Скопие: Албания обърка броенето на македонците

Българите се оказаха тройно повече
29 юни 2024 20:00, Стела Стоянова
184
Скопие: Албания обърка броенето на македонците
Снимка БГНЕС

Северна Македония поиска "корекция" в преброяването на македонското малцинствено население в Албания, предаде БГНЕС.

Вчера бяха публикувани резултатите от него - българите в страната са три пъти повече от северномакедонците (7057 души на 2281).

"Министерството на външните работи на РСМ отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г. Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските дружества в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", се казва в съобщение на ведомството.

Македонското МВнР "изразява недоволство и остро реагира на използването на термина "северно македонци" и използването на името на държава като заместител на етническа общност".

Посланикът на РСМ в Тирана Данчо Марковски "ще бъде извикан за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания. В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално насърчаване в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнато от предишното политическо ръководство у нас. Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред", допълват властите в Скопие. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от ЕС
Гръцкото МВнР: Скопие не зачита историята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 97 преди 4 дни
Името Скопие е с гръцки произход, идва от думата скопхя, на гръцки застава. Явно там е имало навремето гарнизон.
81
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не мога да разбера как албанците ще сбъркат. Ние българите сме лесни за разпознаване монголоидо-татари и нямаме нищо общо с великата македонска нация.
80
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Е, това показва, докъде е стигала България по времето на цар Симеон, на три морета: Черно, Бяло и Адриатическо! И въпреки това не се правим на велики, като нашите съседи на запад, северняците!
79
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз като чуя Скопие ми се обръщат червата, това сигурно е най гнусното име на столица в света .
78
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
МНОГО ОТ ТЕЗИ "БЪЛГАРИ" СЕ НАДЯВАТ НА ПРИВИЛЕГИИ И ПАРИ ,НО ОСТАВАТ ИЗЛЪГАНИ И ЧЕСТО СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ...
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Юговнярите са в ступор.
76
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Съкращението СРМ означава Сръбска Република Македония. Да си го заложат официално в конституцията.
75
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ПРОБЛЕМЪТ Е СВЪРЗАН С ОГРОМНАТА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ И ТУК НЯКАКВО СИ ФАЛШИВО ПРЕБРОЯВАНЕ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ...СТИГА СТЕ СЕ ХВАЩАЛИ ЗА НЯКАКВИ СИ БРОЙКИ...ФАКТ Е ОБАЧЕ,ЧЕ ОСВЕН ТАБЛЕТИТЕ И АЙФОНИТЕ МНОГО МАКЕДОНЦИ ОТ АЛБАНИЯ,КОСОВО И САМАТА МАКЕДОНИЯ ПОЛУЧИХА ЩЕДРИ ДАРЕНИЯ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И НЯКОИ ДОРИ ЗАПОЧНАХА ПЕЧЕЛИВШ БИЗНЕС,КОЕТО ПОДРАЗНИ ДОСТА ОТ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ,КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПО 1000 ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ...ЗАТОВА И СА ДОСТА НЕДОЛЮБВАНИ ДОРИ МРАЗЕНИ В САМАТА БЪЛГАРИЯ.ФАКТ.
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Северджаните пищят на умряло.КЕФФФФ.Явно в Албания няма стигматизация на българите,нито гонения. Не се учи фалшивата македонистка история и резултатът е виден. Българите в СМ са много повече от 3500.На много хора е отказвано да ги пишат българи,ако не покажат бг. паспорт.На други са вписвали националността с молив,а на трети не са показвали,каква националност е записвал преброителя.Албания не е СМ и заслужава да тръгне към ЕС самостоятелно,а не в пакет с Вукоебината.
73
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
В Северна Македония няма българи, но в Албания българите са повече от измислените македонци! Факт, северните макаци са в ступор!
72
2
 
13
 
! Отговори
ПУТИН МРАЗИ БГ... преди 4 дни
ПУТИН ВИНАГИ Е ЗА СЪРБИЯ И РСМАКЕДОНИЯ...
71
3
 
30
 
! Отговори
Право на мнение! преди 4 дни
В Албания явно българите са свободни да се нарекат българи и да живеят достойно!!! Шапка им свалям на албанците за бързо приемане на европейските ценности! Северно-македонците са хора възпитани в омраза и злоба! Никога няма да влязат в ЕС, докато грасят политикаглта си на омраза към българите!
70
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
АМИ КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ОТ СТРУМИЦА МИТКО ГЕОРГИЕВ...ТОЙ ГОРКИЯ ТОЛКОВА Е ОНЕПРАВДАН,ЧЕ ЖИВЕЕ В КЪЩА,ЗА КОЯТО ОБИКНОВЕНИЯ МАКЕДОНСКИ И БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН МОЖЕ САМО ДА МЕЧТАЕ...АМИ ЗАЩО НИКОЙ ОТ ПОЛИЦИЯТА В СОФИЯ НЕ РЕГИСТРИРА ПОБОЯТ,КОЙТО МУ БЕШЕ НАНЕСЕН И КАК ГО ПОСРЕЩНАХА ВЕЛИКИЯ МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИН В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ- С ПСУВНИ И ОБИДИ И ГО ИЗГОНИХА КАТО МРЪСНО КОТЕ.НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ,ЧЕ МИТКО ГЕОРГИЕВ НЕ ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ГО Е СТРАХ!!!ИНТЕРЕСНО ОТ КАКВО!
69
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Е вместо да се замислят че 50% от население им са албанци, северняците взели че се огледали в българското малцинство в Албания.
68
4
 
11
 
! Отговори
Турчин Атеист преди 4 дни
Албанците са много качествени хора достойни за уважение.
67
2
 
19
 
! Отговори
Dabe преди 4 дни
Албанците ме кефят .Сега се оплачете от тия Северняци и да ви разделят .
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До за 74ДА ДЕ И ТОГАВА ВЪЗНИКВА ВЪПРОСА ЗАЩО МУ Е НА ПЕНДИКОВ ДА Е БЪЛГАРИН ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ДРУГИ НАЦИОНАЛНОСТИ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА...МНОГО КАТО НЕГО СЕ ОПАРИХА РАЗБИРАЙКИ РЕАЛНОСТТА В СОФИЯ И ТОВА,ЧЕ НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА.ПРОСТО ПОЛИТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИ ПРАВЯТ ГАРГАРА С ТАКИВА КАТО НЕГО!!!
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не знам кога ще има официално преброяване в САЩ, но предлагам Северните предварително да си подготвят един протест защо там никой не се е писал е северняк.
64
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До АнонименДА И ЗАТОВА ПЕНДИКОВ ИЗ СОФИЯ ГО РАЗКАРВАХА КАТО ЦИРКОВА МЕЧКА И ВМЕСТО ОВАЦИИ ОТ СОФИЯНЦИ ПОЛУЧИ ЦВЕТУЩИ ПОЗДРАВИ ЗА МАЙКА СИ В СТИЛ ХРИСТО СТОИЧКОВ!!!
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хъхъ, някой трябва да им Каже на македонците че се държат като пълни расисти и фашаги !Тоест те са такива за каквито ни обвиняват нас