРК
147
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажувам ви пак. Водата Македонско и Българско се мъти от север. Там го и създадоха проблема, използвайки един алкохолик, Георги Димитров, беха го турили на власт, да им върши работата.
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да идват танковете и да приключваме със северните циркаджии!
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161Мисля, че политик като нея, който яростно защитава българските интереси, заслужава дори и два хотела.
144
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с хотела/стена в Алепу кво праиме *** ? точиш лиги да си пак на власт та още да Крадеш ! -Долнопробна ...........
143
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е Американски и е в Словения да извикат американския посланик и словенския.
142
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този институт е Американски в Словения и може да го посетите и да видите какво пишат там и кой е основател. Напишете IFIMES в гугъл,както е написано в статията и може да го разгледате.Не пишат хубави неща в статията.
141
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мен макетата не ме интересуват изобщо ,а България !В Бг Яко се краде от такива като тая - 10 МИЛИАРДА на година !
140
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая да иде да си бутне хотела/стена в Алепу - Пресъпничка е ! предизборно хвърля пясък в очите на хората като се дърля с макетата ,та народа да забрави за нейните Пресъпления !герб са Яко корумпета по 10 МИЛИАРДА на година
139
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно е, че този институт от Словения в който има статия за Македония и България е Американски. Може да го видите в Интернет има страница. Това което е написано наистина не е приятно. Най-вече пише ,че чрез Бойко и неговата партия ГЕРБ в европарламента влиза мафията.Наистина трябва да се види какъв е този институт и да се извика посланика на Словения ,за да се види какво представлява този институт.
138
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай, Захариева! Мачкай сърбокомунистите!
137
3
 
16
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Така трябва да се действа, иначе те продължават да наглеят, а страничните наблюдатели си мислят, че си мълчим, защото за нещо сме гузни !
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
151 Светите братя Кирил ил и Методий са били вече покойници, прогонени и измъчвани във Велика Моравия, когато техните оцелели ученици, преследвани от великоморавския княз Ростислав, се добират до България и намират родушен прием при българския цар Борис I Покръстител Михаил. Той им дава възможност да творят, превръщат глаголицата в кирилица, според българския език, да превеждат, за първи път, църковни книги от гръцки, латински и иврит, на старобългарски, които книги тръгват към православния свят
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,ха,ха, единият от въпросните съветници на лицемера Заев, е иракчанин, учил титова история в псевдодържавата Югославия. Кви словени сте вие, кви 5 лева?
134
3
 
2
 
! Отговори
До 149 преди 3 години
До Анонимен 149БАН заявяват ,че ЮКирил и Методдий не са разпространили просветата в Русия и че това е ндеопустимо изкривяване на историческата и научната истина. Това е част от становището им относно твърденията, огласени по време на изложбата в Руския културен център.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 147 Хаха, отново простоват! :) И разобличен ***. Ти въплъщаваш двойния стандарт във външната ни политика. Оправда руското историческо изопачаване, но критикуваш македонското.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146"Напротив, БАН се изказа за подмяна на историческата истина и опитът да бъде просвоено Кирило-Методиевото дело"Не е "напротив", защото това което казах и това което си написал е едно и също. То няма обаче нищо общо с твърдението ти, че на изложбата Кирил и Методии били представени като "руски" каквото и да било.С това и пълното ти разобличаване целта е завършена.Сега си свободен.:)
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145 Много аргументирано."Хвала" на такива *** като теб. Работещи срещу България в полза на пропагандата на Руската Федерация.
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144"Та говоря за двойния стандарт."Ц, вече говори достатъчно за крайния извод какви са русофилите.Всъщност, ти си мислиш, че ми трябваше толкова време, за да го разбера.Аз го разбрах веднага. Целта ми беше да те прекарам през цялата дискусия, за да прочетат колкото се може повече хора колко нагли сте русофилите. С пълен успех, тъй че благодаря за неволното съдействие!Айде.:)))
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 143Напротив, БАН се изказа за подмяна на историческата истина и опитът да бъде просвоено Кирило-Методиевото дело