МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения

Причината - клеветническа кампания срещу България
27 мар 2021 13:00, Петя Славова
199
МВнР привика посланика на Северна Македония, искат обяснения
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РСМ е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на РСМ - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РСМ по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще флиртувате с тези простаци, какво като отглеждат марихуана. Те обиколиха маалата само и само да не са с нас.
47
0
 
2
 
! Отговори
Прав си Гьоте ... преди 3 години
До ха-ха-хаЗатова мъжо й строи защитни стени/хотели по морето ... за милиони! Да им завидиш на гларусите, които ще живеят там!
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонците се отърваха от авроатлантическото робство, Заев е велик политик, а пък нас ни вкараха в ЕС без нито един скандал или изстрел. Целувайте сега на мама Мути Простата германска бисквита и гледайте как златото заминава за Канада.
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СМ плаща, но не минава.Браво на Захариева. Трябва ПО-АКТИВНО с боя по наглите сръбски слуги в Скопие.
44
1
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Ама вие какво очаквате от институт който бива спонсораран от Македонското правителство с умопомрачаващата сума от 1000 евро на месец. Когато плащаш цял 1% от Брутния си вътрешен продукт на организация , трябва да очакваш да защити със зъби и нокти националния ти интерес!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ход от титодонска страна се нарича - АГОНИЯ. Простотията и злобата не може да доведе до нищо добро! Заев, албанските ласки идват за теб и твойта подмолна свита. Тито ти се усмихва. До всички тук - репортвайте този институт че разпротранява фалшиви новини, веднъж като влезе в алгоритъма всичко свършва за тях!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да инициира резолюция на Евросъюза по повод враждебното отношение на СР македония към България.Трябва да се прекратят каквито и да са разговори и преговори с СР македония за влизането и в ЕС
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фашисткото правителство в СР македония трябва да се изолира и заклейми.От Словения трябва да се поиска обяснение също защото там се намира този така наречен институт
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Стига да потърсите, има видео как макетата посрещат като освободители армията ни през ВСВ :) Цветя им подаряват, храна им дават, сърбетата са избягали отдавна при появата на първия български войник, нема го Александър Македонски :)))
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За награда,че ни мразят,тъпчат знамето ни ще и даваме безплатни ваксиниЛуди ли сме,глупави ли сме!Никой народ не би минал високо такова отношение,само ние,Явно,пак слушкаме ,,началниците".
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
племе което гори българското знаме и то е рецидив и руши българските надгробни плочи заслужава пълно игнориране поне за 30 години дето се вика ние искаме да ги кръщаваме в правата вяра те пускат газове
37
5
 
5
 
! Отговори
Нато на тор! преди 3 години
Точно така правят евтин пи ар на гърба на единствената по жалка държава от нас Македония,браво колониални краварски мишоци ,ще ви изметем ведно с транс-атлантическите ви господари !Нато ес и герб вън!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Те разчитат на това, че уж ни се водят братя, тоест могат да се подиграват както си искат :)) При нас това е дилемата, щото на гърците им беше лесно да ги отрежат, даже ги нарекаха гадни българи с промити мозъчета, ама ние нали им се водим сънародници, все мълчим и си траем :)))
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Македонците трябва да бъдат бити и .... навсякъде и винаги, докато не престанат с кражбата на история и език от България! Същото се отнася за всички врагове на България!Който ни мрази под нас да лази! Или се отнасяш с добро към България или под ножа!
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрах каква им е болкта ана тия селяни прости.Ако се издървят на турците -ще ги смачкат.Ако се отворят на гърците -ще ги изорът.Не един път. Ако направят птоблеми с албанците ония ще ги изядът с парцалите.Тоест всички могат да ги бият и трепат яката.Само Бг сме по слаби и ония се ежат на нас.300 год са ги клали е еб*ли турците обаче били "братя". България ги спонсорира,пари им дават даже некви болници са ремонтирани с български пари-и сме им най-големите врагове.Блокаж и визи до краят на света
33
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаКъде беше тая жълтата кога роми пребиха един български командос, тази ли отстоява българския интерес. Къде е тая когато роми крадат от безпомощни пенсинонери.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Те са интегрирани донякъде, даже има роми които се мислят за българи, изобщо сравненията със сръбските макета са неуместни :)) Все пак има макета които се чувстват българи, обаче медиите там не им дават да се почувстват такива :)) Все едно да забраним на българските турци да се чувстват такива, виждате че българските турци се отнасят добре, даже има такива които се чувстват българи :))) Насила хубост не става, може би сърбите ще го проумеят някога :))
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освободихме ги от Османско робство 1912 година, освободихме ги от Сръбска робство 1941 година.Българската армия воюва срещу хитлеристите в Югославия 1944-1945 година.Двойни и тройни освободители сме на сегашното Северноюгославско Македоние.Това трябва да се обясни на Запада, който винаги е ругаел България.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами да това е самата истина...ако прочетеш малко българска история и ще разбереш кой е създателя на българите и българия-руската имперска политика на балканите.
29
10
 
5
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
Всичката мара втасала герб ще ни вкарат във воийна само това им остава на тия нещастници!