България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 89Виж в Уикипедия на английски,френски,немски,испански и др.езици,какво пише за цар Самуил,Климент,Наум,кирилицата,Гоце Делчев,Даме Груев,Гьорче Петров,ВМРО и др.македонски въпроси и тогава ни плаши с ЮНЕСКО,ООН ,чуждестранни исторически и извънземните!
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Татарския и тюрксия происхот на бг е създаден след 1919 г., за да се отдели България от славянството, но няма как да се отдели защото езика е близък до другите славянски. Прабългарския е мъртъв език и няма книги, за да се каже какъв е и остава славянския след Кирил и Методи.
78
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейството ми се е преселило в началото на миналия век от Македония, в предвлите на сегашна Гърция. Щяха много да се смеят на воплите на промите мозъци на съвременните македонци.
77
3
 
14
 
! Отговори
Ha-ha преди 3 години
Поне по тоя въпрос сме обединени. На Югославия, мястото и не е в ЕС.
76
2
 
3
 
! Отговори
КАТ преди 3 години
СВ става и за софийска табела като цяло. Идват си нещата по местата, време трябва.
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ЕС за тези продажници
74
11
 
3
 
! Отговори
Монгол преди 3 години
Прости татари ...
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже е нова държавичка, обърках се :))))) Северна Македония, това СВ ми прозвуча като сиви .... хахахахаха :) Еми да не се обиждат макетата, за нас е необичайно да имат такива претенции :))
72
2
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 години
А викаш да оставим вашите и немците да ни нашарите ли? Пак няма да ви се получи. И като цяло ЕС през крив Макрон за вас, не заради нас. Просто се разпада и си чешат егото с вас, гледайки нашата реакция. Накрая касира дядя Вова.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...предстоящото словенско председателство..." Ами те точно там ги създадоха - в Блед. Айде там да им бъде и краят.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди това има югославски империализъм след 1919 г. и турски империализъм след 1878 г. Като кажат А, трябва да кажат и Б от България.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Фашист е фа си браниш историята и истината . ... ДА фашисти ме. Чао
68
2
 
9
 
! Отговори
северомакедонец преди 3 години
До Анонимен 15. Нещо си се объркал. В България има поне 2 милиона потомци на македонските българи и десетина хиляди македонстващи македонци български граждани кой от България кой от Югославия. Е те това е .Северджаните от РСМ са си нещо ново - хибрид от сръбска наглост, български инат и албанско електрическо отопление закърмени с югославска мания са величие...ДА си седят в резервата и да чакат Реинкарнацията на Югославия или мегаилирия.
67
7
 
6
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
ето така се защитава национален интерес - това ако беше Борисов вече щеше да е в поза..не партер, а направо разкрачен -Брюксел го дресира като куче на каишка
66
4
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕДНА ДЪРЖАВА ДЕТО СИ СМЕНЯ ИМЕТО ПРЕЗ 5 ГОДИНИ НЯМА МЯСТО В ЕС.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Никой не те спира да чукаш камънаците в СВ или да си отидеш в родната Турция !? :)))) Ако искаш да си кадъна ***, никой не те спира да станеш жена на некой загорял турчин, българите сме толерантни :)))
64
2
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До 78 това е просто примерно. Щото ако ЕС се разпадне и се сътвори Евроазийския е те тогава, ще се получи същото ама в наш ущърб.
63
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Всичко ще си дойде на мястото, но трябва време и натиск. В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. А в комисията отказват да подписват документи, които са на "официалните езици на двете страни".
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая край на досаждането. След 6 месеца пак този цирк. Само не разбирам защо заседават, когато Македония не са изпълнили условията ни, но нищо. Ще се събираме на всеки 6 месеца да си говорим глупости.
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори с византийците се разбрахме по исторически въпроси, но с тези комунистически запъртъци никакъв шанс.