Скопие: Албания обърка броенето на македонците

Българите се оказаха тройно повече
29 юни 2024 20:00, Стела Стоянова
184
Скопие: Албания обърка броенето на македонците
Снимка БГНЕС

Северна Македония поиска "корекция" в преброяването на македонското малцинствено население в Албания, предаде БГНЕС.

Вчера бяха публикувани резултатите от него - българите в страната са три пъти повече от северномакедонците (7057 души на 2281).

"Министерството на външните работи на РСМ отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г. Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските дружества в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", се казва в съобщение на ведомството.

Македонското МВнР "изразява недоволство и остро реагира на използването на термина "северно македонци" и използването на името на държава като заместител на етническа общност".

Посланикът на РСМ в Тирана Данчо Марковски "ще бъде извикан за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания. В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално насърчаване в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнато от предишното политическо ръководство у нас. Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред", допълват властите в Скопие. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от ЕС
Гръцкото МВнР: Скопие не зачита историята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Правилно ли разбирам - Северна Македония не е доволна от преброяването на друга суверена държава? Искат корекция, хахаха, не мога, просто тея са луди! Луди за връзване!
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Македонците, извинявам се, Северно македонците, друга работа нямат ли си, че да дават път в живота на съседни държави?
60
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
АМИ ДА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ПЕНДИКОВ СЕ НАДЯВАШЕ В СОФИЯ ДА ГО НАПРАВЯТ ПОЛИТИК ИЛИ ЖУРНАЛИСТ,НО НИТО ЕДНОТО НИТО ДРУГОТО СЕ СЛУЧИ И ЗАТОВА ГО ИЗРИТАХА ОТНОВО ПРИ МАМА В ОХРИД,ЧЕ В СОФИЯ НИКОЙ НЕ ГО СМЯТАШЕ СА ЧОВЕК...ТАМ ПРИ МАМА ПОНЕ ЩЕ ИМА ХЛЯБ НА МАСАТА И ЧИСТО ЛЕГЛО!!!
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Като хванеш един вмирисан македонец, пардон северно-македонец и го измиеш хубаво от сръбската пропаганда и си става чист българин.
58
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
КАКВО СТАНА С ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ПЕНДИКОВ?ДАДОХТЕ МУ ГРАЖДАНСТВО И ХОП ОБРАТНО В МАКЕДОНИЯ ПРИ МАМА ДА ГО ХРАНИ,ЧЕ В СОФИЯ ТРЯБВА ДА БАЧКА,А ПЪК ИЛИЯНА ЙОТОВА ОТКАЗА ДА ГО ОСИНОВИ...А ИНАЧЕ ДА ЗАПОВЯДАТ В СЛЪНЧЕВ БРАГ ТЪРСЯТ ПОД ДЪРВО И КАМЪК СЕРВИТЬОРИ И РАБОТНИЦИ НА АВТОМИВКИ...
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Напраили паметник на Александър Велики в малкия град Скопие, обаче той бил грък, а гърците им казват, че са гадни българи... :))) Сърбите са яли много бой от нас, нищо чудно, че са им промили тиквите :)))
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Е толкова усилия да положат за създаването на великата мекедонска нация и накрая в Албания повече българи отколкото македонци. Смях голям. А с Албания даже нямаме обща граница. И сега какво албанците ще правят нова преброяване специално заради тях ли?
55
3
 
24
 
! Отговори
Някой преди 4 дни
Това е чудесна новина за албанците! Сега остава да се отделят от Скопие за преговорите, и пътят към ЕС им е отворен!
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Направихте ги на нищо макетата, но те си го заслужават :)))
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Виктор СтояновНЕ БЕ ПРОСТО ВИ ИЗИГРАХА...ВЗЕХА ПАСПОРТИТЕ И ДИМ ДА ГИ НЯМА ПО ГЕРМАНИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ,КЪДЕТО МЕЖДУ ДРУГОТО СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ МАКЕДОНСКИТЕ ОБЩНОСТИ ТАМ,ЗАЩОТО "БЪЛГАРСКИТЕ" ОБЩНОСТИ ТАМ СА ПРЕДСТАВЕНИ ПРЕДИМНО ОТ ТУРЧЕЕЩИ СЕ РОМИ!!!
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Скопие е основан от скопци!
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ТО И В БЪЛГАРИЯ ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ РОМИТЕ СА ОКОЛО 350 000,НО ИСТИНАТА Е,ЧЕ СА НАД 1 500 000...ТОКУ ЩО ИЗЛЕЗЕ НОВИНА,ЧЕ АЛБАНИЯ Е КОРИГИРАЛА БРОЙКАТА И БЪЛГАРИТЕ ТАМ СА ИЗТРИТИ КАТО НАРОД...ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ВЯРВАТЕ В СУХИ И БЕЗСМИСЛЕНИ СТАТИСТИКИ...
50
2
 
16
 
! Отговори
Виктор Стоянов преди 4 дни
Още едно доказателство че македонците не съществуват! Срещу един таблет и тетрадка с Хан Аспарух се стопиха като ланския сняг!
49
2
 
15
 
! Отговори
От анонимен тракиец преди 4 дни
Ми то и в сърбо-хърватско-словенското кралство югославия е немало макета.Те били южни сърби от вардарска бановина............?????????
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Едно маке, две маке, три ... БРЮМ, четири севеномацедонци, пет србе ,чей чей обърках сэ
47
1
 
10
 
! Отговори
Мъдуро преди 4 дни
В Скопие, скопяват ли?
46
1
 
16
 
! Отговори
Вие вас си гледайте преди 4 дни
Бюрмци, вие гледайте да объркате броенето на албанци у вас. Че току виж се оказали повече и трябва да слагате двуглавия на слънцето отгоре. То че езана си го слушате по 5 пъти си свикнахте, ама да не станат и други неща задължителни? Не искахте да сте ***, но албанците няма и да ви питат какво искате!
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Правилно, българи са. Обаче ги писали северно макета. Ха ха.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Костадинов знае най-добре!
43
0
 
3
 
! Отговори
324 преди 4 дни
Не съм готов ама ако много се пънат тия бустанджии току виж съм станал