Радев: Най-важно е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано

България е основен двигател на евроинтеграцията на Западните Балкани
17 юни 2024 14:34, Елка Василева
68
Радев: Най-важно е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано
Снимка: архив, БГНЕС

В една парламентарна република най-важно е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с черногорския си колега Яков Милатович при официалното си посещение в Черна гора.

Още по темата
От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси, добави държавният глава.

По-рано днес от прессекретариата на президента съобщиха, че със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията държавният глава Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9:00 часа на 19 юни 2024 г.

"Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на евроинтеграцията на Западните Балкани. България е основният двигател на тази политика. Вярвам също така, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на евроинтеграцията на Западните Балкани. Това ще рече този процес да не бъде ускоряван и подвластен само на базата на геополитически обстоятелства. А да се движи на принципа на собствените заслуги и спазването на Копенхагенските критерии. Да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права и върховенството на правото", каза Румен Радев, цитиран от БНТ.

"Благодарим за политическата и експертна подкрепа за евроинтеграцията на Черна гора, като се надяваме да станем 28-ата страна членка на ЕС до 2028 г. Само стабилен регион, който е проспериращ икономически и се базира на взаимното доверие, може да направи крачка напред в своето общоевропейско бъдеще. Подчертавам интереса към двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза в началото на пресконференцията президентът на Черна гора Яков Милатович.

"Подчертавам интереса за двустранното сътрудничество, особено в сферата на икономиката", каза още държавният глава на Черна гора.

В знак на трайното приятелство между нашите държави държавните лидери ще посадят "дърво на приятелството" в двора на президентската резиденция в Цетине. Ще започне и реципрочно наименуване на улици в Подгорица и в София на важни личности или географски имена в двете държави, допълни Милатович.

"Искам да благодаря на президента на Черна гора за поканата и топлото гостоприемство. България цени изключително високо отличните си отношения с Черна гора, базирани на дългогодишно приятелство и взаимно доверие, на вековни културни, исторически и духовни връзки, на конструктувно партньорство и на общи цели. С президента Милатович направихме обстоен преглед на нашите двустранни взаимоотношения и обменихме мнения по актуални въпроси", каза държавният глава Румен Радев.

Той подчерта, че и от двете страни има амбиции за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на индустриалното сътрудничество, икономиката, ИТ сферата, отбраната, науката, културата.

"Ключовото условие е да имаме по-добра свързаност", подчерта Радев.

Той допълни, че очаква правителствата на двете държави да работят по-активно за откриване на директна авиолиния между София и Подгорица.

Радев е обсъдил с Милатович перспективите пред Черна гора за по-бърза евроинтеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Балкани
Силяновска разговаряла с Главчев за добросъседските отношения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 2 седмици
Хайде Румъния - Украйна - 16часа по ТРТ 1. Да изгледаме един чист европейски мач без афровсякакви.
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Привет на Всички Знайни и Незнайни Зелени и Сини... Неуморни.. Трудолюбиви.. Словесни.. Мъдри...ПреМъдри.. ФоРумейци... Стари и Млади... Хорото се върти както Колелото... Само че Човешко... Пияно и Заляно... но Човешко... Момите с китка Роза на Ухото... Момците с пояси червени... С кривнати Калпаци са Нашите Юнаци... Тропотът се Чува от Векове... Земята се Тресе... БъЛъГъ+АРИИАните ... ХОРо ИграЯт.... За да има Род и Велик Български Народ!
32
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
и тия неке да ги биде давайте следващите избори не се мотайте
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Приемете Поздрави Сърдечни от Свободната Енергия на Мислите - За да има Род и Божествен Български Народ!
30
3
 
3
 
! Отговори
. преди 2 седмици
да пази господ от "загрижеността" на подлеца-лицемер водолаZът мистър кеш !!!!!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, даже до Бяло море и до Рим. И той беше подобен на своя баща - голям мъчител, заповяда на народа да се нарича на неговото име болгари, и от това време илирийците се наричат болгари, а не както някой мислят, че от река Волга иде името болгари. Спиридон Иеросхимонах, 1792 г. "История во кратце о болгарском народе славенском"
28
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Ще работят...а дано,ама на дали.Вместо за народа ще "работят" на гърба на народа.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И Колад пожела да бъде Бог и му се покланят като Бог, а не като Крал. И роди два сина: името на първия бе Болг или Бог, и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден - и да ядат и да пият и да пеят песни - сиреч "Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе", и прочие повтарящи многократно и споменаващи името Колад. Даже и до днес има такъв празник у Българите, ако и да се покръстиха.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Народът е разделен от една ос - европейци и евразийци! Едните дърпат към Европа, другите към Азия. Резултатът е батак!
25
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
Че кога сме имали работещ парламент в полза на всички? Те работят, но за техните интереси и интересите на техните хора и големия бизнес, който да задуши малкия бизнес. На страната на големите арендатори са, а малките да фалират заради новите закони за окрупняване на земята. Не очаквайте светло бъдеще, освен ако сами не си го направите като започнете даинвестирате по малко и част от заплатата ви да работи за вас вместо срещу вас. Цял живот осигуровки и бачкане и накаря добре са само инвестиращите
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никога повече армейски и полицейски фуражки в българската политика!Никога!
23
2
 
5
 
! Отговори
Я па Тоя преди 2 седмици
До Анонимен Равносметката за 7 години в президентството на "бащата на нацията" - едно превъртане на лост, няколко коремни преси, няколко лицеви опори, една тотално разбита държава и един напълно разделен народ.
22
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
По-леко с виното, коледаре :) След 7 месеца, след 7.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Болг се роди Коладе, тази вечер Коладе!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Застигналъ ми, мале, Личен -ден Коледовъ -ден, Слезалъ ми Коледа Бога. Слезалъ ми фафъ гора-та. Та ми седналъ пудъ даро-ту.
19
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Радев партия няма да направи, защото го чака участта на полковника. Толкова кирливи ризи ще излязат наяве, че случката с полковника ще ни се стори като добър турски сериал.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на Света 4745/763 преди Хр/
17
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Е той Радев си работи за ЕС и НАТО. Какво е направил против ЕС и НАТО? И какво е направил в полза на Русия? Дайте ми едно действие на Радев, което да е облагодетелствало русия и дайте ми друго действие на Радев, което да е навредило на ЕС и НАТО :) Няма такива.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като е против боко защо си избра Главоча за премиер?
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не може да сравняваме истински генерал и боен пилот (Радев) с бодигарда на Тато с плоското чело.