България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
14
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Браво. Поне една мъжка постъпка от БГ.
99
7
 
5
 
! Отговори
байо преди 3 години
Е точно в тоз момент да имахме некой военоначалник на място да си вземем всичко наше, докато не гледа никой насам. Така или иначе ЕС е изпята песен. Ноо си имаме Радко и валят ли валят самолети. Това е истината.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тур чалята си мисли че само русите ни са в главата.... хахахаха :)) Да пишат как сме ги гонили като кучета до Истанбул или това е тайна :))
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89 Глупости пишеш. Тогава са на мода хунските теории за произхода на българите. А татарската теза е просто сръбска клевета на база първите славянофили, които като почнали да изследват дунавските българи забелязали, че носиите и расово са близки да казанските татари, а езиково - славяни. Сърбите естествено като истински актвисти да са най-блтзки до хегемона са автори на тази теза и я тиражираха в Югославия масово..
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Античките трябва да сменят и знамето с вентилатора със знамето на Асен което е жълто с червена буква Ш и герба са 3 червени лъчета легнали на жълт фон..
95
3
 
15
 
! Отговори
До 113 преди 3 години
И от къде ги знаеш ? Защото Аз поддържам връзка с роднините си- и до ден днешен знаят, че са българи. Е, гръцкият им е по-добър от българския, но виж, за македонски не са и чували. Или пишеш наизуст, колкото да не заспиш?
94
1
 
5
 
! Отговори
по принцип преди 3 години
Тия както са в уж в Алианса, гаранция ако им пуснем 10 танка резултата е бял флаг и преговори с Албания. Никой няма гък да каже, смятай ако турците тръгнат насам как няма да им мигне окото. Всичко е фикция в тия презокеански абревиатури. Тва че Макрон скача за френския си кипърски протекторат, не значи, че някой го е еня за обикновения чиляк в Солун да речем.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХммАми не знам да са обявили Левски за турчин. А за Северджаните Гоце не е българин. Абе една ж.п.линия не направиха. Що пари потрошиха да ни плюят за две години -някой ги хлъзна. Елитът им чака накъде ще тръгнат сръбските богове та и те там. Дресирали са ги и селектирали добре.
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи аз като българин не искам да се асоциирам с македниците, които са допуснали да им се промият мозъците и да се отрекат от историята на дедите си, да пренебрегнат борбите им и да потъпчат паметта им. Това са предатели, продажници, с нисък интегритет. Срам ме е от тях - не искам да гледам на тях като на българи. Да си седят в *** и да не ни занимават с проблемите си. И без това цяла Европа им се смее, как за 20 години станаха нация с древна история. Смешници.
91
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Печели влияние сред простия народ. Не всичко са тъпите ви организации. За някои, хората са капитала. Сега по-ясно ли ти е?
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗНАЕМ ГИ ТЕЗИ ПРЕСЕЛНИЦИ ДЕТО РАЗНИ "ПАТРИОТАРИ" ГИ КАРАХА ДА ПИШАТ КНИГИ ЗА ТОВА КАКВИ ГОЛЕМИ БЪЛГАРИ СА...ДОСТА ОТ ТЯХ ИМАТ РОДНИНИ В ГЪРЦИЯ,КОИТО СА МАКЕДОНЦИ ПО УБЕЖДЕНИЕ.АЗ ПОЗНАВАМ ЕДИН ТАКЪВ ОТ БЯЛА, ВАРНЕНСКО ДЕТО ОНИЯ ОТ КАРАКАЧАНОВОТО ВМРО ГО БЯХА ИЗПРАТИЛИ В ГЪРЦИЯ ДА ПРАВИ БЪЛГАРИ СРЕД РОДАТА И БЪРЗО МУ ПОСОЧИХА ВРАТАТА НА ДОМА СИ, ДА СЕ МАХА...ТОЙ СЛЕД ТОВА СЪЖАЛЯВАШЕ,НО КЪСНО.
89
4
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 89: "А нашите историци след втората световна война пишат теорията за татарския ни произход": Това откъде го извади? Кой наш историк е писал теория за татарски произход на българите? Това си е съчинение на сръбски и македонски историчари. А историчарите не са историци, а съчинители на история. В общата българо-македонска комисия са казвали на хората от РСМ - посочете един исторически документ, в който Самуил да е наречен македонски цар. Няма! Но в учебниците им го пише. Докога?
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 104 Путин печелил!!Какво по-точно ?Не забравяй ,че РСМ е член на НАТО !
87
5
 
9
 
! Отговори
сАвеЦки ибрикчии преди 3 години
Русия няма нужда от силен ЕС, така че е напълно нормално ибрикчиите на Кремъл тук да изпълнят повелитеТова са даже неписани заповеди в "международната ни политика". От 44-та всеки политик влизащ в тази мръсотия наречена политика тук знае кой командори парада и на кого трябва да сме угодниКак РСМ, едно джудже държава, толкова ни пречи ние да се чувстваме добре? Вместо да имаме съседи със силна икономика, за да може съвместно да богатеем на Балканите, ние искаме резервати с индианци...
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До северомакедонецМодче мило кадънке... :)) Знаем че си против всичко българско, не че ти пука за макетата, ама нали ни правят сечено :))) Българина е оцелял много векове, имал е спадове и върхове, не си мисли , че ще го събориш :)) Даже колкото се пробваш, толкова по трудно става, капиш :))
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Били сме татари ,все едно мъкедонците са нещо повече от татарите!Татарстан е с пъти по-развит от РСМ ,освен това много учени и спортисти са от прабългарски (или татарски както казват)произход.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62 Нямамаме нужда от такава Македония с такъв елит. Историят учи чек сгънеш ли се ще те сгънат пак. Става дума за нашата идентичност и историческа памет. Аман от състрадание...Като немат свест и лъжат нонстоп да си се оправят сами. Гръцкото школо на нищо ги не научи - тия исторически *** и политчески тарикати. Учените им престъпници и фолклористи, журналистите страхливци...
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях готов да излизам с плакати срещу ЕС - ЗА излизане ако тези клекнат на Македония и още съм готов! Ако се опитат да ни заобиколят от ЕС, няма да си тръгна от протестите по улиците, докато не напуснем ЕС!!!
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До северомакедонецХОДИ ДА ПИТАШ ХОРАТА ОТ СВИЛЕНГРАД И МАЛКО ТЪРНОВО ДА ТИ КАЖАТ КАК ЕРДОГАН ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛ ОФАНЗИВАТА-ДЕСЕТКИ ВЕЧЕ ВЛИЗАТ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА СВОБОДНО...ШЛЮЗЪТ Е ОТВОРЕН КАКТО СЕ КАЗВА.И КАКВО КАТО СТЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПА?
81
2
 
5
 
! Отговори
северомакедонец преди 3 години
До Анонимен И какво като некакви селски комплексари се отделят от нас? Ми те са плюли на базови цивилизационни ценности - признаване на фактите като факти. Тогава те нямат ни наука, ни право. Те са исторически ***. Като нямат сили да видят истината, значи са неадекватни да саyb съюзници.. Те постоянно ни ненавиждат на подсъзнателно ниво - така ги учат, а и не смеят и да мислят. Ами да си разплетем чорапите