МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения

Причината - клеветническа кампания срещу България
27 мар 2021 13:00, Петя Славова
199
МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РСМ е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на РСМ - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РСМ по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Профила ти на завършен ***: потвърден.СПРИ да СРАМИШ БЪЛГАРИЯ
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та говоря за двойния стандарт.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 139"Радвам се за теб, само че БАН изглежда са по-глупави от теб и Русия, която сега защитаваш и оправдаваш."Последните фази на троленето ти.БАН може да коментира дали Кирил и Методии са славянски или по-специфично определени учени, кето е и направил. БАН не се е изказвал какво е писало на изложбата, та опита ти да излъжеш удря на камък.Удря на камък и опитат ти да излъжеш, че "защитавам Русия" която използват всяка възможност да ни мачка културно. Така и на тази изложба.
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140Ти с приказките си явно работиш срещу интереса на България като оправдаваш руското изопачаване на историята на гърба на България! Мале,доста си глупавичък.
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137Интересно как промяната на историческата истина от страна на Русия я оправдаваш, а тази от страна на Македония я критикуваш?
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136"А ти понеже не си анонимник!"ЯВно, че троленето ти навлиза в заключителните ти фази, щом вече е чисто и просто тактика на хвърляне на реплики нямащи нищо общо с курса на разговора.Пак да ти кажа: СПРИ да работиш СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ.Много просто нещо за рабиране.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137 Радвам се за теб, само че БАН изглежда са по-глупави от теб и Русия, която сега защитаваш и оправдаваш.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134За разлика от теб аз бях на тая изложба, за да се запозная отблизо с мизериите, които се опитват да правят руснаците по този повод. Те са доста по-умни от теб (никакво изненада) и не допускат такива левашки грешки, тъй че никъде не се срещаше словосъчетаниято "руски просветители". Разбира се самата идея, че това е нещо, заради което ще бъде извикан посланика на Русия е поредния фишек, с който русофилите, се опитват да сложат фалщиф знак за еквивалентност.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133 А ти понеже не си анонимник!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133Напротив, ти драскаш,защото си на заплата. Но твърденията ти към мен са безпочвени и точно колкото да си увеличаваш постовете. Но много недочел си.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 132 Съветът ми е да започнеш да четеш повече. Кирил и Методий освен като славянски просветители,са представени и като руски такива. Имаше реакция на БАН по въпроса. Дали ще оспориш и тях?
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Постовете на "анонимници" са непроследими (поне не в рамките на дискусията), тъй че вече откровено тролиш И за неща извън анти-българската ти реторика.Даже вече не говориш по темата, само драскаш да се намираш на приказка!
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126В руския културен център НИКОГА не е имало изложба, на която Кирил и Методий са били наричани "РУСКИ просветители". Имаше изложба, на която бяха представени като славянски просветители, тъй че освен че си неграмотен, показва, че не разбираш разликата между ясни действия по говорене СРЕЩУ България, и пробутване на исторически факти, които създават грешни внушения, но не са неверни.Лъжите продължават.Съвета ми е да СПРЕШ да лъжеш и да работиш СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!
115
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нашата позиция е правилна трябва да се действа максимално твърдо вкл с военна сила да ги принудим да признаят че са българи. ако не признаят в концлагери ги вкарваме и това е
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124 Отново вадиш от контекста изречение, като цитираш само"Следи постовете",а не добавяш какво съм написал преди това,че щом твърдиш ти нещо гоп доказвай! А това става като следиш постовете, иначе празни приказки.
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124 Нямаш нито едно доказателство,че работя срещу България.Нито един мой пост.Това са празни приказки.Цитирай къде съм написал нещо срещу българския интерес. Неподготвен си за дискусия, защото си мислиш,че можеш да изопачаваш думите по толкова елементарен начин.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119 И тук не позна с опорната точка. Не е отклоняване на вниманието,а разговор за двойния стандаръ на българското правителство! Извика ли Захариева руския посланик,когато Русия направи изложба в Руския културен център и заяви,че Кирил и Методий са руски просветители?
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 122Ти да не си некое от Босфора, аз хваля българската армия, но явно не можеш да го проумееш :)))
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123"Следи постовете"Аз следя постовете и им отговарям по ред. Това, че си мишка и те е страх да покажеш кой е твоя прави троленето ти още по-очевидно.Пак ще ти кажа: СПРИ да работиш СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121Това е твой проблем, ти твърдиш нещо,а не аз. Следи постовете.